Šalies vadovė Dalia Grybauskaitė S. Skvernelio kandidatūrą į premjerus pateikė praėjusią savaitę. S. Skverneliui susitikus su Seimo frakcijomis, antradienį jo kandidatūra bus svarstoma Seimo posėdyje.

Pagal Seimo statutą, iš pradžių rengiama diskusija, o pretendentui baigus atsakinėti į klausimus balsuojama, ar pritarti jo kandidatūrai. Nutarimas dėl pritarimo premjero kandidatūrai priimamas paprasta balsų dauguma atviru balsavimu.

Pristatydama kandidatą į premjerus šalies vadovė pažymėjo, kad „S. Skvernelis sulaukė didžiulio visuomenės pasitikėjimo balsuojant ir reitinguojant kandidatus į naująjį Seimą“.

„Ministro pirmininko atsakomybė – matyti viską ir rūpintis visais, atliepti ten, kur opiausia, kur labiausiai reikia permainų, surandant geriausią balansą tarp visuomenės lūkesčių ir norų ir valstybės galimybių. Visi sprendimai turės būti pagrįsti atsakinga politika, būtent tokio požiūrio tikisi Lietuvos žmonės“, – pabrėžė šalies vadovė.

Premjerą skiria prezidentas Seimo pritarimu. Ministras pirmininkas tuomet ne vėliau kaip per 15 dienų nuo jo paskyrimo pristato Seimui savo sudarytą ir prezidento patvirtintą Vyriausybę, pateikia svarstyti jos programą.

Vyriausybė gauna įgaliojimus veikti, kai Seimas posėdyje dalyvaujančių narių balsų dauguma pritaria jos programai.

Buvęs policijos vadovas ir vidaus reikalų ministras S. Skvernelis buvo pirmasis Seimo rinkimus laimėjusios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąraše.

„Valstiečių“ frakcijai Seime priklauso 59 politikai. Jie valdančiąją koaliciją sudarė su socialdemokratais, turinčiais 19 atstovų frakciją.

Spręs dėl komitetų vadovų

Lapkričio 17 d. Seimas pritarė po pateikimo nutarimo projektui, kuriuo tvirtinami Seimo komitetų pirmininkai ir jų pavaduotojai. Tačiau šio klausimo svarstyme padaryta pertrauka iki kito posėdžio, nes opozicija įžvelgė jos teisių pažeidimą.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos atstovai nepritarė siūlymui patvirtinti Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pavaduotoja Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškųjų šeimų sąjungos frakcijos seniūnę Ritą Tamašunienę, nes pagal Statutą šis postas priklauso opozicijai. Konservatorius Andrius Kubilius tvirtino, kad R. Tamašunienės frakcija nėra oficialiai pasiskelbusi opozicine.

Kol naujame Seime dar nėra sudarytos Etikos ir procedūrų komisijos, šį ginčą patikėta spręsti Seimo teisininkams.

Lapkričio 14 d. naujos sudėties Seime opozicinėmis pasiskelbė 3 frakcijos: Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Liberalų sąjūdžio bei Tvarkos ir teisingumo. Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškųjų šeimų sąjungos frakcija pasiskelbė valdančiajai daugumai nepriklausančia frakcija.

„Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcija politinės deklaracijos, kurioje būtų išdėstytos ją nuo Seimo daugumos skiriančios nuostatos, nėra paskelbusi. Dėl to, mūsų nuomone, atsižvelgiant į Seimo statuto nuostatas, ši frakcija laikytina priklausančia Seimo mažumai, bet nelaikytina opozicine frakcija“, – nustatė Seimo teisininkai.

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininku pretenduoja tapti Seimo narys Kęstutis Mažeika, jo pavaduotoju – Seimo narys Simonas Gentvilas.

Patvirtinti Seimo Audito komiteto pirmininke planuojama Seimo narę Ingridą Šimonytę, pavaduotoju – Seimo narį Naglį Puteikį.

Patikėti Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pareigas numatyta Seimo nariui Viktorui Rinkevičiui. Jeigu Seimas pritartų, jo pavaduotojais būtų Seimo nariai Andrius Palionis ir Rita Tamašunienė.

Patvirtinti Seimo Ekonomikos komiteto pirmininku numatyta Seimo narį Virginijų Sinkevičių, komiteto pirmininko pavaduotoju – Seimo narį Dainių Kreivį.

Vadovauti Seimo Kaimo reikalų komitetui pretenduoja Seimo narys Andriejus Stančikas, jo pavaduotoju turėtų tapti Seimo narys Kazys Starkevičius.

Kultūros komitetui vadovaus Seimo narys Ramūnas Karbauskis, jam talkins pavaduotojas Seimo narys Arūnas Gelūnas.

Seimo narį Vytautą Baką planuojama patvirtinti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininku. Jo pavaduotoja pretenduoja tapti Seimo narė Rasa Juknevičienė.

Vadovauti Socialinių reikalų ir darbo komitetui turėtų Seimo narys Algirdas Sysas. Jo pavaduotoju turėtų tapti Seimo narys Tomas Tomilinas.

Seimo Sveikatos reikalų komitetą numatyta patikėti Seimo narei Agnei Širinskienei. Jos pavaduotoju siūlomas Seimo narys Remigijus Žemaitaitis.

Seimo Švietimo ir mokslo komitetui vadovaus Seimo narys Eugenijus Jovaiša. Parlamentaras Mantas Adomėnas turėtų būti jo pavaduotoju.

Seimas ketina patvirtinti Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininku Seimo narį Julių Sabatauską, jo pavaduotoju – Seimo narį Stasį Šedbarą.

Užsienio reikalų komiteto pirmininku pretenduoja tapti Seimo narys Juozas Bernatonis, jo pavaduotoju – Seimo narys Egidijus Vareikis.

Planuojama patvirtinti Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininku Seimo narį Povilą Urbšį, jo pavaduotoju – Seimo narį Algį Strelčiūną.

Parlamentaras Valerijus Simulikas turėtų vadovauti Žmogaus teisių komitetui, jo pavaduotoja turėtų būti Seimo narė Viktorija Čmilytė-Nielsen.