Ketvirtadienį spaudos konferencijoje Seime tai pranešė Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė.

Seimo vadovės teigimu, kitą antradienį ministrai J. Olekas ir V. Baltraitienė turi pateikti atsakymus į interpeliacijoje iškeltus klausimus.

"Tai yra paskutinė diena. (...) Rugsėjo 28 d. mes privalome pradėti interpeliacijos procesą, tai yra privalomos procedūros. Pirmiausia ministrai turi pateikti atsakymus į iškeltus klausimus, vyks balsavimas atviru būdu, ar tenkina ministro atsakymai ar ne. Jeigu atvirame balsavime bus priimtas sprendimas balsuojant, kad vis dėlto netenkina ministro atsakymai, mes pereiname į slaptą balsavimą, ir slaptame balsavime sprendžiamas pasitikėjimas ministrais", - sakė L. Graužinienė.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija inicijavo interpeliacijas krašto apsaugos ministrui J. Olekui ir žemės ūkio ministrei V. Baltraitienei.

Seimo nariai, vadovaudamiesi Konstitucija ir Seimo statutu, teikdami interpeliaciją ministrui J. Olekui pareikalavo atsakyti į 9 klausimus, susijusius su ministro atsakomybės stygiumi, delsimu imtis adekvačių veiksmų ir skandalo Krašto apsaugos ministerijoje slėpimu.

Ministro J. Oleko klausiama, kodėl neprisiimama asmeninė atsakomybė už gynybai skirtų lėšų švaistymą, kai ministras yra vienintelis biudžeto asignavimų valdytojas. Teiraujamasi, kokie argumentai bus naudojami dialoge su visuomene, ypač bandant paaiškinti krašto apsaugos finansavimo didinimo svarbą, kai KAM skendi lėšų švaistymo skandale. Interpeliacijos iniciatoriai domisi, kodėl UAB "Nota bene" yra dažniausiai viešųjų pirkimų konkursus laiminti įmonė; klausiama, ar jos akcininkai yra finansavę Lietuvos socialdemokratų partiją (LSDP) bei kodėl sutartis su šia įmone nebuvo nutraukta, nors skandalingos pirkimo aplinkybės buvo žinomos dar nuo 2015 m. pavasario. Taip pat ministro klausiama, ar buvo pareikalauta atsakingų institucijų imtis veiksmų, kad tokie švaistymai nepasikartotų, o ydinga viešųjų pirkimų sistema ministerijoje būtų pakeista. Opozicija klausia, kodėl dėl įmonės UAB "Nota bene" nebuvo kreiptasi į Viešųjų pirkimų tarnybą (VPT), nors apie situaciją žinota daugiau kaip metus; taip pat, kodėl nebuvo informuota Lietuvos Prezidentė, Seimo Nacionalinis saugumo ir gynybos komitetas. Galų gale klausiama, kaip J. Olekas įsivaizduoja darbą krašto apsaugos ministro pareigose, jei nepasitikėjimą juo pareiškė Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Ministrės V. Baltraitienės klausiama dėl Žemės ūkio ministerijai pavaldžių institucijų skendimo korupcijos skandaluose ir ministrės politinės atsakomybės trūkumo; dėl ydingų sprendimų skiriant padalinių vadovais abejotinos reputacijos asmenis. Teiraujamasi, iš kokių lėšų bus grąžinti 546 tūkst. eurų Europos socialinio fondo agentūrai po 2-3 kartus brangesnių produktų nepasiturintiems pirkimo skandalo. Taip pat klausiama dėl UAB "Lietuvos žirgynas" padėties, paaiškėjus, kad neseniai žirgynui skirtas 1 mln. eurų finansavimas, o gyvūnai sulysę, pašarų žiemai nėra. Seimo nariai klausia ir dėl kilusio Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovo, galimai piktnaudžiavus tarnybine padėtimi, skandalo suvaldymo; dėl ministrės veiksmų kovoje su nesaugios produkcijos patekimu į Lietuvą; dėl atsakomybės trūkumo sukeliant tarptautinį skandalą su kaimynine Latvija ir diskredituojant Lietuvos valstybę. Galų gale klausiama, kodėl po tokios gausybės skandalų ministrė V. Baltraitienė neprisiima politinės atsakomybės ir neatsistatydina iš pareigų.

Seimo statutas numato, kad sesijos metu ne mažesnė kaip 1/5 Seimo narių grupė gali pateikti interpeliaciją Ministrui Pirmininkui ar ministrui, reikalaudama paaiškinti šių pareigūnų priimtų sprendimų motyvus. Po interpeliacijos įteikimo Seimo Pirmininkui, kuris nedelsdamas ją užregistruoja ir perduoda atitinkamam Vyriausybės nariui ir Seimo nariams, nė vienas parašas negali būti atšauktas.

Gavęs interpeliaciją, Vyriausybės narys privalo ne vėliau kaip per dvi savaites perduoti Seimo Pirmininkui raštišką atsakymą, su kuriuo supažindinami Seimo nariai. Gavęs atsakymą į interpeliaciją, Seimas sesijos metu turi jį apsvarstyti savo posėdyje ne vėliau kaip per 5 darbo dienas.