Teigė, kad lietuviška propaganda yra neprofesionali

„Neprofesionali lietuviška propaganda atstumia ir netgi kenkia“, - skelbia vieno iš politologo straipsnio antraštė. Savo komentare jis analizuoja žiniasklaidoje esančius pranešimus apie Rusijos bei Ukrainos konfliktą.

„Daugelis tiesiog veržiasi į propagandinę kovą kaip į kažkokį „gėrį“, nors akivaizdu, kad Lietuvos atveju daugumos politikų ir didelės dalies žiniasklaidos kuriama propaganda yra apgailėtina savo turinio ir kokybės prasme. Jos negalima lyginti su tradiciniais Vakarų informacijos skleidėjais – CNN ir BBC, nes jų pateikiama informacija yra kur kas nuoseklesnė, neutralesnė, paremta tikslesniais ir objektyvesniais duomenimis nei pas mus“, - savo straipsnyje rašė politologas.

Mindaugas Puidokas

„Šio rašinio tikslas – tai balsas tyruose, kviečiantis visus prabusti – tiek tuos, kurie rašo, tiek tuos, kurie skaito. Tiems, kurie rašo ir kalba, linkėčiau didesnės atsakomybės, nes visi pasiilgome TIESOS. Kartais karčios, bet tiesos. Tiems, kurie skaito – mokėkite atsirinkti, ką skaityti ir ko ne, nes Lietuvai reikia kuo daugiau sąmoningų ir aktyvių piliečių“, - apibendrinama tekste.

Tekste „Ukraina: kas išleido džiną iš butelio ir kaip jį sugrūsti atgal?“ M. Puidokas analizuoja įvykius Ukrainoje ir teigia, kad dėl Maidano įvykių Ukraina labai nukentėjo ir vakarai padarė daug klaidų.

„Krymas Sovietų Sąjungos perduotas Ukrainai tik 1954 m. Jo dauguma gyventojų rusai. Rusija pasirenka intervenciją į Krymą, nes jie prašo apsaugoti jų saugumą, ten turi svarbią karinę laivyno bazę. Kad ir kaip abiem atvejais JAV ir Rusijos argumentacija atrodytų abejotina, bet tenka nešališkai pripažinti, jog argumentų daugiau turi Rusija“, - rašoma tekste.

Teigė, kad palaiko Ukrainą, bet analizuoja Rusijos elgesį

M. Puidokas DELFI teigė, kad visuomet palaikė Ukrainos pusę, tačiau taip pat ir analizavo galimus Rusijos žingsnius.

„Visą laiką mano vienareikšmis ir labai aiškus palaikymas buvo Ukrainos pusėn. Bet aš labai aiškiai įžvelgiau, kad Ukrainai ta visa situacija atneša labai daug skausmo, netekčių. Visada bendrauju su Ukrainos žmonėmis, esu ne vieną delegaciją turėjęs draugų iš vakarinės Ukrainos. Jie irgi vertina, kad tai yra sudėtinga situacija. Negalima vertinti taip, kad žmonės, kokius turėjo lūkesčius Maidane, natūralu, kad tie oligarchai, kurie turėjo įtaką ją ir išlaikę, korupcijos mastas nesumažėjo šiandien. Ir vakarų šalys mato tas problemas ir jas spręsti Ukrainai sekasi sunkiai. Dėl to man labai liūdna“, - kalbėjo M. Puidokas.

Pasak kandidato į Seimą ir politologo, jis savo tekste apie lietuvišką propagandą nagrinėjo, kokios klaidos yra daromo viešojoje erdvėje: „Tam straipsnyje buvo pagrindinė mintis buvo tame, kad mes turime būti labai išmintingi. Lietuviškam kontekste mes esame per daug linkę panaudoti tam tikrus sakinius ar panašius dalykus, kurie vėliau nepasitvirtina. Tokiu atveju visuomenė yra atbukinama nuo galimos grėsmės. Visi pradeda į Rusijos grėsmę reaguoti nerimtai. Reikėtų didinti pilietiškumą, kalbėti apie tai, kodėl mes turime tuos 2 proc. skirti kariuomenei. Yra tų aspektų, apie kuriuos mes nutylime, bet jie yra labai svarbūs.

Kiekvienu požiūriu svarbus analitinis žvelgimas į situaciją, jeigu mes galimą priešininką nuvertinsime, jis nuo to netaps mažiau grėsmingas. Mes turime tinkamai ruošti visuomenę, kad ji suprastų realias grėsmes.“