Darbo partijos deleguota žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė trečiadienį į posėdį teigė atnešusi projektą dėl J. Miliaus atstatydinimo iš pareigų, tačiau pati jo žada nepalaikyti.

„Aš remsiuosi tuo, kaip reikalauja teisės aktai. Tai reiškia, kad jeigu nematau teisinio pagrindo atleisti, tai už tokį sprendimą nebalsuosiu. Kol kas nematau (teisinio pagrindo. – ELTA)“, – sakė V. Baltraitienė.

„Darbietė“ švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė asmeniškai pasisako už tai, kad J. Milius trauktųsi iš pareigų, tačiau sakė, kad balsuodama remsis partijos valia.

„Mano asmeninė nuomonė būtų tokia, kad save gerbiantis žmogus turėtų imti ir pasitraukti, nes, matyt, taip nėra, kad visai problemų nebūtų. (...) Jis to nedaro. Man yra pasakyta, kad vakar politinėje taryboje buvo priimtas sprendimas, kad mes turėtume nedalyvauti balsavime. Aš turėčiau paklusti todėl, kad esu komandos dalis“, – sakė A. Pitrėnienė.

„Tvarkiečių“ deleguotas aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas – irgi trauktis neketinančio J. Miliaus pusėje.

„Aš tikrai nepalaikysiu siūlymo atleisti todėl, kad, viena vertus, pagrindo nematau, kita vertus, jeigu yra padaryti nusižengimai, yra tam tikra tvarka ir turi būti teisiniais būdais sprendžiami klausimai, o ne politiniais sprendimais“, – kalbėjo K. Trečiokas.

Tuo tarpu „tvarkiečių“ į vidaus reikalų ministrus deleguotas Tomas Žilinskas sakė balsuosiąs kaip Vyriausybės narys, o ne pagal partijos valią. Tačiau koks bus jo sprendimas, nesakė.

„Partija rekomenduoja nepalaikyti. Aš einu susipažinti su garsiąja STT pažyma ir nemačiau Vyriausybės nutarimo projekto, todėl labai sunku atsakyti, koks pagrindas yra įrašytas dėl atleidimo. Vertinsiu kaip ekspertas, kaip teisininkas, priklausomai nuo to, koks pagrindas, kas yra parašyta pažymoje“, – sakė T. Žilinskas.

Tiesiai į klausimą, kaip balsuos Vyriausybės posėdyje, neatsakė ir socialdemokratas teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

„Nežinau, spręsiu posėdžio metu, kai bus pateiktas atitinkamas nutarimas“, – sakė jis.

Siūlyti atleisti J. Milių nuspręsta įvertinus jo 2015-2016 m. veiklos ataskaitą ir papildomą Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) medžiagą, pateiktą Ministrų kabinetui.

VMVT vadovui yra pareikšti įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo, jam skirta kardomoji priemonė – pasižadėjimas neišvykti iš šalies. Į teisėsaugos akiratį taip pat pateko ir Seimo narys „tvarkietis“ Petras Gražulis, kurį prokurorai apklausė kaip specialųjį liudytoją dėl prekybos poveikiu ir dokumentų klastojimo, bet šis atsisakė duoti parodymus.