Aljanso vadovas neprognozavo, kada toks susitikimas vyks ir kas jo metu bus aptariama, tačiau leido suprasti, kad NATO nelinkusi iš būsimos darbotvarkės išbraukti Ukrainos klausimo.

„Galiu patvirtinti, kad su kolegomis iš Rusijos tariamės, kada galima būtų sušaukti tokį susitikimą ir ką galima būtų aptarti“, – pirmadienį Briuselyje kalbėjo J. Stoltenbergas.

Po 2014 m. Rusijos įvykdytos Ukrainos Krymo pusiasalio okupacijos NATO nutraukė praktinį bendradarbiavimą su Maskva ir pristabdė tarybų susitikimus, tačiau 2016 m. – balandį ir liepą – įvyko du susitikimai. Po pastarojo susitikimo J. Stoltenbergas teigė, kad tai „nebuvo bendraminčių susitikimas“.

Vasarą Rusija Aljansui pateikė pasiūlymą virš Baltijos jūros kariniams lėktuvams skraidyti su įjungtais automatiniais atsakikliais, kad būtų išvengta incidentų danguje, tačiau Aljansas laikosi pozicijos, jog aviacijos saugumo ir įtampos mažinimo problemos negalima išspręsti vien techninėmis priemonėmis.

„Oro sauga susijusi ne tik su atsakikliais ir kitomis techninėmis priemonėmis, bet ir su profesionaliu pilotų elgesiu“, – pirmadienį kalbėjo J. Stoltenbergas.

NATO ir Rusijos taryba buvo įkurta 2002 m. kaip saugumo konsultacijų ir bendrų sprendimų forumas.