„Aš pasakiau, kad aš sirgdamas ir šiandien išėjęs po savaitės į darbą, nesu susipažinęs su STT pažyma“, - taip, paklaustas, kodėl premjerui Algirdui Butkevičiui pasiūlė atidėti J. Miliaus klausimo svarstymą, prieš televizijos kameras žurnalistams pirmadienį teigė R. Sinkevičius.

Visą savaitę sukosi tarsi voverė rate

DELFI pasidomėjo, ką esą sirgdamas visą praėjusią savaitę veikė socialdemokratų deleguotas susisiekimo ministras.

R. Sinkevičiaus melo trumpas kojas išdavė visagalis internetas: oficialus Jonavos rajono savivaldybės interneto puslapis www.jonava.lt, vietos naujienų portalai ir net ministro profilis socialiniame tinkle „Facebook“.

DELFI surinkta informacija leidžia susidaryti sekantį vaizdą, kaip atrodė savaitę esą sirgusio ir dėl to su STT pažyma apie J. Milių susipažinti negalėjusio susisiekimo ministro R. Sinkevičiaus savaitė:

• Rugsėjo 20-oji, antradienis – R. Sinkevičius dalyvauja Lietuvos ryto TV studijos debatuose;

• Rugsėjo 21-oji, trečiadienis – R. Sinkevičius dalyvauja kandidatų į Seimą debatuose Jonavoje, kuriuos organizuoja prekybos, pramonės ir amatų rūmai;

• Rugsėjo 23-oji , penktadienis – šią dieną ministras R. Sinkevičius sukosi kaip voverė rate:
ankstų rytą dalyvauja „Via Baltica“ magistralinio kelio A5 rekonstrukcijos darbų I etapo pabaigos renginyje (Stanaičių gyvenvietė, 18 km);

vėliau, drauge su Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininku, Vyriausybės vadovu Algirdu Butkevičiumi išskuba į savo rinkimų apygardą Jonavos rajone, kur kandidatuoja į Seimą.
Čia dalyvauja Jonavos Senamiesčio gimnazijos stadiono atidaryme.

Vėliau Kultūros centre sveikina su profesine švente socialinius darbuotojus, įteikia keletui jų padėkas.

Visą dieną su ministru per renginius keliauja ir premjeras A. Butkevičius, ir ministro R. Sinkevičiaus sūnus, Jonavos rajono savivaldybės meras, socialdemokratas Mindaugas Sinkevičius.

• Rugsėjo 24-oji, šeštadienis – ministras R. Sinkevičius toliau sirgdamas lanko savo rinkėjus Jonavos rajone, dalyvauja Jonavos rudens šventėje - mugėje.

„Šiandien Jonavoje šurmuliuoja rudens šventė - mugė. Akys raibsta nuo gausių seniūnijų gėrybių! Ir ne tik išmaniai pateikti derliaus vaisiai džiugina, bet ir šiltas bendravimas su kraštiečiais!“ – rašė sergantis ir STT pažymų perskaityti prieš Vyriausybės posėdį nespėjęs R. Sinkevičius savajame feisbuke.

Turėjo nedarbingumo pažymėjimą

DELFI antradienį bandė susisiekti su susisiekimo ministru Rimantu Sinkevičiumi ir pasiteirauti jo dėl praėjusios savaitės nedarbingumo pažymėjimo bei renginių, kuriuose jis dalyvavo Jonavoje, tačiau tarnybinio mobiliojo telefono politikas, šiandien dalyvaujantis Jonavos rajono Užusalių dviračių tako atidarymo renginyje, nekėlė.

DELFI antradienį susisiekė su Susisiekimo ministerijos ministro Rimanto Sinkevičiaus patarėju, kuris yra ir ministro atstovas spaudai Ričardu Slapšiu.

„(Pirmadienį) komentuodamas savo prašymą atidėti klausimo dėl J. Miliaus svarstymą, ministras Sinkevičius teigė, cituoju: „Aš pasakiau, kad aš sirgdamas ir šiandien išėjęs po savaitės į darbą, nesu susipažinęs su STT pažyma“. Ar galite patikslinti, nuo kada iki kada ministras turėjo nedarbingumo pažymėjimą?“ – DELFI paklausė ministro R. Sinkevičiaus atstovo R. Slapšio.

„Nuo pirmadienio iki penktadienio. Oi ne, nuo antradienio iki penktadienio. Pirmadienį jis dar atėjo, atbuvo. Ir antradienį situacija negerėjo ir jis jau kreipėsi (į medikus). <...> Aš nežinau, kaip ten parašyta ta diagnozė, žinokite. <...> Paprastai kalbant, jam buvo labai aukšta temperatūra<...> laikėsi ir šokinėjo labai (temperatūra), ir jis kosėjo, ir nuo antradienio iki penktadienio imtinai ministras turėjo nedarbingumo lapelį“, - atsakė ministro patarėjas R. Slapšys.

Susisiekimo ministerijos atstovas dar pridūrė, jog minėtas dienas sirgusį ministrą R. Sinkevičių pavadavo ūkio ministras Evaldas Gustas.

„Sodros“ atstovas: „Įstatymas numato ne tik teises, bet ir pareigas bei atsakomybę“

„Kas užtikrina nedarbingumo pažymėjimų kontrolę, kurios pagrindu yra tikrinami nedarbingumo pažymėjimus turintys asmenys, kaip jie laikosi ligos režimo?“ – DELFI paklausė nedarbingumo išmokas administruojančios ir kontroliuojančios „Sodros“.

„Bendrosios ligos nedarbingumo valstybinio socialinio draudimo išmokų ir jų kontrolės nuostatos įtvirtintos Valstybinio socialinio draudimo įstatyme, o konkrečiai tai apibrėžta sveikatos apsaugos ir socialinės apsaugos ir darbo ministrų patvirtintais įsakymais“, - raštu į paklausimą atsakė „Sodros“ Komunikacijos skyriaus atstovas Rytas Stalnionis.

Minėtas įstatymas ir poįstatyminiai aktai, pasak R. Stalnionio, nustato valstybinio socialinio draudimo santykių pagrindus: valstybinio socialinio draudimo rūšis, valstybiniu socialiniu draudimu draudžiamų asmenų kategorijas, valstybinio socialinio draudimo valdymo sistemos principus bei struktūrą, jos subjektų teises, pareigas ir atsakomybę.

Šiame įstatyme yra numatytos teisės, pareigos ir atsakomybė, kurios privalomos visiems draudėjams, apdraustiesiems asmenims ir socialinio draudimo išmokų gavėjams.

Kas ir ar tikrina, ar asmuo, turintis nedarbingumo pažymėjimą ir pretenduojantis į ligos išmoką, sirgdamas nesilanko kelionėse užsienyje, nedirba tiesioginio darbo?

Atsakydamas į šį klausimą, „Sodros“ atstovas teigė, jog tokią informaciją tikrina „Sodros“ teritorinių skyrių nedarbingumo kontrolės specialistai.

„Pranešti apie pažeidimus galima paskambinus pasitikėjimo telefonu: surinkus „Sodros“ informacijos numerį 1883 arba (8 5) 250 0883 reikėtų pasirinkti meniu punktą „7“. Taip pat pranešti galima kitais „Sodros“ informaciniais kanalais arba informuoti tiesiai teritorinį skyrių“, - apie veiksmus, kurių reikia imtis, įtarus, jog vienas ar kitas asmuo sirgdamas gali pažeidinėti įstatymuose įtvirtintą tvarką, sakė R. Stalnionis.

Nustačius, kad asmuo sirgdamas pažeidė gydytojo paskirtą gydymosi režimą ar kitaip pažeidė nedarbingumo išmokos skyrimo tvarką, tokia išmoka asmeniui gali būti neskirta, o jeigu pažeidimas paaiškėja tuomet, kai išmoka jau išmokėta, „Sodra“ ją gali išsireikalauti grąžinti.
Ar, kaip sakė susisiekimo ministro R. Sinkevičiaus atstovas R. Slapšys, karščiuodamas ir kosėdamas ministras, turėdamas nedarbingumo pažymėjimą ir lankydamasis įvairiuose renginiuose, nepažeidė Valstybinio socialinio draudimo įstatymo?

Kol kas šis klausimas lieka atviras.

Priminsime, kad už pirmąsias dvi nedarbingumo dienas, pagal įstatymą, nedarbingumo išmoką susirgusiajam moka darbdavys. Susisiekimo ministro R. Sinkevičiaus atveju, tai būtų visi mokesčių mokėtojai.

Ministras R. Sinkevičius, kaip nurodoma, sirgo keturias dienas. Už dvi paskutines dienas jam priklausančią nedarbingumo išmoką mokėtų „Sodra“.

Neneigė medžiojęs su J. Miliumi

DELFI jau skelbė apie tai, kad Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovo Jono Miliaus atleidimo klausimas išbrauktas iš pirmadienio Vyriausybės posėdžio darbotvarkės.
Atidėti klausimą vėlesniam posėdžiui pasiūlė susisiekimo ministras socialdemokratas Rimantas Sinkevičius. Jis sakė nesusipažinęs su medžiaga.

„Kad būčiau tikras, kaip balsuoti, aš turiu susipažinti su visa medžiaga“, - pirmadienį sakė R. Sinkevičius.

R. Sinkevičius sakė su J. Miliumi nesibičiuliaujantis, tačiau nei patvirtino, nei paneigė dalyvavęs su juo medžioklėse.

„Aš pamedžioju ir neatmetu galimybės, kad tikrai esame (medžioję). Gal pernai metais buvo tokia didelė kolektyvinė medžioklė rudenį, sezono atidarymas. Matyt, ir jis ten buvo“, - pasakojo ministras.

Jis nurodė J. Milių pažįstantis nuo 2011 metų.

Klausimas dėl galimybės J. Miliui toliau eiti pareigas iškilo teisėsaugai pareiškus jam įtarimus piktnaudžiavimu tarnyba ir dokumentų klastojimu.

Pats J. Milius prieš Vyriausybės posėdį sakė dirbantis sąžiningai.