„Valstybės pareiga – remti šeimas ir maksimaliai apsaugoti vaikus. Lietuvos Respublikos Baudžiamasis kodeksas draudžia bet kokį smurtą prieš vaikus ir už tai numato baudžiamąją atsakomybę. Tačiau smurto prieš vaikus nemažėja ir skaudi tragedija veja tragediją. Todėl vienas iš būdų užkardyti tokius nusikaltimus – bausmių griežtinimas taip, kad jos atgrasytų potencialius smurtautojus. Suprantame, kad esmė yra bausmės neišvengiamumas ir baudžiamojo kodekso nuostatų taikymas, tačiau bausmių didinimas signalizuoja apie smurto prieš vaikus problemų mūsų valstybėje rimtumą“, – teigė L. Kasčiūnas.

M. Adomėno nuomone, griežtinant bausmes kartu būtų siunčiama žinia visuomenei, kurioje vis dar gajus vaikų auklėjimas nevengiant smurto naudojimo, jog bet koks smurtas prieš vaikus – taip pat ir fizinės bausmės yra netoleruojamas ir draudžiamas.

Siūlomose teisinio reguliavimo nuostatose atskirai išskiriamas nužudymą kvalifikuojantis požymis – mažamečio nužudymas – ir sugriežtinta baudžiamoji atsakomybė, nustatant, kad asmuo, nužudęs mažametį, baudžiamas laisvės atėmimu nuo dvylikos iki dvidešimties metų arba laisvės atėmimu iki gyvos galvos.

Taip pat sugriežtinama baudžiamoji atsakomybė už fizinio skausmo sukėlimą ar nežymų sveikatos sutrukdymą, nustatant, kad tas, kas mušdamas ar kitaip smurtaudamas sukėlė mažamečiui fizinį skausmą arba nežymiai jį sužalojo ar trumpam susargdino arba šią veiką padarė kankindamas nukentėjusį asmenį, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Galiausiai siūloma sugriežtinti baudžiamąją atsakomybę už piktnaudžiavimą tėvų, globėjo ar rūpintojo arba kitų teisėtų vaiko atstovų teisėmis ar pareigomis, nustatant, kad tas, kas piktnaudžiavo tėvo, motinos, globėjo ar rūpintojo arba kitų teisėtų vaiko atstovų teisėmis ar pareigomis fiziškai ar psichiškai gniuždydamas vaiką, palikdamas jį ilgą laiką be priežiūros ar panašiai, žiauriai elgdamasis su vaiku, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki aštuonerių metų.

P. Saudargas teigia, kad sugriežtintos bausmės už šiuos nusikaltimus labiau atgrasys potencialius smurtautojus nuo smurto prieš vaikus ir piktnaudžiavimo tėvų ar globėjų pareigomis.