„Šiandien turiu savotišką susitikimą, susitinku su tyrėju visiems labai svarbioje byloje dėl Eligijaus Masiulio ir teisybės nustatymo, ko mes visi labai laukiame“, - teigė R. Šimašius.

Liberalų sąjūdžio pirmininkas ketina teisėsaugai papasakoti viską, kas jai įdomu.

„Vakar paskambino tyrėjai, sakė domėsis dalykais, kurie iškelti. Man įdomu. Turbūt pašnekėsim apie Joną Basanavičių, nes daugiau nieko ypatingai negaliu pasakyti, kuo galėčiau būti susijęs. Dėl J. Basanavičiaus, jeigu visiems įdomu, ar spaudė kažkas, ar nespaudė, tai prieš einant pas tyrėją visiems noriu pasakyti, kad E. Masiulis niekada nespaudė. Apskritai jeigu kas nors mane ir bandė spausti, tai turbūt suprato, kad spaudimo rezultatai yra nuliniai“, - teigia meras.

Buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis yra įtariamas kyšio ėmimu iš „MG Baltic" viceprezidento Raimondo Kurlianskio. Pareigūnai įtaria, kad pinigai buvo sumokėti už koncernui palankių sprendimų priėmimą.

Tarp šių sprendimų figūruoja magistralinio kelio Vilnius-Utena rekonstrukcija, Vartojimo kreditų įstatymo priėmimas Seime ir paminklo J. Basanavičiui vietos parinkimas - tai jau Vilniaus savivaldybės kompetencija.

STT įtarimuose nurodyta, kad E. Masiulis pokalbių su R. Kurlianskiu metu esą buvo įsipareigojęs paveikti Vilniaus miesto tarybos narius – kad iš tarybos posėdžių darbotvarkių išnyktų klausimas dėl paminklo Vasario 16 d. akto signatarui daktarui J. Basanavičiui statymo.

Savivaldybė norėjo, kad jis turėtų būti statomas prie Lietuvos nacionalinės filharmonijos, kur 1905 m. įvyko Didysis Vilniaus Seimas.

Nacionalinė filharmonija

Tuo metu Kultūros ministerija praėjusiais metais nutarė, kad paminklas J. Basanavičiui turėtų stovėti Konstantino Sirvydo skvere. Paminklo statybas remia „MG Baltic".

Konstantino Sirvydo skveras

R. Šimašius: pokalbis buvo ir su premjeru

R. Šimašius pripažįsta, kad buvo keista, jog dėl paminklo tautos patriarchui J. Basanavičiui vyko toks įnirtingas kelių pusių įtikinėjimas. Tačiau jis sako, kad spaudimą vykdė ne E. Masiulis.

„Keista buvo, kad dėl J. Basanavičiaus paminklo tai vienas iš trijų-keturių-penkių atvejų, kai kas nors bandė labai primygtinai įtikinėti ir galbūt netgi ir spausti, bet tai buvo toli gražu kiti asmenys“, - sako liberalų lyderis.

Pasak R. Šimašiaus, spaudimą vykdė dvi frakcijos savivaldybėje: „Tvarka ir teisingumas“ bei Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai). Primygtinai dėl paminklo vietos merą įtikinėjo ir Lietuvos nacionalinio muziejaus vadovybė.

Pokalbis buvo ir su premjeru Algirdu Butkevičiumi, kuris, pasak R.Šimašiaus, turėjo aiškų vaizdinį, kad paminklą reikia statyti ten, kur norisi rėmėjams – tai yra koncernui „MG Baltic“. Pastarieji paminklo norėjo Konstantino Sirvydo skvere prie Prancūzijos ambasados.

Tačiau meras sako, kad tautos patriarchas nebuvo parduotas „už paramas, spaudimus ir kitus dalykus“.

Anot R. Šimašiaus, J. Basanavičiaus paminklui parinkta vieta prie Nacionalinės filharmonijos. Šią aikštę planuojama pavadinti J. Basanavičiaus vardu.

E. Masiulis: visiškai nesuvokiamas kaltinimas

LRT laidoje „Dėmesio centre“ E. Masiulis sakė Vilniaus mero R. Šimašiaus prašęs dėl paminklo J. Basanavičiui „išklausyti visas puses ir priimti patį tinkamiausią sprendimą“.

„Ir aš labai trumpai noriu pasakyti dėl J. Basanavičiaus paminklo. Man tai yra visiškai nesuvokiamas kaltinimas, kai aš Vilniaus miesto mero tiesiog paprašiau, kad yra susidariusi konfliktinė situacija: komisija prie vyriausybės siūlo vieną vietą paminklo statymui, savivaldybė ruošiasi priimti sprendimą dėl kitos vietos, aš tiesiog paprašiau išklausyti visas puses ir priimti patį tinkamiausią sprendimą. Aš tikrai neturiu kompetencijos spręsti, kur gerbiamo patriarcho paminklas Vilniuje turi stovėti“, – kalbėjo E. Masiulis.

Tą patį jis antradienį kalbėjo DELFI konferencijoje.

„Trečia, dėl patriarcho J. Basanavičiaus – man visiškai nesuvokiama, kaip iš kažkokio kosmoso. Aš tik paprašiau Vilniaus miesto mero, matydamas ir viešai ir privačiai vykstančias konfrontacijas dėl paminklo vietos“, – aiškino E. Masiulis, neigęs savo indėlį paminklo J. Basanavičiui vietos parinkime.

Eligijus Masiulis

DELFI primena, kad teisėsauga buvusį Liberalų sąjūdžio pirmininką E. Masiulį įtaria kyšio ėmimu, prekyba poveikiu ir neteisėtu praturtėjimu, pats įtariamasis šiuos kaltinimus neigia.

Anot E. Masiulio, jis iš „MG Baltic“ viceprezidento R. Kurlianskio skolinosi 90 tūkst. eurų nekilnojamajam turtui pirkti.

Po nuskambėjusio E. Masiulio pasiaiškinimo dėl paskolos iš R. Kurlianskio R. Šimašius išplatintame pareiškime teigė, kad buvęs partijos lyderis, kyšininkavimu įtariamas E. Masiulis neturi politinės ateities.

Šioje byloje kaip liudytojas buvo apklaustas ir liberalas Seimo narys, Liberalų sąjūdžio vicepirmininkas Gintaras Steponavičius.

STT pareigūnai atlikdami tyrimą yra atlikę kratas Kauno miesto tarybos nario, šešėlinio Liberalų sąjūdžio susisiekimo ministro Rimanto Mikaičio namuose Kaune, taip pat - G. Steponavičiaus fondo patalpose Vilniuje.

Įtarimai prekyba poveikiu ir kyšininkavimu pareikšti ir Darbo partijos atstovui, buvusiam Seimo nariui Vytautui Gapšiui. Prokurorai įtaria, kad V. Gapšys paėmė 25 tūkst. eurų kyšį už verslo koncernui „MG Baltic“ palankius sprendimus.