Vaiką namuose medikai ir policijos pareigūnai rado be sąmonės, jo širdis buvo sustojusi. Policiją iškvietė vaiko patėvis, pasakęs, jog vaiką sumušė mama.

„Vaikas labai žiauriai sumuštas, yra išorinių kraujosruvų, mėlynių. Visas kūnas yra nusėtas ir tie sužalojimai yra nevienodo senumo, yra ir senesnių, ne tik šviežių sužalojimų. Su juo buvo netinkamai elgiamasi ilgesnį laiką, tuo labiau, kad pagal greitosios ir artimųjų informaciją, tarnybos apie skriaudžiamą mažametį informacijos turėjo ir anksčiau“, – sakė Kauno klinikų Vaikų intensyviosios terapijos sk. vedėjas doc. Vaidotas Gurskis.

Dėl galimo smurto jau buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas

Keturmečio darželio direktorė teigia, kad berniukas į ugdymo įstaigą ateidavo neišsimiegojęs ir liūdnas.

„Kartas nuo karto auklėtoja pastebėdavo, kad jis ateidavo pavargęs, neišsimiegojęs, kažkoks liūdnas ir prislėgtas“, – BNS ketvirtadienį sakė Kėdainių mokyklos – darželio „Vaikystė“ direktorė Zita Petrokienė.

Vaikas šį darželį lankė nuo pernai rugsėjo 1 dienos.

Pasak Z. Petrokienės, rugsėjį ir spalį berniukas darželį lankė nuolatos, o nuo lapkričio iki gruodžio lankomumas suprastėjo, motinai pakeitus darbą.

Lapkričio 23 dieną berniuko auklėtoja pastebėjo, kad jo galvoje yra guzas. Darželis apie tai pranešė savivaldybės vaiko teisių apsaugos specialistams.

Šie savo ruožtu perdavė informaciją teisėsaugai. Ji pradėjo ikiteisminį tyrimą, tačiau po savaitės jį nutraukė.

„Apklausė ir auklėtoją, ir močiutę vaiko, ir kaimynus laiptinėje. Tikrai buvo domimasi ir labai rimtai buvo užsiimta. Aš net nustebau, kad taip žaibiškai buvo sureaguota“, – sakė Z. Petrokienė.

„Teismo ekspertizėje dar pamatė, kad pas jį buvo mėlynė ant kojos. Jis pats sakė, kad nukrito nuo laiptų, o tą ekspertizė ir patvirtino“, – pridūrė ji.

Darželio direktorė teigė, kad nutraukus ikiteisminį tyrimą vaikas tapo guvesnis: „Tas vaikiukas atėjo ir pamiegojęs, ir pailsėjęs, ir linksmesnis. Supratome, kad truputį sudrausminome tą šeimą“.

Seimo komisija šaukia neeilinį posėdį dėl smurto prieš vaikus

Po įvykio Kėdainiuose Seimo Savižudybių prevencijos komisija žada rinktis į posėdį ieškoti būdų užkirsti kelią smurto prieš vaikus atvejams.

„Pirmadienį šaukiame neeilinį komisijos posėdį, kviečiame apygardos prokurorą, merą, ministrą, vaiko teisių kontrolierę, turbūt dar papildomai savivaldybės atstovus iš vaiko teisių. Keliame kelis klausimus – kaip vyks tyrimas ir kokių priemonių bus imtasi, kas turi būti nedelsiant padaryta, kad tokie dalykai nenutiktų ateityje“, – BNS sakė komisijos vadovas konservatorius Mykolas Majauskas.

Suimta motina ir patėvis

Nors berniukas šeimoje atrodė mylimas, Z. Petrokienė sako smurtu prieš jį įtarianti patėvį.

„Tas vaikas sakydavo, kad mane Gedas barė, mane Gedas mušė. Bet žinote, vaikas ketverių metukų, aš negaliu taip tiksliai konstatuoti kaip tikro fakto“, – kalbėjo ji.

Darželio direktorė teigė, kad sausį berniuko motina metė darbą, o jis į darželį per mėnesį atvyko tris kartus – paskutinį kartą prieš šešias dienas.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato teigimu, dėl sunkaus nusikaltimo prieš mažametį sulaikyti du įtariamieji – moteris (gim. 1993 m.) ir vyras (gim. 1989 m.). Policijos bei prokuratūros pareigūnai jau pradėjo ikiteisminį tyrimą.

L. Kukuraitis: institucijos dėjo nepakankamai pastangų

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis sako, kad institucijos dėjo nepakankamai pastangų, kad būtų išvengta nelaimės. Pasak jo, pritrūko pastangų ne tik iš vaikų teisių apsaugos tarnybos, socialinių darbuotojų, bet ir iš vidaus reikalų bei teisingumo sistemos.

„Informacija apie smurtą prieš vaiką buvo suteikta iš ugdymo įstaigos. Tai reiškia švietimo sistema turi gebėti atpažinti ir sureaguoti į smurtą, informuoti apie tai vaikų teisių apsaugą, kuri informuotų policiją. Tada įtraukiami socialiniai darbuotojai, kurie labai intensyviai prižiūrėtų, kas vyksta vaikui toje šeimoje. Yra be galo daug veikėjų – ir visi veikėjai turi turėti kompetenciją atpažinti smurto ženklus ir gebėti tinkamai parinkti priemones ir jų laikytis, kad smurtui prieš vaiką būtų užbėgama už akių“, – LRT RADIJUI kalbėjo L. Kukuraitis.

Ministras inicijuoja už tai atsakingų ministrų susitikimą ir mano, kad reikia peržiūrėti visą vaiko teisių apsaugos sistemą.

Pasak jo, kas yra sistemoje blogai, kad reguliariai kartojasi tokie atvejai, jau aptarta per ketvirtadienį skubiai sušauktą pasitarimą su savivaldybių, vaiko teisių apsaugos tarnybų, nevyriausybinių organizacijų atstovais. L. Kukuraičio teigimu, artimiausiu metu, galbūt netgi penktadienį, numatoma problemos aptarti susitikti su kitais ministrais – teisingumo, vidaus reikalų, sveikatos, švietimo ir mokslo.

L. Kukuraitis sveikino, kad į tokius skaudžius įvykius stipriai reaguoja visuomenė ir domisi žiniasklaida, bei tikisi, kad bendromis pastangomis bus pasiekta, jog smurto prieš vaikus bus daug mažiau arba išvis neliks.