DELFI Kauno gatvėse ieškojo priežasčių, kodėl kauniečiai nusisuko nuo Tėvynės sąjungos.

Vos viena pergalė

Įdomi situacija – septyniose Kauno vienmandatėse apygardose antrajame turi buvo tik konservatorių ir valstiečių-žaliųjų atstovai.

G. Landsbergis vienintelis laimėjo – Centro-Žaliakalnio apygardoje konservatorių lyderis (55 proc.) nugalėjo valstiečių atstovę Audronę Jankuvienę.

Visiems kitiems konservatoriams baigėsi liūdnai. Tėvynės sąjungos atstovai ne tik kad pralaimėjo, bet pralaimėjo pakankamai dideliu skirtumu.

Šilainiuose prieš Ramūną Karbauskį krito Rimantas Jonas Dagys (35 proc.). Kalniečiuose jokių šansų neturėjo vos trečdalį balsų surinkęs A. Kupčinskas.
Aš tiesą sakant neįsivaizduoju, kas galėjo balsuoti už valstiečius. Net ne kas galėjo, o kas balsavo. Kur tik nueisi – darbe, susitikus su pažįstamais ar tame pačiame „Facebooke“ - visi stebisi, kaip Kaune galėjo laimėti valstiečiai.

Dar prasčiau Dainavos apygardoje sekėsi po palikimo skandalo iš partijos TS-LKD pašalintam Juozui Pundziui – vos 22 proc. balsų. Su 41 proc. balsų Petrašiūnuose pralaimėjo Kazys Starkevičius. Tadas Langaitis surinko 43 proc. balsų ir pralaimėjo Panemunėje.

Edita Gudišauskienė (41 proc.) pralaimėjo Aleksoto-Vilijampolės apygardoje.

Kauniečių balsas

Kas nutiko, kad konservatoriai prarado miestą, kuriame visada sulaukdavo didžiausio palaikymo? Politologai vardina vienas priežastis, o gatvėje sutikti kauniečiai turi savo asmeninę nuomonę.

Visus apklaustus žmones galima skirstyti į dvi grupes. Pirma grupė tai žmonės, kurie ir anksčiau, ir dabar balsavo už konservatorius. Valstiečių-žaliųjų pergalė Kaune šios grupės žmones labai papiktino. Ši pergalė konservatorių gerbėjus papiktino net labiau, nei kad nuvylė Tėvynės sąjungos pralaimėjimas.

Antra grupė tai žmonės, kurie nori permainų. Jiems nusibodo gerai žinomi veidai – ne kartą minimas ir buvęs laikinosios sostinės vadovas A. Kupčinskas.

„Aš tiesą sakant neįsivaizduoju, kas galėjo balsuoti už valstiečius. Net ne kas galėjo, o kas balsavo. Kur tik nueisi – darbe, susitikus su pažįstamais ar tame pačiame „Facebooke“ - visi stebisi, kaip Kaune galėjo laimėti valstiečiai. Visi piktinasi, kaip valstiečiai galėjo laimėti. Suprantu, kad už valstiečius gali balsuoti kaimo žmonės, bet kauniečiai... Taip įrodėme, kad Kaunas yra kaimas. Apklauskite jaunus žmones – niekas nebalsavo už valstiečius. Minimaliai“, - piktinosi vidutinio amžiaus kaunietė Greta.
Tai yra neįtikėtina, kad Kaune taip galėjo atsitikti. Tiek buvo kandidatų, o tik vienas Gabrielius laimėjo. Neįtikėtina.

„Tai yra neįtikėtina, kad Kaune taip galėjo atsitikti. Tiek buvo kandidatų, o tik vienas Gabrielius laimėjo. Neįtikėtina. Mano galva, rinkimai baigėsi tragiškai. Aš manau, kad mūsų žmonės naivūs ir patiki pažadais. Nežinau, kaip žmonės gali susižavėti kažkokiais valstiečiais. Aš apskritai net nežinau, kur tie valstiečiai, kad jau nėra tų valstiečių, Lietuvoje valstiečiai negyvena. Aš gyvenu Aleksote, tai matyt čia gyvena labai daug valstiečių, nes laimėjo valstiečių atstovas. Tada ir visas Kaunas valstiečiai. Tai ką, reikia arklį pirkti ir vežimą. Aš iš viso nesuprantu, ką reiškia žodis valstietis? Tai gal prie caro buvo. Tai gal dar baudžiauninkų partija bus įkurta. Nesuprantu kas čia atsitiko“, - kalbėjo pensininkas Vytautas.

V. Matijošaitis rinkimuose pareiškė paramą ne tik kandidatuojantiems „Vieningo Kauno“ nariams, bet ir R. Karbauskiui.

„Po pirmo rinkimo turo gal pasijautė Gabrieliaus arogancija ir postų dalybos. Matyt, tai žmonėms nepatiko. Arba Kauno meras – iš pradžių rėmė socialdemokratą, paskui apsikabina Karbauskį su Skverneliu. Man tai išvis nesuprantama, kaip žmonės išduoda savo partijas. Gal kažkam tai nesvarbu, bet man tai pasirodė svarbu. Kaip aš galiu pakeisti savo pažiūras? Aš pavyzdžiui net nežinau, kokią valstiečiai turi programą. Daug prižadėjo ir tiek. Bet visa tai baigsis kaip Valinsko, Pakso, Darbo partijoms. Manau, apskritai turėtų Lietuvoje būti dvi partijos. O čia susijungė valstiečiai su žaliaisiais ir bėga visi iš paskos. Niekas neišgelbės ir nieko nepadarys, jei pats nepasidarysi. Duokdie, kad jie metus atsilaikytų“, - įsitikinęs Vytautas.

Tuo tarpu vidutinio amžiaus Arvydas teigė, kad jo neįtikino permainos konservatorių gretose. Jo teigimu, kad nors partijos lyderiu tapo G. Landsbergis, už jo nugaros liko visa senoji gvardija.

„Man asmeniškai labai nepatinka Andrius Kubilius, Rasa Juknevičienė, Jurgis Razma, Dalia Teišerskytė ir kiti – jau laikas jiems buvo pasitraukti. Kiek jie ten gali sėdėti? Jau kiek padarė, tiek padarė – leiskite jaunus žmones. Pažiūrėkite į A. Butkevičių – ministras pirmininkas nelaimi! Tai reikia daryti išvadas. Užtenka, pabuvote. Kai kurie šaiposi iš jaunimo. Leiskite jiems dirbti ir tada matydami rezultatus galėsite vertinti“, - kalbėjo Arvydas visgi pripažinęs, kad savo balsą atidavė Tėvynės sąjungai.

Primenama, kad D. Teišerskytė yra Liberalų sąjūdžio atstovė, A. Kubilius, R. Juknevičienė, J. Razma - konservatoriai.

„Dar su draugėmis kalbėjome – jei jau Kaunas už konservatorius nebalsuoja, tai kažkas negerai, kažkas negerai darosi. Su Kaunu ar su konservatoriais negerai? Su Kaunu“, - juokiasi gatvėje sutikta vyresnio amžiaus moteris.

„Man atrodo, kad čia A. Kubiliaus politika biskį pagadino reikalus. Gal ir V. Matijošaičio palaikymas turėjo įtakos, tačiau tai tikrai neesminis dalykas. Aš manau, žmonės prisimena tas naktines reformas. Žmonės nebuvo tuo patenkinti ir prisimena. O kalbant apie A. Kupčinską tai viską parodo jo darbai – juk jis nieko gero miestui nepadarė. Aš pats pirmajame ture balsavau už žaliuosius, o antrajame ture už G. Landsbergį, nes norėjosi kažko normalesnio, nes žaliųjų politika tokia nėra aiški“, - kalbėjo Raimundas.

Gatvėje sutinkame ir vieną iš labiausiai patyrusių konservatorių Vidą Mariją Čigrijienę. Jos nenustebino tokie rezultatai. Beje, medikė prieš kurį laiką iš TS-LKD pasitraukė.

„O kodėl turėjo pavykti? Vienas dalykas – niekino žmones. Uždėjo miesto merui policininko kepurę. Tai jau buvo aišku, kad R. Juknevičienė Kauną sutraiškys. Ji taip ir padarė ir aš labai džiaugiuosi“, - kalbėjo V. M. Čigrijienė.

Tiesa, pat R. Juknevičienė tai neigia.

"Milicininko kepurės nesugalvojau, o kai sužinojau, kad kauniečiai antrajame ture ruošiasi naudoti ją reklamai, kategoriškai nepritariau", - teigė R. Juknevičienė.

„Kaunas amžiais buvo jų elektoratas ir jie tuo labai džiaugėsi ir didžiavosi, tačiau rinkimus pralaimėjo. Net ir per rinkimus girdėjau bobeles už mane vyresnes kalbant: tik ne už Landsbergį! Mes, Kaunas, kol valdė konservatoriai buvome kaip išbraukti iš žemėlapio. Kaune nevyko niekas – gatvės duobėtos, kokie namai, Laisvės alėja pabaisiška. Patys matote, kad niekas nejudėjo. Žmonės matyt ne akli. Nusivylė. Dabar nebuvo pasirinkimo. Pavyzdžiui, mano apylinkėje buvo G. Landsbergis ir kažkokia moteris iš žaliųjų. Bet aš nepritariu katei maiše ir jiems nelabai pritariu“, - kalbėjo pensininkė Olga.

„Pirmas dalykas – V. Matijošaičio parama. Antras – reikia permainų. Žmonėms reikia matyti pokyčius. Priešingu atveju sėda ir išvažiuoja. Aišku, tai yra eksperimentas ir visos viltys gali abai greitai subyrėti“, - teigė kaunietis Gintaras.

„Turėjome merą A. Kupčinską, konservatorių. Aš manau, kad tai daugeliui buvo priežastis nebalsuoti už konservatorius. O kalbant apie visą Lietuvą tai manau, kad konservatoriai jau visiems nusibodo, nes nieko nepadarė. Aš nebalsavu už konservatorius ir man toks vaizdas susidarė“, - kalbėjo kaunietė Vaida.

„Nusibodo pažadų netesėjimas. Buvo pakeista tik iškaba, o visa gvardija liko senų“, - teigė Romas.

„Manau, tokiems rezultatams įtakos turėjo ir praeiti savivaldybės rinkimai Kaune, kuomet konservatoriai taip pat nebuvo pirmi, o laimėjęs V. Matijošaitis Seimo rinkiminėje kampanijoje reiškė paramą valstiečiams. Atsižvelgiant į tai, kad dabartinis meras palankiai vertinamas tarp kauniečių, jo palaikymas LŽVS galėjo suformuoti konservatoriams nepalankią nuomonę Seimo rinkimuose“, - teigė studentas Tadas.

„Kaunas – savotiškas miestas. Vieną kartą puola ant tų, kitą kartą ant tų. Pavyzdžiui, G. Landsbergis – kiek kalbu su draugais Laisvės alėjoje tai visi ragina už jį nebalsuoti, o jis laimėjo. Kažkokie keisti balsavimai. Su žmona kalbamės, kad nelabai jau suprantame, kas vyksta“, - teigė pensininkas Gerardas.

„Gal blogai pasiruošė rinkimams. Yra jaunų žmonių, tačiau jei ne Landsbergio anūkas, matyt iš viso būtų gavę dar mažiau balsų“, - kalbėjo Darius.