Atmetus skundą, apkaltinamasis nuosprendis įsiteisėjo.

Pernai birželio 12 dieną paskelbtu Vilniaus apygardos teismo nuosprendžiu R. Adomavičiui paskirta trejų metų laisvės atėmimo bausmė, kuri atidėta tokiam pačiam laikotarpiui.

Dėl tarpininkavimo kyšininkaujant nuteistas R. Adomavičius Apeliacinio teismo prašė panaikinti jam paskelbtą nuosprendį ir jį išteisinti.

„Nuosprendis yra teisėtas ir pagrįstas, jį naikinti apelianto argumentais nėra pagrindo“, – sakė teisėja Rūta Mickevičienė.

Ji taip pat sakė, kad, teisėjų kolegijos vertimu, Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) pakako turimos pirminės informacijos pradėti ikiteisminį tyrimą dėl R. Adomavičiaus.

„Nusikalstamą veiką imituojantys veiksmai atlikti turint pakankamai duomenų apie jo daromą nusikaltimą“, – sakė teisėja.

Nuteistasis teigė, kad ikiteisminio tyrimo teisėsauga provokavo daryti nusikalstamą veką, rinko įrodymus pažeisdamos įstatymus, o buvusį „Vilniaus vandenų“ vadovą Darių Norkų STT skatino jį provokuoti.

Apeliacinio teismo vertinimu, liudytoju apklaustas D. Norkus patvirtino, kad 2012 metų rugsėjį ikiteisminio tyrimo metu jo duoti parodymai yra teisingi, o STT nedarė jam jokio spaudimo, jis neprovokavo R. Adomavičiaus nusikalsti.

R. Adomavičius nuteistas už tai, kad 2012 metais tarėsi su bendrovės „Utenos melioracija“ interesams netiesiogiai atstovaujančiu buvusiu „Vilniaus vandenų“ vadovu D. Norkumi jam duoti 40 tūkst. litų (11 tūkst. 584 eurų) kyšį.

Pasak prokuroro, už tai jis žadėjo, kad bendrovė laimės 9 mln. litų (2,6 mln. eurų) vertės vandentiekio statybos ir renovacijos darbų konkursą.

Anot prokuroro, politikas taip pat provokavo duoti 5 proc. kyšį nuo viso projekto vertės.

R. Adomavičius kaltinimus vadino provokacija ir kaltės nepripažino.

Po Apeliacinio teismo nutarties jis ir jo advokatas pareiškė, kad tikrai rašys skundą Aukščiausiajam Teismui.

„Nutylėjo mūsų motyvus, neįsigilino teismas į mūsų skundą. Geriausia, žinoma, būtų eiti iki Strasbūro, nes takas jau pramintas“ , – BNS sakė R. Adomavičiaus advokatas Romualdas Mikliušas.

Jis priminė buvusio Kaišiadorių prokuroro Kęsto Ramanausko bylą.

Kaišiadorių rajono apylinkės prokuratūroje dirbęs K. Ramanauskas 2000 metais tapo pirmuoju šalyje prokuroru, už kyšininkavimą nuteistu realia laisvės atėmimo bausme.

2001 metais Aukščiausiasis Teismas paliko galioti žemesnės instancijos teismo nuosprendį, kuriuo buvęs prokuroras už 2,5 tūkst. JAV dolerių kyšio ėmimą buvo nuteistas praleisti pusantrų metų tuometinėje sustiprinto režimo pataisos darbų kolonijoje.

Be to, penkerius metus jam buvo uždrausta dirbti teisėsaugos srityje, konfiskuota ketvirtadalis jo turto.

Vėliau paaiškėjo, kad paimti kyšį jį įkalbėjo STT darbuotojas.

Strasbūro teismas nustatė, kad STT darbuotojo ir vaikystės bičiulio veiksmai neabejotinai turėjo įtakos K. Ramanauskui apsispręsti daryti nusikaltimą.

Europos žmogaus teisių teismas 2008 metais paskelbė, kad Lietuva pažeidė buvusio Kaišiadorių prokuroro K. Ramanausko teisę į teisingą teismą ir priteisė jam sumokėti 30 tūkst. eurų (apie 105 tūkst. litų) visai patirtai žalai atlyginti, taip pat bylos išlaidas.