Politikas pastaruoju metu turėjo paaiškinti, kodėl LVŽS pirmininko pavaduotoja, Seimo narė G. Kildišienė važinėjo jo įmonei „Agrokoncernas“ priklausančiu automobiliu „Range Rover“, kurį išperkamosios nuomos būdu, šaltinių teigimu, lizinguoja jos mama. Seimo narė nedeklaravo šio sandorio ir tai sukėlė klausimų apie verslo grupių paramą Seimo nariams – tiesiogiai ar per tarpininkus.

DELFI konferencijoje R. Karbauskis neatsakė į klausimą, ar automobilį iš tiesų lizingavo G. Kildišienės mama. Bet jis sakė turintis G. Kildišienės patikinimą, kad nuomą mokėjęs asmuo gali deklaruoti skaidriai gaunamas pajamas.

Kilus skandalui G. Kildišienė pranešė ketinanti artimiausiu metu įsigyti asmeninį automobilį ir informavo, kad giminaitis nusprendė nutraukti sutartį su aptariama įmone dėl automobilio.

Prašo viešumo, bet kreipia į VMI

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas teigia, kad visi atsakymai bus gauti iš Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI), kuri ėmėsi operatyvinio patikrinimo dėl „Agrokoncerno" išperkamosios nuomos būdu nuomojamo automobilio.

Tačiau inspekcija operatyvinio patikrinimo rezultatais galės pasidalinti tik jeigu turės mokesčių mokėtojo – tai yra „Agrokoncerno" – rašytinį sutikimą. Klausiamas, ar pasirūpins tokiu „Agrokoncerno" sutikimu, R. Karbauskis tiesiai neatsakė, tik aiškino, kad „į visus klausimus bus atsakyta", išskyrus, kad nebus viešinamos privačių asmenų pavadės.

„Nei „Agrokoncernas“, nei aš asmeniškai niekam jokios paramos nesame davę, sandėris yra komercinis. Tie pokalbiai, kad kažkas iš darželio auklėtojos atlyginimo bando išmokėti, yra visiškai netiesa. Seimo narė mane patikino, kad taip nėra“, – sakė politikas.

R. Karbauskis užtikrino, kad informacija, kuri gali būti viešinama, po tyrimo tikrai bus paviešinta.

Automobilį nuomojosi ir pats

G. Kildišienė dar vasarą nuolat važinėjo „Agrokoncerno" automobiliu: ji buvo sustabdyta viršijusi leistiną greitį, jos automobilis buvo nuolat matomas prie namų, politikė jį naudojo rinkimų kampanijos metu.

Tačiau DELFI jos apie tai pasiteiravus rugpjūčio 9 dieną, G. Kildiešienė sakė, kad vairuoja savo automobilį.

„Aš vairuoju automobilį, kuris priklauso man. Tai yra mano automobilis. Tai yra tiesiog tie klausimai, kuriais, manau, turėtų domėtis ne žiniasklaida, jeigu kažkas ne taip. Tiesiog mes gyvenam demokratinėje valstybėje. Jeigu aš turėčiau kažkokį turtą, kuris man nepriklauso, tai, manau, tuo turėtų domėti visai kitos institucijos. Teisingai?“ - sakė politikė.

Apie tai paklaustas R. Karbauskis patikino nežinantis visų niuansų, bet užtikrintai kartojo, kad jokių pažeidimų nėra.

„Visa kita – asmeniniai dalykai. Kodėl kas naudojasi kokiu automobiliu, ne mano reikalas. Seimo narė deklaravo viešuosius ir privačiuosius interesus taip, kaip reikalauja įstatymai“, – sakė pašnekovas.

Pats R. Karbauskis pripažino tik neseniai nusipirkęs nuosavą automobilį – prieš tai mašiną nuomojo iš „Agrokoncerno“, tą esą buvo deklaravęs.

„Tas automobilis, kurį nuomojau, nenaujas, o kurį nusipirkau – naujas“, – priežastį, kodėl įsigijo automobilį, aiškino politikas.

R. Karbauskis apie santykius su G. Kildišiene: mus riša tik darbiniai santykiai

Jis tikino, kad įtarimai dėl galimų artimų jo santykių su G. Kildišiene yra sąmoningas melas, kurį skleidžia du panevėžiečiai: Gema Umbrasienė ir Mantas Leliukas.

„Mus riša tik darbiniai santykiai“, – savo santykius su G. Kildišiene įvardijo politikas.

Pastaraisiais R. Karbauskis itin džiaugėsi. Jis sakė pasitikintis G. Kildišiene, stebintis puikius darbo rezultatus, ypač rinkimuose. Pasak politiko, Valstiečių ir žaliųjų sąjungos rinkimų rezultatai Panevėžyje yra G. Kildišienės nuopelnas.

Pašnekovas piktinosi tuo, kad jo šeimai dabar skiriamas itin didelis dėmesys. R. Karbauskio antroji žmona Lina Karbauskienė ir vaikai gyvena Ispanijoje.

„Jei mano vaikai būtų gimę XXI amžiuje, jie būtų dabar Lietuvoje. Bet jie gimė XIX, tai yra XX amžiuje. Mano vaikai jau pilnamečiai. Jie gimė tokiu laiku, kai saugumo sąlygos, įstatymai čia veikė visiškai ne taip, kaip dabar. Tuo laiku prie Kauno, kur gyvenau, siautė organizuotos gaujos ir taip toliau. Dabar laikai visiškai pasikeitė. Aš norėčiau paklausti jūsų – kodėl negrįžta 100 tūkst. žmonių, kurie dabar užsienyje? Dažniausiai tos šeimos turi problemą, kad vaikai negali lengvai integruotis į lietuvišką mokyklą. Tėvai orientuojasi į tai, kad vaikai turi pabaigti mokslus ten, kur juos pradėjo“, – kodėl jo šeima šiuo metu gyvena užsienyje, aiškino politikas.

R. Karbauskis: aš nesu melagis

R Karbauskio buvo teiraujamasi ir apie „Agrokoncerno" advokatą Evaldą Valčiuką, kuris atstovauja ir G. Kildišienei byloje dėl vaiko išlaikymo su buvusiu vyru Tomu Kildišu. Šį advokatą politikai atsivedė į antradienį vykusią spaudos konferenciją.

Paklaustas, kas apmoka advokato paslaugas šiam atstovaujant G. Kildišienei, R. Karbauskis užtikrino, kad atlyginimą šioje byloje teisininkas gauna ne iš „Agrokoncerno".

Vyriausiosios rinkimų komisijos puslapyje pateiktoje turto ir pajamų deklaracijoje nurodoma, kad G. Kildišienė deklaravo gavusi 4367 eurų pajamų.

„Aš nesu melagis“, – įtarimais piktinosi politikas.

Paklaustas, ar teisinga informacija, kad aptariamą automobilį iš „Agrokoncerno“ nuomojasi G. Kildišienės mama, R. Karbauskis nuo atsakymo išsisukinėjo atsakydamas tik tiek, kad yra įsitikinęs, kad jokio kriminalo čia nėra. Jis patvirtino besiremiantis tik G. Kildišienės patikinimu.