Politikės sekėjams pastebėjus, kad pastaruoju metu ji nebeminima kaip galima ministrė, maža to, net netapo Žmogaus teisių komiteto nare, D. Šakalienė ryžosi atverti partijos užkulisius. Vadovauti Žmogaus teisių komitetui paskirtas Valerijus Simulikas.

„Protingi vyrai nerinkdami žodžių informavo, kad aš #karjeristė ir #neprofesionalė, todėl pasidalino sprendimų priėmėjų pozicijas patys. Aš tikrai ne prieš, tik žiūrėsiu, kokia bus sprendimų kokybė. Tam neprireiks 100 dienų“, – feisbuke rašė ji.

Savo ruožtu Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis aiškina manantis, kad tai – tik emocijų pliūpsnis, esą D. Šakalienės nuotaikos kone nuolat kinta ir to sureikšminti neverta.

Įžvelgia dvejopus standartus

Kalbėdama su DELFI politikė apgailestavo, kad vyrams ir moterims mūsų visuomenėje vis dar taikomi dvejopi standartai, ypač vertinant asmenines savybes ir elgesį.

„Kalbėjau su keliomis kitomis parlamentarėmis, stipriomis, ambicingomis moterimis, kurios taip pat kolegų kritikuojamos už savo nuomonės turėjimą ir ryžtingą tikslų siekimą. „Facebook” socialinio tinklo viena vadovių Sheryl Sandberg savo knygoje „Lean in“ labai taikliai apibūdino šį patriarchalinės visuomenės bruožą – moteris, kuri turi tikslą, yra orientuota į rezultatą, laikoma įžūlia, susireikšminusia, dominuojančia ir savanaude“, – pastebėjo politikė.

Ji ragino pagalvoti – kaip dažnai apie vyrus sakoma, kad yra susireikšminę, per gerai apie save galvoja? Anot D. Šakalienės, moterims tai į akis rėžiama itin dažnai, būtent dėl to jos linkusios nekonkuruoti ir nusileisti, kad taptų labiau mėgiamos.

„Kai argumentų profesinėje srityje pritrūksta, įprasta, kad moterys kaltinamos perdėtu emocingumu ar net nestabilumu. Kaip dažnai pas mus tuo kaltinami vyrai? Matome, kokios emocinės audros vyksta Seime, kaip kai kurie parlamentarai elgiasi, bet, nepaisant to, vienas kito nekaltina. Tačiau moteris neturi teisės parodyti emocijų“, – apeliuodama į R. Karbauskio reakciją, sakė ji.

Priminė R. Karbauskio pasisakymus

Pati D. Šakalienė sakė nemananti, kad jos komentaras buvo pernelyg emocionalus, priešingai – nuomonė esą buvo išsakyta korektiškai.

„Be abejo, jaučiau nuostabą, nerimą ir net pyktį, kad mūsų programinių nuostatų įgyvendinimui lemiamą reikšmę turinčios pozicijos skirstomos remiantis ne profesionalumo ir kompetencijos kriterijais, o „patinka/nepatinka“ arba lojalumo. Tačiau, mano subjektyvia nuomone, tai buvo pakankamai ramiai ir korektiškai išsakyta pozicija. Beje, ir mūsų lyderis, kuris yra charizmatiškas žmogus, taip pat emocingai ir griežtai kai kuriuos dalykus išsako, tačiau kažkaip niekas jo dėl to nekaltina“, – atkreipė dėmesį ji.

Pašnekovės teigimu, yra kitas aspektas – vis kalbama apie tai, kad mūsų valstybė turėtų būti socialiai jautresnė, o žmonės – empatiškesni.

„Tad ar tai, kad aš esu empatiškas ir jautrus žmogus, ir, be abejo, jautriai reaguoju į neteisybę ir nesąžiningą elgesį, yra trūkumas?“, – klausė ji.

Jokių postų neužims, nes neįmanoma kontroliuoti

Tačiau, D. Šakalienės teigimu, šioje situacijoje turėtume kalbėti visai ne apie tai. Anot politikės, joks svarbus postas jai nebuvo pasiūlytas dėl to, kad ji turi savo nuomonę, kuri ne visada sutampa su partijos.

„Nemanau, kad tokie dalykai turėtų būti slepiami po kilimėliu, man pasakė tiesiai šviesiai, kad jokių postų aš neužimsiu, nes manęs neįmanoma kontroliuoti. Na, aš tai priimu kaip komplimentą“, – šyptelėjo politikė. „Kita vertus, tai tiesa, man būtina išmokti diplomatijos ir kantrybės.“

Jos teigimu, buvo leista suprasti ir tai, kad ji nėra pakankamai lojali partijai.

„Jei žmogus yra lojalus, tai reiškia, kad jis automatiškai nekritikuoja savų ir palaiko visus sprendimus, kurie daromi svarbių partijos žmonių. Nemoku automatiškai būti lojali, nes esu lojali tik sąžinei ir žmogaus ar vaiko teisių gynimo principams“, – pabrėžė D. Šakalienė.

Pasiūlė į komitetą, neįvertinę visų aplinkybių

Stebisi politikė ir tuo, kad buvo pasiūlyta ir vėliau patvirtinta Užsienio reikalų komiteto nare. Anot D. Šakalienės, niekas asmeniškai jai to nesiūlė, su ja dėl tokio sprendimo nesitarė. Kad yra įrašyta į aptariamą komitetą, ji tikina sužinojusi tik atėjusi į frakcijos posėdį tą rytą, kai pastarieji jau buvo tvirtinami.

„Man buvo šokas iš pradžių, iš karto iškėliau klausimą dėl interesų konflikto. Mano vyras yra diplomatas, tačiau, kadangi dirba žmogaus teisių srityje ir nėra iš tų, kurie lipa per galvas, nėra padaręs didelės karjeros Užsienio reikalų ministerijoje (URM). Vargu, ar tiesiogiai komitete susidurtume, bet vis tiek Užsienio reikalų komitetas kuruoja URM darbą. Klausiau, kaip jie taip mane įrašė, man atrodė, kad tai gali sukelti jei ne patį interesų konfliktą, bent jau jo regimybę“, – įžvelgė D. Šakalienė.

Dovilė Šakalienė
Tačiau jai esą buvo pasakyta, kad viskas yra tvarkoje. Vis dėlto politikė pati nebalsavo už patekimą į aptariamą komitetą, vėliau kreipėsi ir į Vyriausios tarnybinės etikos komisiją, kuri nurodė turimus ryšius deklaruoti.

D. Šakalienė džiaugėsi bent tuo, kad turi kompetencijos šioje srityje, nes dirbo su Europos Taryba, Europos žmogaus teisių teismu, Europos Komisija. Vis dėlto ji neslėpė, kad ir per šį komitetą vis tiek sieks spręsti nacionalinio saugumo klausimus bei socialines problemas.

„Na, nieko. Esu dėkinga, kad manęs dar neįdėjo į kokį kaimo, kultūros ar savivaldos komitetą, nes visiškai šių sričių neišmanau ir kolegoms būčiau tik akmuo po kaklu“, – nurodė ji.

Rankų nuleisti nežada

D. Šakalienė aiškino norinti ne postų, o realių pokyčių socialinėje srityje – todėl ji sakė ir padėjusi rašyti Valstiečių ir žaliųjų sąjungos programą, nusprendusi eiti į politiką, tad tikino rankų nuleisti nežadanti.

„Noriu, kad viskas, kas buvo sudėta į programą, būtų realiai įgyvendinta. Tam, aš manau, svarbu, kad spendimus priimantys žmonės toje srityje turėtų kompetencijos. Kita vertus, jei tie žmonės tarsis, konsultuosis ir bendradarbiaus, tai viskas gerai – tegu skiria pagal lojalumą, bet lai atvirai tai pasako. Aš neturiu ambicijos, kad būtent mano pavardė būtų įrašyta į kokią vadovaujančią poziciją, man nereikia sakyti, jog koks nors rezultatas yra mano nuopelnas. Nesvarbu, kas padarė, svarbu, kad būtų rezultatas. Dėl to nejaučiu apmaudo“, – tikino ji.

Kartu D. Šakalienė aiškino rezultato sieksianti ir per tiesioginį Seimo nario darbą – planuoja teikti teisės aktų projektus, pataisas ir teikti siūlymus politikos formavimui. Džiaugėsi politikė ir tuo, jog susibūrė nauja laikinoji Vaiko gerovės komisija, kuri tiesiogiai dirbs su vaiko teisių apsaugos reforma ir vaikų su negalia klausimais.

R. Karbauskis: tai tik emocijų pliūpsnis

Savo ruožtu Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas R. Karbauskis teigia, kad, net jeigu D. Šakalienė būtų Žmogaus teisių komiteto narė, pirmininkės pozicija jai veikiausiai nebūtų patikėta, nes parlamentarė neturi parlamentinio darbo patirties.

„Nežinau, aš nekomentuosiu. Dovilės nuotaikos kinta. Aš manau, kad čia buvo toks emocinis vertinimų pliūpsnis. Aš nesu girdėjęs, kad kažkas priėmė sprendimą niekuo nemotyvuodamas. Aš dalyvavau sprendimų priėmimuose. Komiteto pirmininku pasiūlytas V. Simulikas, man regis, jis penkta kadencija dirba Seime“, – sako R. Karbauskis.

Pasak Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderio, komitetui vadovauti turi labiau patyręs žmogus.

„Aš noriu pasakyti, kad sprendimas priimtas taip, kaip mes įsivaizdavome: kokias praktikas, žinias bei patirtis turi turėti tas žmogus, kuris vadovaus tam komitetui, iš tų, kurie ten buvo įrašyti. O Dovilės tame komitete iš viso nėra“, – teigia Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas.

„Jei ji būtų tame komitete, aš nemanau, kad mes būtume priėmę sprendimą, kad ji būtų to komiteto vadovė. Lyginant kompetencijas ir patirtis, V. Simulikas yra daug daugiau patirties turintis žmogus Seime. Kiekvienas naujas Seimo narys pirmoje kadencijoje turi suprasti, kad reikia surinkti pakankamai patirties, bet tai neuždaro galimybių daryti karjerą ateityje (nors yra ir išimčių). Aš tiesiog manau, kad Dovilė labai emocingas žmogus, matyt, atitinkamai, buvo kažkoks emocinis pliūpsnis ir daugiau kitaip nevertinčiau“, – teigia R. Karbauskis.

Ramūnas Karbauskis

Įvardijo kaip kandidatę į ministro postą

DELFI primena, kad gegužės pabaigoje, pristatydamas naujus komandos narius, R. Karbauskis R. Šakalienę įvardijo kaip galimą kandidatę į socialinės apsaugos ir darbo ministrės postą. Tuo pačiu metu jis minėjo ir kad ekonomistas Stasys Jakeliūnas galėtų tapti finansų, Aurelijus Veryga – sveikatos apsaugos ministru. Saulius Skvernelis jau tuomet jo buvo matomas kaip galimas kandidatas į premjerus.

„Mes dar nė vieno kandidato nepatvirtinome, tik sakome, kad jie galėtų pagal savo kompetencijas. Dabar iš eilės pristatinėsime profesionalus mūsų sąraše, kurie galėtų papildyti profesionalų ministrų kabinetą“, – DELFI teigė R. Karbauskis.

D. Šakalienė yra Vilniaus universiteto bakalaurė ir Mykolo Romerio universiteto magistrė. Ji daugiau nei dešimtmetį dirbo Žmogaus teisių stebėjimo institute, kol susirgusi vėžiu buvo atleista, daugiau nei 12 metų yra veikia pilietinėje visuomenėje, pristatoma kaip socialinių reikalų ekspertė, psichologė, žurnalistė.

„Mačiau nežmonišką kiekį kompetencijos, motyvacijos trūkumo, žmogiškumo stoką ir dar visa tai papuošta korupcija. Todėl negalėjau pasakyti ne, kada Saulius ir Ramūnas (Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis – DELFI) mane pakvietė prisiimti atsakomybės ir kartu siekti realių pokyčių. Svarbiausia man buvo žinojimas, kad žmonės realiai nusiteikę pokyčiams“, – kodėl nusprendė sukti į politiką, tuomet aiškino D. Šakalienė.