Pakeitimus teikia „valstiečių“ lyderiai Ramūnas Karbauskis, Rima Baškienė ir Tomas Tomilinas bei Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas socialdemokratas Algirdas Sysas.

Naujojo Darbo kodekso pataisos numato, kad šis teisės aktas turėtų įsigaliotu ne nuo 2017 metų sausio, o nuo liepos 1-osios.

Atostogas, sukauptas iki kodekso įsigaliojimo, siūloma darbuotojams leisti išnaudoti iki 2020 metų, o ne iki 2019 metų, kaip buvo numatyta.

Pataisos taip pat numato, kad iki kodekso įsigaliojimo sudarytos kolektyvinės sutartys galios ne ilgiau kaip iki 2019 metų, o ne iki 2018 metų liepos, kaip dabar buvo numatyta.

Pusmečiui atidedamas ir fondo, iš kurio būtų mokamos kompensacijos tiems darbuotojams, iki atleidimo vienoje darbovietėje išdirbusiems daug metų, veiklos pradžia.

Taip pat registruota dar šūsnis pataisų dėl kitų socialinio modelio įstatymų.

Iš Valstybinio socialinio draudimo įstatymo siūloma išbraukiama nuostatą, kad terminuotoms darbo sutartims nedarbo draudimo įmokos tarifas būtų didinamas dukart. Taip pat siūloma atšaukti numatytas „Sodros“ įmokų lubas ir valdžios įsipareigojimą darbdaviams kasmet po 1 procentinį punktą mažinti darbdavio įmoką „ Sodrai “, kuri dabar siekia 31 proc.

Dabar šios pataisos bus pristatytos parlamentarams, jas svarstys komitetai.

Lietuva Europos Komisijos prašo naująjį socialinį modelį pripažinti struktūrine reforma ir su juo susijusioms išlaidoms taikyti išlygą, skaičiuojant 2017 metų viešųjų finansų deficitą. Šios planuojamos išlaidos dabar siekia 243 mln. eurų ir sudaro apie 0,6 proc. prognozuojamo bendrojo vidaus produkto.

Jei socialinis modelis būtų atidėtas arba nepripažintas struktūrine reforma, jis gali pažeisti Lietuvos ir ES fiskalines taisykles.