Paklaustas apie žmonos išvykimo deklaravimą, R. Karbauskis teigė tik tiek, kad Valstybinei mokesčių inspekcijai ji yra pateikusi savo pajamų ir turto deklaraciją. Apie išvykimo deklaravimą jis nieko pasakyti negalėjo.

„Negaliu į šį klausimą atsakyti. Negaliu. Nežinau. Ji deklaruoja, kad dirba užsienyje, tai aš įsivaizduoju, kad turėtų būti viskas gerai. Bet ar tai tas pats, aš nežinau", - DELFI aiškino R. Karbauskis.

„Ji deklaruoja pajamas. Kaip ūkininko žmona ji privalo tą daryti. Todėl ji kiekvienais metais deklaruoja pajamas. Jokių įspėjimų nebuvo",- svarstė politikas.

Tačiau, DELFI duomenimis, L. Karbauskienei susikaupė 428,4 eurų skola.

„Sodra“ buvo pranešusi, kad vasarį pradės priverstinį skolos išieškojimą iš tų asmenų, kurie vėluoja sumokėti privalomojo sveikatos draudimo įmokas 11-12 mėn.

Pranešama, kad tokių asmenų yra 20 tūkst., o jų skola valstybei siekia 5,7 mln. eurų.

Kiek vėliau „Sodra“ pažadėjo nesiimti priverstinio poveikio priemonių ir neblokuoti sąskaitų dėl sveikatos draudimo skolos, kol patikrins tūkstančius gyventojų pateiktų dokumentų.

„Net jei žmogus šiuo metu gyvena ir dirba ne Lietuvoje, tačiau apie tai nepateikė jokios informacijos „Sodrai“, Gyventojų registrui ar Valstybinei mokesčių inspekcijai, įmokos jam yra skaičiuojamos, o laiku nesumokėtos – išieškomos priverstine tvarka. Ši sankcija netrukus bus pritaikyta ir visoms didesnėms nei 1 mėnesio skoloms“, – komentavo „Sodros“ direktoriaus pavaduotojas Ježy Miskis.

„Sodra“ priminė, kad darbo santykių neturintys, jokios ekonominės veiklos nevykdantys ir valstybės lėšomis nedrausti asmenys kas mėnesį privalo savarankiškai mokėti privalomojo sveikatos draudimo įmokas. Jos sudaro 9 proc. nuo minimalios mėnesinės algos. Šiuo metu galiojanti mėnesio įmoka yra 34,20 Eur. Ši tvarka galioja nuo 2016 m. sausio 1 d.

Tiesa, jeigu šie asmenys buvo drausti kitose šalyse jie gali pateikti prašymą įsiskolinimą perskaičiuoti.

Kaip nurodo „Sodra“, išvykimą deklaravus Gyventojų registrui, pats išvykimas bus skaičiuojamas nuo deklaravimo dienos. Tam, kad būtų perskaičiuotas įsiskolinimas, „Sodros“ skyriui, administruojančiam deklaruojančiojo PSD įmokas, privalu pateikti vieną iš dokumentų, išduodamų socialinį draudimą administruojančių užsienio institucijų.

Remiantis R. Karbauskio pasakojimu ir viešai prieinama informacija, L. Karbauskienė Ispanijoje vadovauja baldais prekiaujančioje įmonėje „Corporiation Mobiliaria del Baltico", kurios akcijos priklauso R. Karbauskiui.

Politikas yra pasakojęs, kad priėmė sprendimą šeimą apgyvendinti Ispanijoje, mat tuo metu, kai 1996-2004 m. buvo Seimo narys Kaune klestėjo organizuotas nusikalstamumas. Du pilnamečiai R. Karbauskios sūnūs – Justinas ir Mantas – taip pat gyveno Ispanijoje.

Elektroniniuose valdžios vartuose, per kuriuos deklaruoti išvykimą galima internetu, prie dažniausiai užduodamų klausimų galima rasti ir tokį: „Ar galiu pildyti išvykimą atbuline data?“.

„Registrų centro", kuris valdo Gyventojų registrą atstovė spaudai Kristina Petrošienė teigia, kad išvykimo deklaravimas įsigalioja nuo deklaracijos pateikimo ir duomenų įrašymo į registrą dienos.

Pareiga deklaruoti gyvenamąją vietą buvo nustatyta 1998 m. priimtame Gyvenamosios vietos deklaravimo įstatyme, kuris turėjo įsigalioti nuo 2000 m. balandžio 1 d., tačiau įstatymą įgyvendinantys teisės aktai įsigaliojo tik nuo 2003 m.

Galimybė deklaruoti išvykimą internetu atsirado nuo 2009 m. Iki tol prieš išvykstant gyventojui reikėjo pateikti išvykimo deklaraciją savo gyvenamosios vietos seniūnijai arba savivaldybei.

Gyventojams, kurie yra išvykę iš Lietuvos jau daug metų, tačiau nėra deklaravę išvykimo, Registrų centro atstovė patarė išvykimą deklaruoti internetu arba diplomatinėje atstovybėje ir konsulinėje įstaigoje užsienio valstybėse.

Išvengti skolos „Sodrai" mokėjimo L. Karbauskienė atgaline tvarka galėtų papildžiusi savo pajamų deklaraciją, pateikiamą Valstybinei mokesčių inspekcijai, ir nurodžiusi, kad iš Lietuvos išvyko ne vėliau nei 2016 m. sausio 1 dieną.