Analizuos galimybes dvi ministerijas perkelti į Kauną

Vyriausybės programos projekte yra įrašyta, jog bus analizuojamos galimybės, kaip dvi ministerijas: Aplinkos ir Žemės ūkio, iškelti į Kauną.

„Stiprindami regioninę politiką išanalizuosime galimybes perkelti į Kauną dvi ministerijas: Aplinkos ir Žemės ūkio. Įgyvendinant kompleksinę valstybės valdymo reformą, siūlysime sujungti kai kurias ministerijas“, - rašoma Vyriausybės programos projekte.

Apie šių dviejų ministerijų perkėlimą į Kauną ne kartą kalbėjo LVŽS lyderis Ramūnas Karbauskis, kuris teigė, kad tai turi būti padaryta ir darbuotojų nenoras nebus argumentas nekelti ministerijų. Taip pat šiam pasiūlymui pritaria ir Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Sieks paankstinti rinkimus bei užtikrinti, kad Seimo nariai nebūtų ministrais

Taip pat Vyriausybės programoje atsispindi ir kitos dvi garsiai nuskambėjusios LVŽS idėjos: įtvirtinti nuostatą, kad Seimo nariai negali būti ministrais bei paankstinti Seimo rinkimus.

„Inicijuosime teisės aktų pakeitimus, skirtus užtikrinti, kad Seimo narys tuo pat metu negalėtų eiti ministro pareigų“, - pažymima Vyriausybės programos projekte.

Programoje yra įrašytas siekis, kad Seimo rinkimai vyktų pavasarį: „Siekdami darnios viešųjų finansų politikos, stengsimės Seimo rinkimų datą suderinti su biudžeto rengimo ciklu. Siūlysime, kad Seimo rinkimai būtų organizuojami kalendorinių metų pradžioje, vėliausiai – iki kovo mėnesio pabaigos, taip sudarant galimybę naujai išrinktam Seimui deramai prižiūrėti visą, balandžio mėnesį prasidedantį ir spalio–lapkričio mėnesiais pasibaigiantį metinio biudžeto rengimą.“

Mažins institucijų skaičių

Vyriausybės programoje nurodyta, kad bus mažinamas įstaigų skaičius: „Vykdydami valstybės administravimo sistemos pertvarkymą, mažinsime ministerijų, Vyriausybės įstaigų, valstybės įmonių, viešųjų ir verslo reguliuojančių įstaigų skaičių, panaikindami dirbtinai sukurtas ir perteklines valdymo sritis, besidubliuojančias funkcijas ir jas įgyvendinančias institucijas.

Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis

Siekdami diegti projektų valdymo principais grįstą valdymą, efektyvinsime teisėkūros ir Vyriausybės veiklos procesus bei diegsime kokybės standartus. Restruktūrizuosime Vyriausybės kanceliariją bei joje įsteigsime pokyčių valdymo padalinį.“

Programoje kalbama ir apie dalį funkcijų atidavimą nevyriausybiniam sektoriui: „Suvokdami, kad dalį viešųjų paslaugų efektyviau, pigiau bei sparčiau gali suteikti nevyriausybinės organizacijos, imsimės priemonių perduoti dalį valstybės funkcijų nevyriausybiniam sektoriui.“

Taip pat programos dalyje prie valstybės aparato valdymo įvardinama kova su politine korupcija, skaidrumo didinimas bei valdymo ir kontrolės efektyvinimas.