Visi rinkimų naktį LRT.lt kalbinti socialdemokratai pripažino akivaizdų pralaimėjimą, o taip pat tai, kad būtina pertvarka partijoje ir vadovybės pasikeitimas. Bet kas galėtų pakeisti nuo 2009 m. partijai vadovaujantį premjerą Algirdą Butkevičių?

„Prisidirbusius“ vyrus gelbėja moterys

„Kai vyrai „prisidirba“, neretai juos gelbėja moterys. Taip atsitiko ir Jungtinėje Karalystėje, kai „prisidirbusį“ premjerą Davidą Cameroną pakeitė Theresa May“, – juokavo europarlamentarė, buvusi socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė, minima tarp galimų kandidatų perimti partijos vairą iš A. Butkevičiaus.

Vilija Blinkevičiūtė

V. Blinkevičiūtė tiesaus atsakymo, ar ryžtųsi tokiems politinės karjeros pasikeitimams, vengė, aiškindama, kad, renkant naują pirmininką, partijoje yra tam tikra tvarka – kandidatus siūlo skyriai.

Rinkimų štabo vadovas į valdžią nesiveržia

Socialdemokratų rinkimų štabui vadovavęs Seimo vicepirmininkas Algirdas Sysas kategoriškai paneigė, kad siekia partijos lyderio posto: „Tikrai savo kandidatūros pats nekelsiu, kam man to reikia“.

Algirdas Sysas

Tačiau diplomatiškai pridūrė, kad, jei partijos skyriai arba bent vienas skyrius iškeltų jo kandidatūrą, tuomet esą pasvarstytų, kaip pasielgti.

A. Sysas neslėpė, kad, jeigu jo partijos bičiuliai klaustų patarimo, kas galėtų imtis lyderystės, jis parekomenduotų Jonavos rajono merą Mindaugą Sinkevičių.

A. Butkevičius žvalgosi į jaunimą

Sulaukęs tiesaus klausimo, ar po pralaimėtų rinkimų neketina trauktis iš partijos vadovo posto, A. Butkevičius sakė šiuo metu atsistatydinti neketinąs, tačiau patikino, kad kitų metų pradžioje vyksiančiame partijos suvažiavime bus renkamas naujas pirmininkas.

Tarp galimų kandidatų, kam norėtų perduoti partijos vairą, A. Butkevičius paminėjo Vilniaus vicemerą Gintautą Palucką ir Jonavos rajono merą M. Sinkevičių. Socialdemokratų lyderis taip pat užsiminė anksčiau galvojęs ir apie velionį Jurą Poželą.

Mindaugas Sinkevičius

Partijai pertvarka būtina iš „apačios“

„Net ir negalvoju pats siūlytis. Partijoje tokia tvarka, kad partijos skyriai kelia kandidatus pirmininko postui užimti. Jei būsiu pasiūlytas, tikrai rinkimuose dalyvausiu ir pasinaudosiu tribūna išdėstyti savo požiūrį, kaip vertinu esamą partijos situaciją ir kaip ją matau po ketverių ar dešimties metų“, – kalbėjo G. Paluckas.

Jis įsitikinęs, kad partija nebendravo su tam tikromis visuomenės grupėmis ir organizacijomis ir prarado ryšį su kairiųjų pažiūrų rinkėjais. Šią problemą, G. Palucko įsitikinimu, naujasis partijos lyderis privalės išspręsti pirmiausia.

Gintautas Paluckas

„Be to, teks išsigryninti savo partijos vertybių turinį, nes pastaruoju metu daugiausiai kalbėdavome apie įvairias smulkias technokratines problemas. Jei ir ateityje su tuo senu bagažu važiuosime, svaresnių rezultatų nepasieksime. Šiandien mes stovime ties slenksčiu, kai privalome kuo greičiau atsakyti, kokiems rinkėjams atstovaujame. Mūsų šūkis – „Svarbiausia – žmogus“ – labai emocingas, tačiau, kai paprastais žmonėmis nebuvo pasirūpinta, sulaukėme skaudžių, bet logiškų rinkimų rezultatų“, – svarstė G. Paluckas.

Be to, pasak jo, jei socialdemokratai ir ateityje stokos realų gyvenimą atspindinčių politinių idėjų, juos gali ištikti Darbo partijos, kuri neturėdama jokių idėjų ėjo į Seimo rinkimus, siūlydama tik didinti minimalią algą ir stabdyti pabėgėlius, likimas.

G. Paluckas taip pat įsitikinęs, kad socialdemokratams nėra prasmės eiti į valdančiąją koaliciją su „valstiečiais“, o kur kas protingiau būtų ketverius metus padirbėti opozicijoje: „Tokiame milžiniškame darinyje būti mažesniuoju partneriu ir sutikti su daugybe kompromisų yra labai pavojinga. Mums rimtai grėstų Darbo partijos likimas – prarasti parlamentinės partijos statusą“.

Su M. Sinkevičiumi LRT.lt pasikalbėti nepavyko, nes jis šiuo metu komandiruotėje užsienyje.

Veteranai į valdžią nesiveržia

Socialdemokratų veteranas Gediminas Kirkilas tvirtino pats net nesvarstąs kandidatuoti į partijos lyderio postą ir ketinąs kolegoms siūlyti ieškoti naujo lyderio tarp jaunimo. Jis, kaip ir kiti veteranai, minėjo G. Palucką, M. Sinkevičių, o taip pat į Seimą patekusį Andrių Palionį.

Pasak G. Kirkilo, būtų geriau, jei partijos pirmininkas dirbtų Seimo frakcijoje, todėl jo žvilgsnis ir krypsta į A. Palionį.

Andrius Palionis

Paklaustas, ar verta būtų socialdemokratams dalyvauti galimoje valdančiojoje daugumoje, G. Kirkilas teigė manąs, kad apie tai šiuo metu kalbėti dar labai anksti.

„Nėra reikalo skubėti. Tegul „valstiečiai“ dėl koalicijos derasi. Jei būsime pakviesti į derybas, tada ir galvosim. Nepakanka laimėti rinkimus, reikia dar sugebėti ir susiderėti dėl valdžios, o, kaip matau, „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis nelabai geras derybininkas“, – svarstė G. Kirkilas.

A. Sysas įsitikinęs, kad socialdemokratams kur kas geriau likti opozicijoje, išspręsti partijos vidaus problemas ir sustiprėti.

„Be to, juk prezidentė Dalia Grybauskaitė pasikvietė pokalbiui aukso ir sidabro laimėtojus, o bronzos laimėtojai liko už durų. Todėl tegul tie dviejų pirmųjų vietų prizininkai ir formuoja valdančiąją daugumą“, – teigė A. Sysas.