Situacija dar labiau įsisuko, kai prieš A. Paleckį ėmė agituoti LRT televizijos žurnalistas Edmundas Jakilaitis.

Tačiau gyventojai Parko rinkimų apylinkėje rinkosi vadovaudamiesi savais motyvais.

Buvo, kas balsavo „za litovskij Donbas"

Pavyzdžiui, senyvo amžiaus Jadvyga pasakojo balsavusi už A. Paleckį ir besitikinti, kad Naujojoje Vilnioje, kurią ji vadino Vileika, atsiras daugiau suoliukų: „Visoje Vileikoje nėra, kur pasėdėti, senesniems gyventojams, nebent stotelėje“.

Paklausta, kodėl ji rinkosi vis tik A. Paleckį, moteris pasakė taip: „Za litovskij Donbas“. Donbasas – tai rytinė Ukrainos dalis, kurioje Rusija pradėjo karinius veiksmus ir kuri liko kontroliuojama prorusiškų separatistų. Galima tik spėti, ar rinkėja pageidautų, kad panaši situacija susiklostytų Lietuvoje.

Kitas vidutinio amžiaus vyras aiškino, kad balsavo už tą patį kandidatą kaip ir pirmame ture. Iš pradžių jis nenorėjo sakyti, už ką balsavo, bet vėliau pripažino, kad už A. Paleckį. Vyras tikėjosi, kad tapęs Seimo nari A. Paleckis sutvarkys gatves ir padės Naujajai Vilniai.

„Jis sąžiningas“, - apie A. Paleckį pareiškė vyresnis vyras, kuris kandidatą sutiko prie parduotuvės ir maloniai pakalbėjo.

„Kitos kandidatės nežinau, nemačiau ir man nelabai patinka“, - sakė tas pats rinkėjas.

R. Karbauskio gerbėja pasirinko M. Navickienę

Tuo metu vidutinio amžiaus Violeta pasakojo balsavusi už M. Navickienę. Pirmame ture ji balsavo už Valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatą, bet jis į antrą turą nepateko.

„Manau, kad Monika turi daugiau šansų kažką nuspręsti, nes ji turi partijos palaikymą“, - sakė pašnekovė.

Paprašyta papasakoti, ko konkrečiai tikisi iš išrinkto politiko, moteris teigė nesitikinti nieko: jos manymu, tuo, ko trūksta Naujajai Vilniai, turi užsiimti ne Seimo nariai, o savivaldybė ir Vyriausybė.

„Čia reikia sutvarkyti kiemus, gatves, apšviesti kai kurias gatves, nes daug neapšviestų. Aš sunkiai įsivaizduoju, kaip tai galima padaryti, bet žmonėms reikia padėti susirasti darbą, pradėti verslą. Mano nuomone, čia daug bedarbių, kurie gyvena iš valstybės malonės“, - teigė Violeta.

Moteris sakė, kad premjero poste norėtų matyti Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininką Ramūną Karbauskį, bet pastarasis tapti ministru pirmininku neplanuoja: „Saulius Skvernelis man tai nežinau... Nepanašus jis į premjerą. Aš nelabai juo pasitikiu, kaip profesionalaus premjero aš jo nematau“.

Patikėjo, kad A. Paleckis pasirūpins gatvės apšvietimu

Lionginu prisistatęs 21-erių vyras pasakojo balsavęs už A. Paleckį, nes pastarasis pasirodė malonus žmogus. Pašnekovas sako sutikęs jį agituojantį prie parduotuvės ir aprodęs Linksmąją gatvę, kuri neapšviesta: „Jis sakė, jei išrinks, tai padės mums“.

Paklaustas, ar tiki kandidato žodžiais, mat šiaip gatvių apšvietimo reikalais reiktų kreiptis į savivaldybę: „Nu, nežinau, aš tikiu“.

Pasiteiravus, ar jam nekliūva, kad A. Paleckis laikomas žmogumi, paniekinusiu Lietuvos nepriklausomybę savo žodžiais apie Sausio 13-ąją, vyras sakė, kad kiek žmonių, tiek ir nuomonių.

Tiki, kad A. Paleckis sėdėjo kalėjime už žmones

Rusakalbis Edgar irgi sakė balsavęs už A. Paleckį ir aiškino, kad pastarasis „už mūsų tautą netgi kalėjime buvo“. Pradėjus teirautis, kada tas buvo, pašnekovas aiškino apie „labai seniai“. „Aš iš tiesų ten tiksliai neatsimenu, bet atsimenu, kad ant jo buvo kaip ant Rolando Pakso. Tas spaudimas... Bet jis tada už tautą, už žmones buvo“.

Tačiau ši istorija yra klaidinga. 2008 m. A. Paleckis, kuris tuo metu ėjo Vilniaus vicemero pareigas, buvo pašalintas tik iš Lietuvos socialdemokratų partijos už kritiką vadovybės atžvilgiu dėl Ignalinos atominės elektrinės ir įvairių kalbų apie nacionalizaciją.

Politikas niekad neatliko laisvės atėmimo bausmės. A. Paleckis tik buvo nuteistas už Sausio 13-osios nusikaltimų neigimą, jam buvo skirta 10 400 litų (apie 3000 eurų) bauda.

Dar viena pora aiškino balsavę grynai prieš konservatorius: „Kad tik konservatoriai mažiau laimėtų“.

Apie rinkimus galvoja pesimistiškai

Mėlyna striuke vilkintis 40-ies metų vyras sakė balsavęs už M. Navickienę, mat tiesiog yra dešinysis. Paprastai vyras balsuoja už liberalus, bet šįkart jam liberalų kandidatas neatrodė priimtinas net ir pirmame ture, o į antrą turą jis nepateko. Jis sakė nusivilsiantis, jei laimės ne konservatorė M. Navickienė, o A. Paleckis.

„Balsavau už M. Navickienę. Iš esmės tai prieš A. Paleckį. Pirmame ture balsavau už visai kitą kandidatą“, - pasakojo dar vienas 36-erių vyras su dviem mažais vaikais.

„Visi kažkaip apie rinkimus galvoja pesimistiškai, mano, kad po rinkimų čia nieko iš esmės nepasikeis – maždaug tokios nuotaikos pas mus aplink“, - teigė pašnekovas.

Negali užmiršti A. Kubiliaus

„Čia yra kas? Monika Navickienė... Konservatorė, jo? Už Pileckį (balsavau)“, - aiškino 64-erių abstinentu nevadintinas vyras.

„A todėl, kad Kubilius jau buvo, jau A. Kubilius kiek nervų sugadino visiems, naktinės pas jį pataisos visokios, naktim susirinkimus daro, pensijas nuiminėja, viską nuiminėja, tik sau kišenėn krauna, partijoj landsbergiai visi susirinkę, ten monikos ir mokyklos visokios, tai čia nesąmonė“, - kaip žirnius į sieną atsakymą greitakalbe pylė pašnekovas.

Jis aiškino nieko gera nesitikintis: pasak pašnekovo, visi emigravę, vienas dirbantis beveik išlaiko vieną pensininką, Europos Sąjungos pinigų greitai nebebus ir šaliai bus blogai.

Balsavo už M. Navickienę, nes yra patriotė

Viena moteris sakė balsavusi už pažangią Lietuvą, nes yra lietuvė ir kitaip balsuoti negalėjusi. Ji patvirtino pasirinkusi Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovę M. Navickienę.

Jauna 23-ejų mergina teigė balsavusi už M. Navickienę, nes yra patriotė.

„Pati esu patriotė ir žinau, kad žmogus, esantis ne už Lietuvą, negali būti Seime. Buvo viena nuomonė, kad balsuoju už Moniką. Mes esame tokia patriotiška lietuvių šeima, o pats brolis yra vyresnysis leitenantas, mes Lietuvą mylim", - sakė pašnekovė.

„Balsavau už Moniką. Reikėjo rinktis iš dviejų variantų. Pirmame ture balsavau už žaliuosius. Bet dabar, kai reikėjo rinktis mažesnę blogybę, tai rinkausi ją. Galiu pasakyti, kad dauguma lietuvių ir iki 50 metų antrame ture balsuoja už konservatorius, o kitakalbiai - už A. Paleckį. Bet aš prognozuoju, kad laimės sveikas protas", - sakė 47-erių vyras.

Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, po 19 valandos Naujojoje Vilnioje aktyvumas siekė 37,42 proc. kartu su balsavusiais iš anksto. Iš viso šioje apygardoje yra 36 587 rinkėjai.