„Ne, tai ne per ankstyvas balandžio pirmosios pokštas, - teigia įmonių informaciją kaupiančios ir stebinčios bendrovės „Creditreform Lietuva“ direktorius Saulius Žilinskas, - tokius duomenis pateikia oficialus duomenų apie juridinius asmenis tvarkytojas VĮ „Registrų centras. Pagal Lietuvos teisės aktus, pasikeitus juridinio asmens vadovui, šiuos pakeitimus privalu įregistruoti „Registrų centre“ ne vėliau kaip per 5 dienas.“

Nuo praėjusių metų gruodžio 13 d., kuomet naujieji ministrai prisiekė Seime, praėjo jau kiek daugiau nei mėnuo, tačiau jei remsimės oficialiu duomenų apie juridinius asmenų tvarkytoju, Krašto apsaugos ministerijai iki šiol vadovauja J. Olekas, Aplinkos ministerijai – Kęstutis Trečiokas, Ūkio ministerijai – Evaldas Gustas, Švietimo ir mokslo ministerijai – A. Pitrėnienė. Visi jie - darbą jau baigusios A.Butkevičiaus Vyriausybės nariai, tačiau vienai ministerijai, jei tikėsime registro duomenimis, vadovauja dar A.Kubiliaus Vyriausybės ministras Arūnas Gelūnas, buvęs atsakingas už Kultūros ministeriją.

Dar įdomiau, kad savo vadovo neperregistravo ir Teisingumo ministerija, kuriai pagal veiklos pobūdį pritiktų tai padaryti anksčiau už kitas ministerijas ir kurios reguliavimo sferoje ir yra juridinių asmenų registrą tvarkanti VĮ Registrų centras. O dabar, jei tikėsime įrašu registre – teisingumui Lietuvoje iki šiol vadovauja Juozas Bernatonis.

Išvardijus „blogiukus“, verta paminėti ir laiku savo vadovus registre pakeitusias ministerijas. Greičiausiai tai atliko dabar Roko Masiulio vadovaujama Susisiekimo ministerija. Prašymas registruoti pataisą pateiktas dar pernai metų gruodžio 14 d. Beje, Rokas Masiulis anksčiau vadovavo Energetikos ministerijai, kuri į Registrų centrą dėl naujo ministro Žygimanto Vaičiūno įrašymo kreipėsi ir gi labai operatyviai - gruodžio 15 d.

Aurelijaus Verygos vairuojama Sveikatos ministerija tai padarė gruodžio 21 d., o Lino Kukuraičio Socialinės apsaugos ir darbo ministerija – gruodžio 22 d. Vos diena atsiliko Broniaus Markausko Žemės ūkio ministerija. Viliaus Šapokos Finansų ministerija į registrą spėjo kreiptis dar pernai metais – gruodžio 29 d., o vidaus reikalų ministro pakeitimas paduotas įregistruoti jau šių metų sausio 10 d.

„Beje, ne tik ministerijos pamiršta pakeisti duomenis apie savo vadovus, - sako „Creditreform Lietuva“ direktorius, - mūsų duomenimis Lietuvoje yra ne viena dešimtis ne pačių mažiausių įmonių, kurioms lyg niekur nieko vadovauja visiškai kitas asmuo nei nurodyta Registrų centre. Šios netvarkos juridinis pagrindas tas, kad vadovas įgyja savo teises iškart po paskyrimo, o ne nuo registravimo juridinių asmenų registre momento. Dėl to savo duomenų bazėje tokią informaciją atnaujiname iškart iš viešai prieinamų šaltinių, nelaukdami pakeitimų „Registrų centre“.