„Vilniaus vandenų“ komunikacijos atstovas Antanas Bubnelis šeštadienio rytą susitiko su žurnalistais ir plačiau papasakojo, kas buvo padaryta per naktį:

„Visą naktį aktyviai vyko avarijos likvidavimo darbai. Į duobę, kuri susidarė nutraukus magistralinius vamzdžius, naktį buvo vežamas gruntas. Planuojama, kad popiet bus atstatomi vamzdžiai ir, tikimasi, kad vėlyvą naktį arba rytojaus rytą vamzdžiai jau bus atstatyti ir nuotekos bus paleistos įprastu būdu.

Po vakar įvykusios avarijos keletą valandų nuotekos buvo kaupiamos tarpinėje nuotekų stotyje, esančioje už kelių šimtų metrų nuo avarijos vietos. Tačiau vakare, persipildžius tarpiniams rezervuarams, jos buvo pradėtos leisti į Neries upę, netoli tilto šalia Edukologijos universiteto.

„Nutrauktais magistraliniais nuotekų vamzdžiais iš siurblinės Upės gatvėje nuotekos įprastai pumpuojamos į netoli Gariūnų esančią Vilniaus Nuotekų valyklą. Šiais vamzdžiais nuotekos teka iš Žirmūnų, Antakalnio, Baltupių ir Jeruzalės mikrorajonų. Dalis šių nuotekų, kiek leidžia technologinės galimybės, yra pumpuojamos aplinkinėmis trasomis. Šioje vietoje buvo įrengti du vamzdžiai, vienas įprastai naudojamas kaip atsarginis. Deja, avarijos metu buvo nutraukti abu vamzdžiai", – išplatintame pranešime tvirtina A. Bubnelis.

Vamzdžius sujungus, naktį žadama jais atnaujinti nuotekų srautą

Nutrauktų nuotekų linijų atstatymo darbai eina į pabaigą - abu vamzdžius tikimasi sujungti ir nuotekų srautą jais atnaujinti naktį iš šeštadienio į sekmadienį, sako „Vilniaus vandenys“ Komunikacijos skyriaus vadovas Antanas Bubnelis.

„Maždaug 16 val. buvo pradėtos montuoti nutrauktų vamzdžių movos. Kaip ir planuota, nuotekų vamzdžius tikimasi sujungti ir nuotekų srautą jais atnaujinti šiąnakt“, - teigiama įmonės išplatintame pranešime.

Pasak A. Bubnelio, siekiant išvengti papildomų įgriuvų, toliau gruntu tvirtinama statybų aikštelėje suformuota atraminė siena.

Nuotekų vamzdžių nutraukimo vietoje susidariusioje įgriuvoje šeštadienį buvo sutankintas naktį suvežtas gruntas.

Dėl nuotekų linijos avarijos Vilniaus mieste paskelbta ekstremalioji padėtis. Žirmūnų, Jeruzalės, Baltupių ir Antakalnio rajonų gyventojų prašyta kiek įmanoma sumažinti vandens vartojimą, ir nuotekas, kol avarija bus likviduota.

Upės gatvėje, pries „Barclays“ pastato, trūkus dviems nuotekų linijoms ir dviems nuotekų vamzdžiams, didelė smegduobė atsivėrė penktadienio vidurdienį.

Per valandą1000 kubinių metrų nuotekų į upę

Paklaustas, dėl ko buvo paskelbta ekstremali padėtis, jis akcentavo, kad buvo svarbu kaip įmanoma greičiau mobilizuoti visas turimas savivaldybės įmonių pajėgas, kad būtų greičiau gruntas vežamas, kiti darbai daromi.

„Yra paskirti atsakingi žmonės, kurie koordinuoja bendrą tarnybų darbą, yra žmonės, atsakingi už įvykio vietoje vykstantį avarijos likvidavimo darbą. Labai svarbu, kad nuo vakar vakaro, deja, apie 1000 kubinių metrų (1000000 litrų - red. past.) nuotekų leidžiama į Neries upę", - apgailestavo jis. (Palyginimui - Olimpinis plaukimo baseinas būna mažiausiai 2500 kubinių metrų tūrio, vadinasi, per 2,5 val. į Nerį patenka tiek nuotekų, kiek vandens talpina Olimpinis baseinas - red. past.)

Kaip paaiškino A. Bubnelis, vos kelių šimtų metrų nuo įvykio vietos atstumu yra pakankamai didelė siurblinė, į ją patenka nuotekos į iš Žirmūnų, Antakalnio ir Jeruzalės mikrorajonų. Vakar buvo išjungti siurbliai ir siurblinėje esantis rezervuaras keletą valandų galėjo kaupti nuotekas.

„Deja, tos nuotekos vėliau niekur nedingsta – jos buvo pradėtos leisti į Neries upę. Tam tikra dalis nuotekų buvo nukreipta kitomis magistralėmis, tačiau apie 1000 kubinių metrų nuotekų šiuo metu patenka į Neries upę. Tai vyks iki tol, kol bus likviduoti avarijos padariniai ir nuotekos vėl bus magistraliniais vamzdžiais leidžiamos į nuotekų valyklą šalia Gariūnų“.

Avarijos vieta

Paprašytas patikslinti, kiek iš viso nuotekų gali patekti į Nerį, „Vilniaus vandenų“ atstovas pasakė, kad per valandą tekėjimas vyksta apie 1000 kubinių metrų. Jis nesiėmė prognozuoti, kiek valandų užims vamzdyno atstatymo darbai, tačiau pabrėžė, kad visą laiką, kol jie vyks, teks į Nerį leisti nuotekas.

Taip pat jis patikino, kad bus pasirūpinta, kad nebūtų antros nuošliaužos. „Be jokios abejonės, pagrindinis prioritetas yra sutankinti gruntą, atstatyti vamzdynus ir nustoti leisti nuotekas į upę, kad būtų kuo mažesnė žala gamtai. Kitas žingsnis – nagrinėti dokumentus, leidimus ir sąlygas, kaip daromi šie darbai ir tuomet paaiškės, kaip įvyko ši avarija“.

A. Bubnelis teigė, kad bus aiškinamasi, kodėl įvyko ši avarija tam, kad tai nebepasikartotų.

Milžiniški nuostoliai

Avarijos vieta

„Vilniaus vandenų“ atstovas teigė, kad patiriami nuostoliai susidaro iš dviejų dalykų.

„Pirma – avarijos likvidavimo darbai, bet tai mažoji dalis. Didžioji dalis – tai žala, kuri bus padaryta gamtai, nes šiuo metu nuotekos nėra valomos pilnai. Nuotekos dabar valomos dalinai, vyksta fizinis valymas tarpinėse siurblinėse, tačiau nevyksta biologinis valymas prieš išleidžiant į upę.“

Kaip jau skelbta, penktadienio vakarą savivaldybėje buvo skubiai sušaukta Ekstremaliųjų situacijų komisija, kuri mieste paskelbė ekstremaliąją padėtį.

Dėkojo per naktį dirbusiems ir sumažinusiems vandens vartojimą

Į avarijos vietą atvykęs Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius dėkojo per naktį dirbusiems žmonėms ir vilniečiams, kurie ištikus avarijai sumažino savo vandens vartojimą.

„Padaryta daug ir net daugiau nei planuota. Tikiuosi, kad avarija bus pašalinta greičiau nei iš pradžių manėme, galbūt net šįvakar. Noriu padėkoti ir vilniečiams, sumažinusiems savo vandens vartojimą, kad kuo mažiau nuotekų patektų į Nerį nuo vakar vėlyvo vakaro. Kol nėra baigti avarijos darbai, prašau visų sumažinti vandens naudojimą, nes tai – mūsų visų indelis į gamtos saugojimą“.

Skaudus sprendimas gamtos nenaudai

Jis teigė, kad teko priimti labai rimtą sprendimą, ar užsukti vandenį praktiškai pusei Vilniaus, ar susitaikyti su tuo, kad dalis teršalų pateks į Nerį.

„Pabrėžiu, jei avariją būtų buvę galima likviduoti per dvi, tris ar penkias valandas – būtų priimtas sprendimas apriboti vandens tiekimą gyventojams. Bet akivaizdu, kad užsukti vandenį dviems dienoms šiuo laiku, kai natūraliai vartojimas sumažėja, bet yra kritiškai svarbus, būtų nežmogiška, antihumaniška ir nesąžininga vilniečių atžvilgiu“.

Avarijos vieta

R. Šimašius teigė, kad po pietų turėtų būti sujungiamas vamzdis ir paleistos nuotekos. „Atkreipiu dėmesį, kad tai sudėtingiau nei atrodo iš pirmojo žvilgsnio, nes tai aukšto slėgio perpumpavimo vamzdis, toks, kurio greitai perjungti kitur yra neįmanoma“.

Anot jo, dar anksti galutinai kalbėti apie avarijos priežastis, bet gana aiškiai filmuotoje medžiagoje matosi, kad, liaudiškai tariant, „nuvažiavo“ visas tas šlaitas, o su juo kartu – ir vamzdžiai. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad vamzdžių nutraukimas yra grunto nuvažiavimo pasekmė, o ne priežastis.

Vilniaus meras teigė, kad ekstremali situacija bus paskelbta iki to laiko, kol bus sujungtas vamzdis ir nuotekos pradės tekėti į valymo įrenginius prie Gariūnų.

R. Šimašius apgailestavo, kad žala gamtai nedovanotina ir nepateisinama. Jo teigimu, vilniečių dėka, kurie apribojo vandens vartojimą, žalos dydis kiek mažesnis nei galėjo būti, bet ta žala yra ir ji bus išieškota iš kaltininko.

Kas dėl visko kaltas?

Verslo centrą „Green Hall 3“ statė UAB „Upės projektai“, kuri buvo įkurta 2007 metais. Kaip nurodyta portale rekvizitai.lt šiai įmonei vadovauja Erikas Agurkis. DELFI bandė susisiekti su įmonės direktoriumi nurodytu telefono numeriu, tačiau niekas neatsiliepė.

Koncerno SBA viešųjų ryšių vadovės Virginijos Dunauskienės atsiųstame pranešime žiniasklaidai rašoma, kad 2016 m. gruodžio 13 d. bendrovei UAB „Upės projektai“ Vilniaus miesto savivaldybė išdavė leidimą vykdyti būsimo verslo centro požeminės automobilių stovėjimo aikštelės statybų darbams.

Projektas buvo parengtas pagal visas jam išduotas sąlygas ir suderintas bei patvirtintas visų atsakingų institucijų. Prieš tai būsimoje statybų vietoje buvo atlikti geologiniai ir archeologiniai tyrimai.

Žemės kasimo darbus Upės g. esančiame sklype vykdo UAB „Stiebasta“, o atraminių sienų ir pamatų projektavimo ir įrengimo darbus – UAB „Vilniaus rentinys“.

„Penktadienį įmonė pasitelkė nepriklausomus ekspertus, kurie pirmiausia įvertino „Green Hall“ pastato saugumą, o dabar tiria incidento aplinkybes, kad būtų nustatytos jo priežastys. Tačiau šiandien svarbiausia yra suvaldyti situaciją, todėl bendrovė nuo pat incidento pradžios teikia visa reikalingą paramą vamzdyno remonto darbus atliekančioms institucijoms. Intensyviai bendradarbiaujame su Vilniaus miesto savivaldybe ir teikiame jai visą turimą informaciją. Noriu padėkoti avarijos padarinius likviduojantiems žmonėms, kurie Kūčių išvakarėse dirbo visą naktį ir šįryt tęsia darbus, taip pat Žvėryno ir visiems Vilniaus gyventojams už kantrybę”, - sakė „Green Hall“ verslo slėnį vystančios bendrovės „Urban Inventors“ direktorius Lionginas Šepetys.

Aplinkosaugos specialistai aktyviai stebi situaciją, paimti vandens mėginiai

6 val. Ryto Vilniaus aplinkos apsaugos agentūros darbuotojai paėmė mėginius Pagiriuose ir Vievyje. Vizualiai apžiūrėjus Neries upės vagą, panikai pagrindo nėra: kritusių žuvų, naftos dėmių nesimato.

Aplinkos viceministras Mindaugas Gudas sako, kad pati gamta padėjo situaciją sušvelninti:

„Žymiai pakilęs Neries vanduo 200-250 kartų praskiedžia teršalus. Be to, dėl žemos vandens temperatūros nėra toks intensyvus deguonies suvartojimas, kuris yra gyvybiškai būtinas vandens gyvybei”.

Pirminiai vandens tyrimų rezultatai bus antradienį, patikslinti – ketvirtadienį, apie jų rezultatus bus pranešta visuomenei.

„Aplinkosaugininkai ir toliau stebės padėtį, esant būtinybei – imsis neatidėliotinų veiksmų. Vertinsime aplinkai padarytą žalą ir sieksime, kad ji būtų atlyginta”, – pabrėžė aplinkos ministras K. Navickas.

Avarijos likvidavimo darbai

Avarijos vietoje likviduojamos jos pasekmės. Įgriovoje susikaupusios nuotekos yra išsiurbiamos, vėliau į duobę pilamas gruntas. Įgriuvos gylis siekia apie 5-6 metrus, plotis – apie 7 m, ilgis – apie 10 metrų. Nutraukti vamzdžiai yra beveik 2 metrų gylyje. Gruntas pilamas, paskirstomas ir suslegiamas, kad būtų galima sujungti lūžusius vamzdžius. Tik sutvirtinus šį gruntą specialistai galės suremontuoti nutrauktus vamzdžius. Iki tol dalis šių nuotekų, nors ir apvalytos, neišvengiamai pateks į Neries upę, sakoma savivaldybė pranešime.

Avarijos likvidavimo darbai atliekami pasitelkus mieste turimus išteklius, aktyviai dirbant savivaldybės kontroliuojamoms įmonėms „Vilniaus vandenys“ ir „Grinda“.

Penktadienio vakarą devyni sunkiasvoriai savivarčiai vežė gruntą į avarijos vietą. Specialistai šioje vietoje dirbo visą naktį. Policija buvo paprašyta užtikrinti saugų greitą judėjimą sunkiasvoriam transportui nuo Gariūnų iki avarijos vietos.

R. Šimašius: tie, kas sukėlė šią katastrofą, atsakomybės neišvengs

Vilniaus meras Remigijus Šimašius naktį apsilankė avarijos Upės gatvėje vietoje. Kaip jis rašė socialiniame tinklalapyje „Facebook“, darbų daug ir daug rimtesnių nei kam nors gali pasirodyti.

„Žmonės, šiąnakt likviduojantys avarijos pasekmes, yra didvyriai. Dėl vilniečių ir gamtos jie aukoja savo miegą ir šeimų ramybę Kūčių išvakarėse. Rytoj apie 10.30 vėl aplankysiu avarijos likvidavimo komandą. Bus daugiau informacijos apie situaciją ir darbų eigą“.

Vilniaus meras pažadėjo, kad nei statybos rangovas, kurio veiksmai ir sukėlė šią katastrofą, nei kiti kaltieji, atsakomybės už gamtai ir vilniečiams padarytą žalą neišvengs.

A. Bubnelis pateikė naujausią informaciją apie avarijos likvidavimo darbus

„Vilniaus vandenų“ komunikacijos atstovas Antanas Bubnelis išplatintame pranešime spaudai pateikė naujausią informaciją apie avarijos likvidavimo darbus. Pranešime rašoma, kad šią naktį į avarijos vietą buvo suvežtas gruntas ir užpilta šalia nutrauktų vamzdžių susidariusi duobė. Šiuo metu gruntas yra tvirtinamas, šiandien popiet ketinama pradėti nuotekų vamzdžių atstatymo darbus.

Po vakar įvykusios avarijos keletą valandų nuotekos buvo kaupiamos tarpinėje nuotekų stotyje, esančioje už kelių šimtų metrų nuo avarijos vietos. Tačiau vakare, persipildžius tarpiniams rezervuarams, jos buvo pradėtos leisti į Neries upę, netoli tilto šalia Edukologijos universiteto.

Nutrauktais magistraliniais nuotekų vamzdžiais iš siurblinės Upės gatvėje nuotekos įprastai pumpuojamos į netoli Gariūnų esančią Vilniaus Nuotekų valyklą. Šiais vamzdžiais nuotekos teka iš Žirmūnų, Antakalnio, Baltupių ir Jeruzalės mikrorajonų. Dalis šių nuotekų, kiek leidžia technologinės galimybės, yra pumpuojamos aplinkinėmis trasomis. Šioje vietoje buvo įrengti du vamzdžiai, vienas įprastai naudojamas kaip atsarginis, tačiau avarijos metu buvo nutraukti abu vamzdžiai.

Ekstremalios situacijų valdymo komisija paskyrė ekstremalios situacijos operacijų vadovu Miesto ūkio ir transporto departamento direktorių Virginijų Paužą, kuris vadovaus įgriuvos padarinių likvidavimui. Gelbėjimo darbų vadovu paskirtas „Vilniaus vandenų“ avarijų šalinimo skyriaus vadovas Darius Urbonavičius.

Pagal ekstremalios situacijos likvidavimo planą savivaldybėje veiks operacijų centras, kurio vadovė – Saugaus miesto departamento vadovė Raimonda Jasponienė.

Žirmūnų, Jeruzalės, Baltupių ir Antakalnio rajonų gyventojai prašomi kiek įmanoma sumažinti vandens vartojimą ir nuotekas, kol avarija bus likviduota.

Dėl „Barclays“ pastato saugumo įvertinimo komisija nusprendė kreiptis į Statybos inspekciją ir į pastato valdytoją UAB „Upės projektai“, kad ekspertai įvertintų pastato būklę ir ar jame gali dirbti žmonės.

Komisija aptarė ir su komunalinių paslaugų tiekėjais įvertino avarijos įtaką visų miesto komunikacijų būklei – elektros, šilumos ir dujų tiekimas užtikrintas.

Leidimas išduotas gruodžio 13-tą

Didelė dviejų nuotekų vamzdžių avarija Vilniaus Upės gatvėje įvyko šalia kylančio verslo centro „Green Hall 3“ požeminės automobilių stovėjimo aikštelės statybvietės, kurioje leidimas darbams išduotas šių metų gruodžio 13-ąją.

Šį leidimą Vilniaus miesto savivaldybė išdavė bendrovei „Upės projektai“, priklausančiai verslininko Arūno Martinkevičiaus koncerno SBA valdomai įmonei „Urban Inventors“.

„Projektas buvo parengtas pagal visas jam išduotas sąlygas ir suderintas bei patvirtintas visų atsakingų institucijų. Prieš tai būsimoje statybų vietoje buvo atlikti geologiniai ir archeologiniai tyrimai“, - sakoma SBA viešųjų ryšių vadovės Virginijos Dunauskienės šeštadienį atsiųstame pranešime.

Pasak jos, „Upės projektai“ yra sklypo, kuriame statomi „Green Hall“ pastatai, savininkė.

V.Dunauskienė be kita ko BNS paaiškino, kad „Upės projektai“ statyba neužsiima, ji atsakinga už šio verslo centro vystymą ir tam samdo kitas įmones. Šiuokart statybų generalinis rangovas yra bendrovė „Contestus“. Žemės kasimo darbus Upės gatvėje esančiame sklype vykdo „Stiebasta“, o atraminių sienų ir pamatų projektavimo ir įrengimo darbais rūpinasi įmonė „Vilniaus rentinys“.

Dėl nuotekų linijos avarijos Vilniaus mieste paskelbta ekstremalioji padėtis, gyventojų vis dar prašoma naudoti kuo mažiau vandens, tačiau vis tiek skaičiuojama, kad į Nerį pateko tūkstančiai kubinių metrų nuotekų .

Upės gatvėje, pries „Barclays“ pastato, trūkus dviems nuotekų linijoms ir dviems nuotekų vamzdžiams, didelė smegduobė atsivėrė penktadienio vidurdienį.