„Kad įsivertintų savo neveikimą, aš prašau generalinio prokuroro, (...) mes galime tiktai paprašyti, kad dėl šito fakto būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas, ne (tik) dėl nužudymo, bet dėl galimo tarnybinių pareigų neatlikimo“, - penktadienį Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje sakė S.Skvernelis, dalyvaudamas ministerijų, savivaldybių asociacijos ir prokuratūros vadovų susitikime.

„Gal tai sujudins vieną kartą ir parodys, kad tarnautojai, pareigūnai turi savo pareigas atlikti“, - pridūrė jis.

Žurnalistams S.Skvernelis teigė, kad ikiteisminis tyrimas padėtų atsakyti į klausimą, kurios dar tarnybos neatliko savo darbo.

Jis sveikino iniciatyvą šaukti neeilinę sesiją Vaiko teisių apsaugos pagridų įstatymo priėmimui. Premjeras sako pavedęs atsakingoms ministerijoms parengti reikalingus poįstatymininus teisės aktus, kad vasario 14-ąją Seimui priėmus įstatymą, jis būtų kuo greičiau imtas įgyvendinti.

Ministerijų ir kitų institucijų vadovų susitikime premjeras ragino nekurti „tarpžinybinių darbo grupių“, taip pat „liautis diskutuoti“ dėl smurto apibrėžimo sąvokų bei galutinai apsispręsti priimant reikiamą įstatymą. S.Skvernelis priminė, kad prieš kiek daugiau nei metus šalį jau sukrėtė panaši skaudi tragedija, kai į šulinį įmesti žuvo du mažamečiai.

„Nebūkime biurokratai, nesiginkime, nemeskime atsakomybės iš vienos kontoros į kitą, kas padarė, kas nepadarė. Faktas tai, kad neveikia sistema, ir taškas. Ji turi pradėti veikti, nes mes laiko nebeturime. Tikrai noriu šioje vietoje jūsų ryžto ir apsisprendimo“, - poziciją ministrams išsakė Vyriausybės vadovas.

Žurnalistams ministras pirmininkas sakė palaikantis ir Vaiko teisių apsaugos institucijų centralizavimą, t.y. idėją, jog dabar savivaldybėse įsteigti vaiko teisių apsaugos skyriai taptų pavaldūs Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai ar kitai centrinei institucijai.

„Akivaizdu, kad vaiko teisių apsaugos tarnybos, kurios šiandien yra priklausomos savivaldai ir tiesiogiai įtakojamos savivaldybių administracijos,yra neveiksmingos, visiškai negali tinkamai reaguoti nei į smurto protrūkius, nei į kitas problemas, kurios yra susijusios su socialiniais klausimais savivaldybėje. Vienas iš klausimų yra centralizavimas šių tarnybų. Manau, kad mes tada turėtumėme nepriklausomą, tikrai vaiko interesus ginantį atstovą savivaldoje, savivaldybės teritorijoje, kuris nesibaimintų pasakyti, proaktyviai dalyvautų sprendžiant problemas, nebandant sieti to su (savivaldybės - BNS) galimais finansiniais ištekliais, su reputacija ir kitais dalykais“, - kalbėjo S.Skvernelis.

Jis sutiko, kad panašūs pasiūlymai teikti ir pernai po Saviečių tragedijos ir tikino, kad ši Vyriausybė sieks imtis permainų ryžtingiau.

Anot premjero, bus svarstoma ir apie teisės aktų sugriežtinimus dėl prievolės pranešti apie matomą smurtą ir „būti pilietiškais“.

„Pagal šį faktą, mane šiek tiek informavo, kad Vaiko teisių apsaugos tarnybos bendravo su kaimynais, visi teigė, kad yra puiki šeima. O dabar į jūsų kameras lenda pasakodami, kokios buvo problemos. Viena yra pilietiškumas. Noriu priminti, kad yra piliečio pareiga pranešti apie žinomą galimai padarytą ar rengiamą padaryti nusikalstamą veiką“, - teigė jis.

Žiauriai sumuštas keturmetis itin sunkios būklės trečiadienio vakarą į ligoninę atgabentas iš namų Kėdainiuose. Penktadienio rytą vaikas mirė. Teismas skyrė suėmimą įtariamiesiems - berniuko mama suimta 7 dienoms, patėvis, kuris duodamas parodymus patvirtino smurtavęs prieš vaiką, - 3 mėnesiams.