„Už tai, kad su jumis kalbėjau, man vėl bus blogai, bet kažkada tai turi baigtis“, - liūdnai kalbėjo beveik visi kalbinti verslininkai.

Tačiau Palangos meras, konservatorius Šarūnas Vaitkus tokius kaltinimus vadina visišku melu.

DELFI jau rašė, kad Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentas ir kavinės Palangoje savininkas Darius Miklovas buvo susidūręs su itin nemaloniu Palangos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo Petro Keinio elgesiu ir viską nufilmavo.

Palangos savivaldybės darbuotojas prašymą į įstaigą atnešusį verslininką išvadino ligoniu, siūlė jam išsiblaivyti ir nebevartoti bei teiravosi ar jam blogai su nervais.

Žmogus teigia, kad dar buvo apstumdytas, tačiau tyrimas policijoje pradėtas ne prieš valdininką, o prieš patį savivaldybės lankytoją, nes P. Keinys taip pat teigė, jog nukentėjo. Pati savivaldybė, net ir užfiksavus tokį jos tarnautojo elgesį, P. Keinį gina.

Jos darbuotojai aiškino, kad D. Miklovas yra konfliktiška asmenybė, pats yra gavęs baudų, nors yra jau visiškai kita tema ir nėra tiesiogiai susiję su valdininko nepagarbiais įžeidinėjimais. Palangos meras, konservatorius Š. Vaitkus po paviešinto incidento apskritai buvo atsitvėręs tylos siena, tačiau dabar padėti jau pakomentavo ir gina savo darbuotoją.

Po paviešinto incidento atvirai papasakoti apie tai, kas vyksta Palangoje ryžosi ir daugiau verslininkų, jų teigimu, visi jie buvo susidūrę su netinkamu P. Keinio elgesiu.

Verslininkai nesistebėjo keista mero Š. Vaitkaus reakcija, beveik visi iš jų įvardino schemą ir teigė, kad P. Keinys yra „sarginis mero šuo“, kuris gerai įvaldęs gąsdinimų, grasinimų ir psichologinio teroro priemones ir, pasak verslininkų, per Viešosios tvarkos skyrių Palangoje susidorojama su merui nepalankiais žmonėmis.

Meras Š. Vaitkus tokius žodžius vadina visišku melu.

Itin spalvinga P. Keinio biografija

Kadaise P. Keinys buvo pripažintas pažeminęs pareigūno vardą ir atleistas iš policijos Šiauliuose. Žiniasklaidoje skelbta, kad P. Keinys ne juokais prisidirbo, kai pažįstamo armėno paprašytas ėmėsi padėti išmušti 8 tūkst. litų skolą iš vienos šiaulietės kirpėjos. P. Keinys tai darė įžūliai ir pažeisdamas daugybę įstatymų.

Neturėdamas jokio nukentėjusiojo pareiškimo, nepranešęs vadovybei, P. Keinys vyko į rajoną, išplūdo skolininkę, jos motiną ir net niekuo dėtą kaimynę, lyg banditas atėmė kirpėjos dokumentus bei automobilį.

Moteriškė parašė pareiškimą prokuratūrai, todėl buvo pradėtas tarnybinis patikrinimas. Tačiau patikrinimo medžiaga dingo ir neatsirado.

Petras Keinys

Vėliau jis dar buvo papuolęs į kelis skandalus, tačiau nuo jų taip pat išsisuko. Galiausiai buvo atleistas iš policijos už moters užpuolimą ir grasinimus jai.

P. Keinys teisme dar bandė įrodyti, kad buvo atleistas neteisėtai ir norėjo prisiteisti didžiulę kompensaciją iš valstybės bei grįžti į užimtas pareigas, tačiau teismas konstatavo, kad jis pažemino pareigūno vardą.

Palangos savivaldybė net apdovanojo

Įvairūs Palangos gyventojai ir verslininkai dėl grasinimų, nemalonaus bendravimo ir užpuolimų yra skundęsi prokuratūrai arba policijai, tačiau Palangos savivaldybė visuomet gynė savo pavaldinį. DELFI žiniomis, 2013 metais Palangos savivaldybė Palangos miesto policijai parašė P. Keinio charakteristiką, iš kurios atrodo, kad P. Keinys – nuostabus darbuotojas, nepatyręs konfliktų.

„P. Keiniui yra pareikšta padėka už nepriekaištingą tarnybinių pareigų atlikimą. P. Keinio 2012 m. tarnybinė veikla buvo įvertinta labai gerai. P. Keinys nėra konfliktavęs nei su įstaigos administracija, nei su gyventojais. Pareigūnas yra aukštos kompetencijos, teisiškai išprusęs, iniciatyvus, pareigingas, drausmingas, atsakingas ir emociškai stabilus, mandagus, dėmesingas, empatiškas, rūpestingas, nuovokus, sugebėjęs per trumpą laiką puikiai suplanuoti ir organizuoti sklandų skyriaus darbą“, - rašoma tuometinio savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Broniaus Martinkaus pasirašytoje P. Keinio charakteristikoje.

Pateikiame Palangos verslininkų liudijimus apie P. Keinio elgesį:

Paplūdimio kavinių šeimininkas Artūras Timukas:

Yra toks posakis, kad ir prie stulpo galima prisikabinti ir stulpui galima baudą skirti. Manau, kad jis dirba ne savo galva, o jį valdo mūsų meras Š. Vaitkus. Meras yra smegenys, o jis yra kvaili raumenys. Jis daro tai, kas jam sakoma, bet kadangi, matyt, nėra pats protingiausias žmogus šitoje planetoje, daro daug klaidų ir grubių klaidų. Bet kai žmogus mato, kad jis yra nebaudžiamas, jis pradeda vis įžūlėt, įžūlėt, jis iki tokio lygio suįžūlėjo, kad dabar įsivaizduoja, kad yra Palangos šerifas, kuriam visi turi lenktis, o tuos, kurie nesilenkia, galima sunaikinti įvairiais būdais.

Pas mane visi objektai yra legalūs, tvarkingi, su dokumentais, žinoma, gali būti kažkokių trūkumėlių, kaip ir visur. Kas yra mero pusėje, tai tų nereikšmingų dalykų niekas nemato, o kas yra kitoje pusėje, visi tie maži dalykiukai yra labai matomi ir labai stipriai prie jų bandoma prisikabinti. Jis siunčia žmones pas mane, tikrina tai, kas yra parašyta juodu ant balto, pas jį kompiuteryje yra visi leidimai, kuriuos gali pasižiūrėti.

Bet atvykę pareigūnai turi vienintelį tikslą – išgąsdinti tuos žmones, kurie dirba pas mane, kad jiems būtų kuo sunkiau dirbti. Naudoja psichologinį spaudimą, psichologinį smurtą, gąsdinimus. Žmonės dirba legaliai, pagal įstatymus, bet pasakoja, kad juos gąsdina, grasina išvežti į policiją, paleisti tik ryte ir panašiai.

Mes buvome vasaros pradžioje pas merą ir aš išsakiau savo laisvą nuomonę, apie tai, ką jums dabar sakau. Spėkite, kas po to sekė? Darbų saugos pilnas visų objektų kratymas. Merui mano nuomonė labai nepatiko. Tokių verslininkų, kurie mero nebijo, galima ant ant vienos rankos pirštų suskaičiuoti. Už savo žodžius, pasakytus prieš merą ar viešąją tvarką, man reikia skaudžiai sumokėti: mane tikrina, mėgino atimti licenciją. Po jūsų straipsnio tikriausiai pas mane vėl atvažiuos papildomai tikrinti, bet toks gyvenimas.

Restorano „Žuvinė“ vadovas Edmundas Sakalauskas:

Mes dažnai esame Vilniuje, o Palangoje būname retai. Vieną dieną man paskambino kažkoks numeris ir norėjo Rūtos Sakalauskienės. Kadangi dažnai ją pavaduoju, pasakiau, kad galbūt aš galiu kažkuo padėti įmonės klausimus, tada net nežinodami, su kuo kalbasi, pakeltu tonu pradėjo spaudimiškai kalbėti: kiek mes čia žaisim, mes su policija ją atvesdinsim. Aš net nesupratau, apie, ką kalbama. Pasirodo ji buvo kviečiama į savivaldybę. Čia skambino P. Keinio pavaduotoja Danutė Mikienė.

Aš galvoju, kaip dabar keturių vaikų mamą, gražią, darbščią moterį su policija atvesdins, pasidarė šlykštu, išsigandau, iš karto nuvažiavau į savivaldybę. Ir galiu pasakyti, kad ten buvau visais būdais provokuojamas, buvo kalbama su tokiu pykčiu. Tame skyriuje yra gąsdinimo, bauginimo metodai. Pasirodo, kad jie rado kažkokią reklamą, už kurią nebuvo sumokėta. Išrašė baudą, mes net nekariavome, mes ją sumokėjome.

Kitas atvejis, kai vasarą remontavome terasą. Pasamdėme mažą įmonę, jie pradėjo plėšti tas lentas, dėti į krūvą, kvietė komunalininką, jis negalėjo atvažiuoti, išvežė tas lentas už kelių dienų. Tos lentos kieme buvo, o ne gatvės pusėje. Bet Viešosios tvarkos skyrius prie to prisikabino, vėl kvietė mus pasiaiškinti, maždaug suprasti reikėtų taip, kad mes esame baudžiauninkai, o vergvaldžiai mus valdo.

Bet tai dar ne viskas, vėliau jie pradėjo mus atakuoti, kad terasą remontuojam be leidimo, parašė net tris skundus Statybų inspekcijai. Inspektoriai net sakė, kad nesuprato, kuo mes taip nepatinkam, bet pažeidimų nenustatė. Vėliau man buvo labai pikta, kai matau, kad eina pats P. Keinys ir žvalgosi po mūsų valdas, išėjau ir sakau: vėl ponas kažko ieškot. Sako: ne, tik norėjau pasiklausti, ar spėsit sezonui pasiruošti. Mes drąsiai reiškiam savo mintis ir tai yra nepatogu. Aš visada sakau viską tiesiai, aštriai ir tai ne visiems patinka.

Verslininkams dirbanti pardavėja (tapatybė redakcijai žinoma):

Buvo, kad keletą kartų jis (P. Keinys – DELFI) man grasino, aš kaip suprantu, kad čia buvo labiau politinė valia pono mero, ne asmeninė pono Keinio. Čia yra tokia vykdymo politika ir P. Keinys yra labai gera dešinė ranka, todėl asmeniškai jam aš neturėčiau, ką ir pasakyti.

Merui užkliuvo tie verslininkai, kurių teritorijoje ar žemės sklype aš dirbau. Tokiu būdu mums neleisdavo ten dirbti.

Aš turėjau kelias prekybines vietas ir netekau nei vienos, tokia politinė valia. Jie gąsdina nuolatos. Pavyzdžiui, jie neleidžia tam tikroje vietoje prekiauti ir asmeniškai man iš pono Petro buvo pasakymas, kad tu užsidaryk, nes tu neįsivaizduoji, kas aš per žmogus ir ką aš tau galiu padaryti. Ir aš, aišku, užsidariau, nes aš nenoriu problemų.

Atrakcionų nuomos įmonės atstovas Nomedas Alekperovas:

Tiek, kiek aš esu iš profesionalios pusės susidūręs, tai yra visiškai neprofesionalu. Kadangi aš esu atsakingas už leidimų gavimą, galiu pasakyti, kad savivaldybė vienais metais išduoda leidimą, kitais metais neišduoda. Negaunam jokio paaiškinimo ir atsakymo, kodėl taip pasielgta.

Tais metais, kai mes negauname leidimo, ateina arba P. Keinys, arba jo pavaldiniai ir klausinėja, kur mūsų leidimas. Mes sakome, kad pateikėme dokumentus ir nežinome, kodėl negavome, mums nepaaiškinta.

Tada jie imasi psichologinio smurto, pradeda rėkti ant darbuotojų, kad jie išsinešdintų iš sklypo ir viską išsimontuotų. Žmonės išsigąsta, kalbamės su advokatais, jie sako, kad taip jie neturi teisės nei šnekėti, nei daryti. Mes bylinėjamės su Palangos savivaldybe dėl tų pačių leidimų neišdavimo ir esame laimėję du Klaipėdos apygardos teismus, jie pasakė, kad savivaldybė leidimo neišdavė neteisėtai.

Mes kažkuria prasme greičiausiai užgavome kažkieno, kas yra valdžioje, ambicijas. Yra daug daugiau verslininkų tokių yra, tik tiek, kad jie bijo kalbėti. Valdžios žmonės jaučiasi kaip savo karalystėje.

Š. Vaitkus: tai yra konkretus melas

Palangos meras Š. Vaitkus DELFI teigė, kad verslininkų kalbos, jog per Viešosios tvarkos skyrių yra susidorojama su neįtikusiais verslininkais yra melas.

„Čia yra konkretus melas. Meras niekur nesikiša, į jokius patikrinimus. Jokių komandų neteisėtų neduoda. Bet jeigu meras važiuoja pro šalį ir mato, kad yra neteisėtas dalykas, pavyzdžiui, šiais metais buvo kalama nelegali terasa užimant miesto šaligatvį, tai aš negaliu nematyti tokių dalykų. Aš žinau, kokie tie verslininkai yra, keturi ar penki, kurie yra supykę, nes savivaldybė neleidžia daryti neteisėtų veiksmų“, - kalbėjo Š. Vaitkus.

Pasak mero, Viešosios tvarkos skyrius į vietą važiuoja tik gavęs skundus, o ne šiaip sau: „Mes sulaukiame tūkstančio skundų dėl nelegalios prekybos, muzikos, triukšmo, mes turime skundus. Viešosios tvarkos skyrius nevažiuoja šiaip sau, važiuoja net su policijos pareigūnais. Tie visi faktai pasitvirtina, niekas jų iš piršto neišlaužia. Viešosios tvarkos skyrius ir buvo tam įkurtas, nes per J. Basanavičiaus gatvę jau buvo neįmanoma praeiti per nelegalius kioskus, nelegalius atrakcionus.“

J. Basanavičiaus gatvė

Teigė, kad pareigūnas nesutvardė emocijų

„Reiktų suprasti, kad konflikto dieną savivaldybėje įvyko ne pirmasis P. Keinio ir D. Miklovo susidūrimas, todėl negalima būtų vertinti, kad valstybės tarnautojas užsipuolė niekuo dėtą žmogų. Skyriaus vedėjui už pažeidimus D. Miklovą ne kartą teko bausti išklausant jo išsakomus įžeidinėjimus. Todėl demonstratyvų filmavimą skyriaus patalpose, atsisakymą paklusti prašymui nutraukti filmavimą, iššaukiantį reikalavimą valstybės tarnautojams pasiaiškinti kitaip negalima įvertinti, kaip sąmoningą darbuotojų erzinimą. Todėl natūralu, kad tuo metu skyriaus patalpose buvęs vadovas savo darbuotojus siekė apginti nuo įsiaudrinusio verslininko“, - komentavo Š. Vaitkus.

Paklaustas, kodėl Palangos savivaldybė juodina konfliktą filmavusį D. Miklovą, meras teigia, kad jis yra baustas už pažeidimus, nors tai niekaip nėra susiję su savivaldybės tarnautojo išsakytais žodžiais, meras teigė, kad verslininkas norėjo atkeršyti už gautą baudą.

„Negaliu sutikti, kad konfliktines situacijas provokuojančio D. Miklovo asmenybė niekaip nesusijusi su konkrečiu konfliktu. Galimai šitaip verslininkas P. Keiniui kerštauja, už neseniai paaiškėjusius faktus, pagal kuriuos Klaipėdos apygardos prokuratūra ir Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija kreipėsi į teismą dėl savavališkos statybos J. Basanavičiaus gatvėje. Prie namo pristatyta veranda, kurioje veikia D. Miklovo kavinė. Ji Nekilnojamojo turto registre yra registruota pateikus galimai suklastotus dokumentus, nes savivaldybė šio laikinojo priestato statybai niekada nebuvo išdavusi statybą leidžiančio dokumento“, - teigia konservatorius.

Mero teigimu, toks valdininko elgesys buvo išprovokuotas: „Be jokios abejonės, valstybės tarnautojas negali įžeidinėti net ir su piktais kėslais į savivaldybę atėjusių žmonių. Kita vertus suveikė žmogiškais faktorius: žinant jau kelis metus trunkantį D. Miklovo iššaukiantį ir provokuojantį elgesį ir daromus viešosios tvarkos pažeidimus savivaldybės patalpose mušamas P. Keinys nesutramdė savo emocijų. Šiuo metu būtent D. Miklovo atžvilgiu yra pradėtas ikiteisminis tyrimas, nes P. Keinys pateikė medikų vertinimus, kad kelis kartus smūgiavęs verslininkas jį sužalojo.“

STT apie P. Keinį nepateikė informacijos, dėl kurios jis negalėtų būti priimtas į darbą

„Viešosios tvarkos skyriaus vadovo pareigos reikalauja specifinių charakterio bruožų. Tokio skyriaus vedėjas ir darbuotojai nuolat dirba stresinėje aplinkoje, beveik kiekvienas patikrinimas iš tikrinamojo pusės iššaukia konfliktinę situaciją. Visiems turėtų būti suprantama, kad meniškos sielos žmogus tokiame darbe neišbūtų nė dienos“, - komentavo Š. Vaitkus.

Paklaustas, ką P. Keinys apskritai veikė darbe atostogų metų, meras teigė: „Palangos apylinkės teisme turėjo vykti bylos nagrinėjimas, kuriame liudytojais buvo iškviesti ir Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai. Būdamas atostogose P. Keinys užėjo į skyrių ir kartu su kitais darbuotojais ruošėsi eiti į teismą. Tuo metu P. Keinys neturėjo nedarbingumo.“

Tiesa, konflikto vaizdo įraše P. Keinys teigė, kad yra turi nedarbingumo pažymėjimą.

Paklaustas, kodėl P. Keinys buvo priimtas į darbą, kai anksčiau buvo pripažinta, kad jis pažemino pareigūno vardą, Š. Vaitkus teigė, kad tokios informacijos neturi: „Prieš daugiau nei ketverius metus kuriant naują Viešosios tvarkos skyrių, savivaldybė pageidavo reiklaus, principingo ir teisės aktus išmanančio tokio skyriaus vadovo. Laimėjęs konkursą į šias pareigas P. Keinys buvo paskirtas 2012 metų vasario 1 dieną".

„Vadovaujantis Lietuvos Respublikos korupcijos prevencijos įstatymo nuostatomis, prieš skiriant į šias pareigas buvo kreiptasi į STT su prašymu pateikti informaciją apie P. Keinį. STT informavo, kad neturi informacijos, dėl kurios P. Keinys negalėtų būti skiriamas į šias pareigas. Savivaldybė neturi jokios patvirtintos informacijos ar teismo sprendimų, kuriuose būtų konstatuoti galimi neteisėti P. Keinio veiksmai. Jei tai būtų tiesa, apie tai savivaldybę būtų informavusi STT, kuri teikė pažymą dėl P. Keinio tinkamumo užimti Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo pareigas", - atsakė meras.

Mero teigimu, visa informacija viešojoje erdvėje apie P. Keinio reputaciją ir nusižengimus yra tiesiog gandai: „Jokių patvirtintų duomenų apie galimai prastą P. Keinio reputaciją savivaldybė neturi, o paskalomis nesivadovaujame. Per puspenktų metų dirbdamas Viešosios tvarkos skyriaus vedėju, P. Keinys tarnybinių nužengimų nėra padaręs ir tarnybinių nuobaudų neturi.“

G. Landsbergis: nėra įrodymų, kad Palangos meras daro kažką nederamo

Palangos meras Š. Vaitkus yra Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos narys, ši partija aktyviai kritikavo susiformavusią „valstybę valstybėje“ Druskininkuose, taip pat Druskininkų mero Ričardo Malinausko valdymą.

Paklaustas, kaip vertina savo partijos kolegos galbūt sukurtą panašią „valstybę valstybėje“ Palangoje, konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis DELFI teigė, kad Palangos ir Druskininkų atvejai skiriasi.

„Tenka apgailestauti, kad ginčai ir nesutarimai tarp tarnautojo ir verslininko perauga į tokius konfliktus. Tikiuosi, kad šioje istorijoje visus taškus sudėlios pradėtas ikiteisminis tyrimas. Bet kurios pusės smurto naudojimas yra nepateisinamas“, - situaciją Palangoje komentavo G. Landsbergis.

Gabrielius Landsbergis

Paklaustas, kaip vertina kaltinimus Palangos merui, kad šis susidoroja su jam neįtikusiais žmonėmis ir ar nemato panašaus į Druskininkus atvejo, G. Landsbergis gynė savo kolegą.

„Mūsų bendruomenėje mes laikomės ir keliame visiems labai aukštus skaidrumo ir politinės kultūros standartus. To reikalaujame ne tik iš politinių oponentų, bet ir savo bendražygių. Palangos mero Š. Vaitkaus veikla kovojant su nelegaliomis statybomis bei netolerancija viešosios tvarkos pažeidimams sukelia nemažai suinteresuotų pusių nepasitenkinimo. Jokių duomenų iš kitų institucijų apie nederamą Palangos administracijos veiklą nesame gavę, todėl kiekvieną atvejį reikia labai aiškiai pagrįsti", - sako politikas.

„Ar tai nuoskaudos dėl principingos laikysenos prieš viešosios tvarkos pažeidimus ar pagrįsti priekaištai dėl nederamo tarnautojų elgesio? Su Druskininkų vadovybės savivaliavimo atvejais, kai yra institucijų pripažinti pažeidimai ir įsiteisėję teismų sprendimai, vyksta ikiteisminiai tyrimai dėl korupcijos ir piktnaudžiavimo tarnyba tikrai Palangos atveju jokių panašumų nematome“, - teigia G. Landsbergis.