Šešėlinis finansų ministras liks Seime

Apie tai, kad buvęs kadenciją baigiančio premjero, socialdemokratų lyderio Algirdo Butkevičiaus patarėjas Stasys Jakeliūnas galėtų užimti finansų ministro postą, buvo kalbama dar pavasarį. Tačiau dabar jau aišku, kad šiam ekonomistui siūlomas tik Seimo Finansų ir biudžeto komiteto pirmininko postas.

Tai antradienį viešai patvirtino naujasis premjeras S. Skvernelis. Pasak jo, šis komitetas yra itin svarbus, todėl būtina, kad jam vadovautų profesionalas, o iš šalies specialistų į šį postą pasikviesti negalima, todėl S. Jakeliūnas buvo prikalbintas imtis šių pareigų.

Bet Seimo kuluaruose jau seniai kalbama, kad S. Jakeliūno kandidatūra finansų ministro postui užimti neįtikusi šalies vadovei Daliai Grybauskaitei.

Dabar kaip realiausias kandidatas į finansų ministro postą minimas Lietuvos banko Priežiūros tarnybos Finansinių paslaugų ir rinkų priežiūros departamento direktorius Vilius Šapoka. Šios žinios S. Skvernelis nepaneigė.

Šešėlinio užsienio reikalų ministro nenuskriaus

Vienas labiausiai patyrusių diplomatų, Kovo 11-osios akto signataras Petras Vaitiekūnas buvo minimas kaip realiausias kandidatas į užsienio reikalų ministro postą.

Tačiau ir čia lemiamą žodį, atrodo, tarė prezidentė D. Grybauskaitė. Iš jos aplinkos ne kartą buvo girdima informacija, kad ji norėtų ir ateityje užsienio politiką formuoti kartu su dabartiniu užsienio reikalų ministru socialdemokratu Linu Linkevičiumi. Taip ir įvyko – šis postas atiteko valdančiojoje koalicijoje esantiems socialdemokratams ir L. Linkevičiui atsivėrė realios galimybės išsaugoti turimą portfelį.

Tačiau S. Skvernelis neketina atsisveikinti su „valstiečių“ šešėliniu ministru P. Vaitiekūnu ir planuoja jam pasiūlyti savo patarėjo užsienio politikos klausimais pareigas.

Moterys nesutiko, įkalbinėjamas diplomatas?

Ir „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, ir S. Skvernelis ne kartą yra sakę, kad ieškant kandidato į krašto apsaugos ministro postą, kaip vyriausioji ginkluotųjų pajėgų vadė, svarią nuomonę turėtų pareikšti šalies vadovė D. Grybauskaitė.

Praėjusią savaitę buvo skelbta, esą prezidentūra bandė įkalbinėti šių pareigų imtis diplomates Gintę Damušytę ir Astą Skaisgirytę-Liauškienę. Tačiau jos abi išsigynė gavę tokį pasiūlymą.

Šiuo metu tarp valdančiųjų „valstiečių“ ir socialdemokratų minimas užsienio reikalų viceministras, kuruojantis Europos Sąjungos reikalus, Raimundas Karoblis.

Dėl kandidatūros nebėra tikri

Tai, kad pats „valstiečių“ lyderis R. Karbauskis panoro vadovauti Seimo Kultūros komitetui, įrodo, kad valdantieji kultūrai skirs ypatingą dėmesį.

Nuo pat pavasario kaip kandidatė į kultūros ministro postą buvo minima buvusi kultūros atašė Švedijoje ir Danijoje Liana Ruokytė-Jonsson, šiuo metu dirbanti Lietuvos kino centro Filmų sklaidos, informacijos ir paveldo skyriaus vedėja.

Tačiau pastarosiomis dienomis dažnas valdančiųjų atstovas jos pavardę jau minimi su klaustuku.

Kandidatą rinksis pats S. Skvernelis

Beveik neabejojama, kad pats vidaus reikalų ministru dirbęs ir šią sritį puikiai išmanantis S. Skvernelis į šį postą kandidatą rinksis savo nuožiūra.

Ar jau turi numatęs, kas vadovaus Vidaus reikalų ministerijai (VRM), premjeras dar atvirai nekalba.

Nepatvirtino jis ir senokai girdimų kalbų, kad šis svarbus postas galėtų būti patikėtas buvusiam vidaus reikalų viceministrui Elvinui Jankevičiui, kuris yra dirbęs kartu su S. Skverneliu. Viceministro postą E. Jankevičius paliko šių metų pavasarį, netrukus po to, kai ministru tapo Tomas Žilinskas, atsistatydinus S. Skverneliui.

Pasitraukęs iš tarnybos ministerijoje, E. Jankevičius paliko ir Socialdemokratų partiją, nors jau buvo įtrauktas į jos rinkimų sąrašą.

Antradienio pavakare Seime pasklido kalbos, kad E. Jankevičiaus vidaus reikalų ministro poste nenorėtų matyti šalies vadovė D. Grybauskaitė. Todėl neatmestina galimybė, kad S. Skverneliui teks ieškoti kito kandidato. Neabejotinai – tarp pareigūnų, dirbančių vidaus reikalų sistemoje.

Kai kurie VRM senbuviai užsiminė girdėję prezidentės D. Grybauskaitės pernai į generalinio prokuroro postą siūlyto Kauno apygardos teismo vadovo Nerijaus Meilučio pavardę.

Išsisklaidė ne visi šešėliai

Realiausia, kad liks „valstiečių“ šešėlinės vyriausybės kandidatai į aplinkos, sveikatos apsaugos ir žemės ūkio ministrų postus.

Sveikatos apsaugos ministerijai turėtų vadovauti gydytojas psichiatras Aurelijus Veryga.

Neabejojama, kad aplinkos ministro portfelis atiteks nuo pat nepriklausomybės atkūrimo aplinkos apsaugoje srityje dirbančiam Aplinkosaugos organizacijų koalicijos pirmininkui, bendrijos „Atgaja“ nariui Kęstučiui Navickui. Jis karštai pritaria „valstiečių“ lyderio R. Karbauskio idėjai perkelti Aplinkos ministeriją į Kauną.

Žemės ūkio ministerijai, kurią irgi planuojama įkurdinti Kaune, bus pasiūlyta vadovauti Žemės ūkio rūmų vicepirmininkui, ūkininkui iš Klaipėdos rajono, Seimo nariui Broniui Markauskui.

Planuojama ministerijų pertvarka

Susisiekimo ministerija laikoma viena svarbiausių institucijų, atsakingų už strateginius šalies ūkio projektus, vykdomus kartu su Europos Sąjunga.

Ilgai buvo spėliojama, kam galėtų būti patikėtas jos vadovo postas. S. Skvernelis vengė apie tai kalbėti, tačiau, atrodo, kad vėl gali tekti paisyti prezidentės D. Grybauskaitės nuomonės.

Ne vienas Seimo narys teigė, esą jau vieša paslaptis, kad Rokas Masiulis, laikomas šalies vadovės statytiniu, energetikos ministro postą gali iškeisti į susisiekimo ministro portfelį.

Tiesa, Energetikos ministeriją valdantieji planuoja naikinti, tik dar neaišku, ar jai priskirtos kuruojamos sritys atiteks Ūkio ar Aplinkos ministerijai?

Naikinamos Energetikos ministerijos vadovu planuojama paskirti buvusį Valstybinės kainų ir energetikos komisijos vadovą Virginijų Poderį. Jis šiame poste dirbtų laikinai.

Kam atiteks du svarbūs portfeliai?

Iš pradžių buvo kalbama, esą Švietimo ir mokslo ministerijai galėtų vadovauti buvęs Lietuvos edukologijos universiteto Istorijos fakulteto dekanas Eugenijus Jovaiša. Bet jis jau paskirtas Seimo Švietimo ir mokslo komiteto vadovu.

Minėta ir jo kolegė edukologė Vilija Salienė. Tačiau jau ir jos kandidatūra išbraukta iš ministrų kabineto sąrašo.

Šiomis dienomis imta kalbėti, esą svarbus švietimo ir mokslo ministro portfelis gali būti pasiūlytas Vytauto Didžiojo universiteto mokslo prorektorei, privatinės teisės profesorei Julijai Kiršienei.

„Valstiečiai“ turi ir kitą gavos skausmą – kam patikėti socialinių reikalų ir darbo ministro portfelį?

Kalbėta, neva „valstiečiai“ gali pasiūlyti į šį postą savo kandidatą deleguoti koalicijos partneriams socialdemokratams, su sąlyga, jei jis paliktų partiją. Socialdemokratai tokius teorinius pamąstymus vertina su šypsena.

Socialdemokratai nebesiblaško

Valdančiojoje koalicijoje esantys socialdemokratai, ilgai nediskutuodami, į jiems per derybas dėl koalicijos priskirtus postus kandidatus surado greitai.

Ūkio ministro pareigos buvo pasiūlytos Jonavos rajono merui Mindaugui Sinkevičiui.

Nors kandidato į teisingumo ministro postą Dariaus Petrošiaus reputacija smarkiai suabejojo ne bet kas, o įtakingas „valstiečių“ atstovas Povilas Urbšys, atrodo, kad socialdemokratai kol kas neplanuoja ieškoti kito kandidato.

D. Petrošius dėl jam mestų kaltinimų dėl neva tai turėtų ryšių su Tauragės nusikalstamo pasaulio atstovais ir galimai neteisėtu žemės perpardavimu ketina su P. Urbšiu bylinėtis.