Pareigūnai teigia, kad patys pabėgėliai net socialiniame tinkle nurodė, jog važiuoja į Vokietiją.

Gavę leidimą gyventi Lietuvoje pabėgėliai gali laisvai judėti po Europos Sąjungos šalis. Ten jie gali gyventi iki trijų mėnesių. Jeigu jie ten praleis daugiau laiko ir neįsiteisins savo statuso, kita šalis, pastebėjusi tokius gyventojus, galėtų juos grąžinti į Lietuvą.

Kaip BNS patvirtino socialinės apsaugos ir darbo viceministras Algirdas Šešelgis, 16 suaugusių ir 19 vaikų iš Lietuvos teritorijos dviem autobusais išvyko savaitgalį, juos per sieną praleido Valstybės sienos apsaugos pareigūnai.

„Jie nusisamdė, matyt, du autobusiukus ir 35 žmonės išvažiavo. Juos sulaikė pasienis, patikrino dokumentus ir praleido“, - BNS sakė A.Šešelgis.

Anot jo, tarp pagal Europos Sąjungos (ES) programą perkeltų pabėgėlių buvo 32 sirai ir 3 irakiečiai, jie šį savaitgalį buvo sustabdyti ir patikrinti Lietuvos-Lenkijos pasienyje bei netrukus praleisti, kadangi jie turi Šengeno vizas ir gali keliauti visoje ES.

„Jie dokumentus susitvarkę, jų dokumentai tvarkingi, tai neužlaikysi žmonių (...). Ne, jie apribojimo pabėgėlių priėmimo centre neturi, jie laisvai turi kontaktų, niekas jų nekontroliuoja, su kuo kontaktuoja, kaip kontaktuoja, jie ir į parduotuves vaikšto, jiems atsižymėti nereikia centre. Tiesiog su jais buvo vykdomas darbas, o kad jie šitaip pasielgė, tai - ne pirmas kartas“, - BNS sakė viceministras.

Vidaus reikalų viceministras Justas Pankauskas teigė, kad pabėgėlių niekas nesivaikys.

„Jie autobusą išsinuomojo kažkur privačiai, prie sienos juos sustabdė pasieniečiai, bet kadangi dokumentai yra tvarkingi, t. y. leidimas keliauti Šengeno zonoje yra, tai tikrai mes jų neieškosime ir nesivaikysime“, - LNK televizijai kalbėjo J. Pankauskas.

Teigiama, kad iš 35 pabėgėlių buvo 16 suaugusiųjų, 19 vaikų, dauguma jų sirai, prie jų prisidėjo trys irakiečiai. Manoma, kad pabėgimą jie planavo apie savaitę.

„Kadangi jie vyko Lenkijos kryptimi, mes galime įtarti, kad jie vyksta į Vokietiją“, - kalbėjo J. Pankauskas.

„Jeigu per pusę metų jie negrįš į Lietuvą, bus svarstoma, ar panaikinti jiems suteiktą prieglobsčio statusą“, - pridūrė jis.

Tai jau ne pirmas kartas, kai į Lietuvą perkelti pabėgėliai palieka Lietuvą.

Dvi šeimos - irakiečių bei sirų, neturinčių pilietybės - bandė palikti Lietuvą spalio pabaigoje, viena šeima buvo grąžinta nuo Lietuvos-Lenkijos pasienio, kita buvo sustabdyta Lenkijoje. Jie, priešingai nei šį savaitgalį išvykę pabėgėliai, neturėjo teisės palikti Lietuvos teritorijos. Dar viena šeima jau anksčiau paliko Lietuvą, jie yra Švedijoje.

Pastaruoju metu Rukloje buvo kilę keli incidentai, susiję su pabėgėliais.

Spalio viduryje du nepažįstami jaunuoliai užsipuolė dvi pabėgėlių priėmimo centro gyventojas – sirę ir irakietę, kurios vežimėlyje vežėsi mažametį vaiką. Dėl to apie 30 pabėgėlių buvo pasirengę eiti aiškintis santykių patys, tačiau pabendravę su pareigūnais planų atsisakė.

Prieš kelias savaites miestelyje vietiniai paaugliai apmėtė akmenimis paauglius sirus pabėgėlius, teigia policija.

Spalio pabaigoje Rukloje esančiame pabėgėlių priėmimo centre gyveno apie 180 pabėgėlių. Daugiausia jų - žmonių iš Artimųjų Rytų, perkeltų pagal Europos Sąjungos (ES) programą. Iš viso Lietuva įsipareigojo priimti 1105 pabėgėlius. Šiuo metu į šalį perkelta beveik 200 asmenų.