„Mažų mažiausiai atsistatydinti“, - žurnalistams penktadienį Kėdainiuose sakė ministras, paklaustas, kokią atsakomybę turi prisiimti savivaldybės vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja.

Kėdainių savivaldybės vaiko teisių apsaugos skyriui vadovauja Vilima Jucevičiūtė. Ji teigė pagalvosianti, ar atsistatydinti.

„Kaltę visuomet galima įžvelgti, o ar atsistatydinti, pagalvosiu“, - žurnalistams sakė V.Jucevičiūtė.

Ministro komentarus po susitikimų Kėdainiuose tiesiogiai transliavo Kėdainių portalas „Rinkos aikštė“.

Pasak L.Kukuraičio, po 2016 metų pradžioje įvykusios tragedijos, kai Kėdainių rajone vyras į šulinį įmetė du savo vaikus, bendruomenės buvo informuotos, kaip turi reaguoti į įtariamo smurto artimoje aplinkoje atvejus.

Tačiau, ministro teigimu, per metus dėl įtariamo smurto tarnybos sulaukė tik dviejų gyventojų skundų.

Dėl šios savaitės tragedijos Kėdainiuose Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pradėjo tarnybinį tyrimą.

„Pusantro mėnesio, kai buvo nutrauktas ikiteisminis tyrimas, iš tarnybų akiračio ta šeima išnyko. Praktiškai paliktas vaikas toje šeimoje buvo bet kokiam elgesiui“, - sakė L.Kukuraitis.

Jis kelia klausimą, kodėl darželio auklėtojos įtarimai apie smurtą nepasiekė atsakingų institucijų.

„Kodėl suaugusiųjų žinia nepasiekė tarnybų ir jos neužtikrino, kad būtų rimta, pilna priežiūra, tai yra tarnybų atsakomybė. (...) Galiausiai komunikacijoje nutiko taip, kad jokia tarnyba neliko atsakinga“, - kalbėjo ministras.

„Istorija pasakojama tokia, kad Vaiko teisių apsaugos skyrius siuntė raštą socialinių paslaugų skyriui ir tas raštas nenuėjo. Ir taškas“, - pridūrė jis.

Kėdainių rajono savivaldybės vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja V.Jucevičiūtė teigė, jog pagrindo minėtos šeimos įtraukti į socialinės rizikos šeimų sąrašą nebuvo, nes prokurorų tyrimas smurto nenustatė.

„Tiek mūsų skyrius, tiek kiti skyriai turi praktikos, kada nuolat yra skundžiami teismui tokie sprendimai, arba dėl vaiko paėmimo, arba dėl šeimos įrašymo“, - sakė pareigūnė.

Ji pripažino, kad nužudytas vaikas skundėsi, jog prieš jį yra smurtaujama, tačiau psichologinė ekspertizė, ar jis meluoja, atlikta nebuvo.

Kėdainiuose sumuštas vaikas mirė penktadienio rytą. Vykstant ikiteisminiui tyrimui, vaiko motina suimta septynioms paroms, patėviui skirtas trijų mėnesių suėmimas.