Pats rektorius gauna 5000 eurų algą neatskaičius mokesčių (3800 eurų į rankas). Tai Seimo nario algą viršijantis darbo užmokestis.

Nepaisant gana aukštos pareiginės algos, 2016 m. gruodžio mėnesį Vilniaus universiteto taryba skyrė rektoriui 50 proc. pareiginės algos dydžio vienkartinį priedą 60-ojo jubiliejaus proga.

Tai sudaro 2500 eurų neatskaičius mokesčių ir 1900 eurų – atskaičius mokesčius.

„Vilniaus universiteto taryba nutaria skirti Vilniaus universiteto rektoriui, prof. Artūrui Žukauskui pusės Vilniaus universiteto tarybos 2015 m. kovo 25 d. nutarimu Nr. T-2015-5-2 patvirtinto mėnesinio darbo užmokesčio 50 proc. vienkartinę išmoką 60 metų sukakties proga", - rašoma tarybos sprendime.

Ar iš tiesų išmokos skyrimas rektoriui gimtadienio proga yra racionalus lėšų naudojimas universitete, kuriame jaunieji mokslininkai uždirba ašaras?

Pats rektorius, profesorius A. Žukauskas teigia, kad, kiek pamena, vienkartinė išmoka buvo skirta ne tik jubiliejaus proga, bet ir už metų rezultatus, ypač už tai, kad Vilniaus universitetas pagal „QS World University Rankings 2016–2017“ pateko tarp 500 geriausių pasaulio universitetų.

„Buvo siūloma iki 2 atlyginimų, bet aš atsisakiau būtent dėl jūsų minimų priežasčių. Deja, formuluotė liko", - teigia profesorius.

Nenorėjo skirti 100 proc., bet neskirti neišėjo

Buvęs Vilniaus universiteto tarybos narys, dabar socialinių reikalų ir darbo ministro patarėjas Romas Lazutka teigia, kad universitete buvo įprasta skirti vienkartinį priedą asmeniui sulaukus jubiliejaus. Tačiau jis teigė sutinkantis, kad išmoka už tai, kad asmuo sulaukė tam tikro metų skaičiaus, nėra labai pagrįsta, nors tokią priemoką jis yra gavęs ir pats.

„Taip, ji įprasta. Ir aš esu gavęs“, - sako R. Lazutka, pridurdamas, kad dėstytojai paprastai gauna vieno atlyginimo dydžio priemoką.

„Aš atsimenu posėdį dėl rektoriaus. Mes tuo metu tik svarstėme, kokio dydžio išmoką skirti. Nes ta rektoriaus alga labai didelė palyginus su dėstytojų, todėl skyrėme 50 proc. Svarstėme keletą variantų. Nes ir taip jo alga paskirta 5000 eurų, tai taryba nenorėjo skirti visos priemokos, o visai neskirti tai irgi... Nors finansinė situacija nekokia, bet išskirti rektorių, kai kiti dėstytojai gauna, irgi neišėjo. Bet visus finansinius dokumentus pasirašo rektorius“, - sako R. Lazutka.

Pasak pašnekovo, taryboje buvo svarstyta, kad išmokos skyrimas apvalaus gimtadienio proga yra gana keista tradicija, mat asmens amžius nėra jo nuopelnas. „Tai tėvų nuopelnas“, - juokauja R. Lazutka.

Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas, „valstietis“ Eugenijus Jovaiša teigia, kad tokia praktika įprasta visuose universitetuose, tik tiek, kad dėstytojų ir rektoriaus algos – itin skirtingos.

„Teisingas klausimas. Bet, kiek aš žinau, tradiciškai visi turi tas nuostatas, kad iškilmingų jubiliejų proga vienkartinė paakinamoji premija yra suprantamas dalykas. Čia, aišku, iš dalies mokesčių mokėtojų pinigai, iš dalies, kaip žinote, dabar universitetai geriausiu atveju tik 60 proc. finansuojami iš valstybės biudžeto, visa kita jie užsidirba įvairiomis veiklomis“, - sako E. Jovaiša.

„Šiaip tai yra teisėti dalykai, tik ar jie teisingi, priklauso nuo to, iš kokio kampo pažiūrėsi. Bet skiria ne vien tik rektoriams“, - pridūrė Seimo narys.

Paprastų dėstytojų padėtis apverktina

Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centro (MOSTA) 2015 m. spalio mėnesio skaičiavimai rodė, kad įsitvirtinusių ir vadovaujančių Lietuvos tyrėjų vidutinis minimalus atlyginimas yra 4 kartus mažesnis nei Europos Sąjungos vidurkis (palyginti perskaičiavus pagal perkamosios galios paritetą).

Vidutinis docentų atlyginimas tais metais Lietuvos aukštosiose mokyklose – 903 eurai, lektorių – 553 eurai, o asistentų – 345 eurai iki mokesčių.

Viešėdamas DELFI konferencijoje Vilniaus universiteto rektorius A. Žukauskas sakė, kad dėstytojų atlyginimai – labai skaudi problema ir įvardijo, kad Estijos Tartu universitete profesoriaus atlyginimas yra 3 tūkst. eurų, docento – apie 2 tūkst., pradedančio mokslininko – daugiau nei 1 tūkst. eurų.

Vilniaus universitetas, kaip ir kiti valstybiniai universitetai, yra finansuojamas iš valstybės biudžeto studentų krepšelio principu, taip pat Europos Sąjungos lėšų bei pritraukdamas už studijas mokančius studentus.