Taip pirmadienį viešėdamas DELFI konferencijoje sakė Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas profesorius Vytautas Landsbergis.

Sekmadienį pasibaigusias Rio de Žaneiro vasaros olimpines žaidynes lydėjo su Rusijos komanda susiję skandalai – dėl dopingo vartojimo čia buvo uždrausta varžytis visiems lengvaatlečiams, sunkiaatlečiams ir irklavimo atstovams. Dėl dopingo skandalų, tik paskutinę minutę teisę dalyvauti olimpiadoje gavo visa Rusijos rinktinė.

Olimpiadai einant į pabaigą, imtynininkė Ina Tražukova pasiskundė, kad po pralaimėtos kovos dėl bronzos ją iškoneveikė ir sumušė visiškai girtas šalies imtynių federacijos prezidentas Michailas Mamiašvilis. Ar tai rodo, kad sportas Rusijoje neatsiejamas nuo politikos ir reiškia kur kas daugiau nei kitoms šalims?

„Tai labai sena tradicija, tai buvo ir sovietų laikais, ko gero, tai buvo ir Hitlerio Vokietijoje per Berlyno olimpiadą, kai svarbiausias dalykas buvo parodyti rasės, sistemos pranašumą. Sovietų Sąjungoje tai buvo nuolatinis uždavinys – įrodyti, kad jeigu mūsų sportininkai geriausi, reiškia, mūsų santvarka geriausia, tai yra žmonijos ateitis, šviesus komunizmas“, – į klausimą atsakė V. Landsbergis.

Pasak V. Landsbergio, tokia galvosena, matyt, Rusijoje išlikusi, tad restauruojant raudonojo imperializmo blogumus sportas irgi tampa labai ideologizuotu dalyku. Politikas nėra matęs, kad kuri didžioji Vakarų valstybė taip demonstruotų savo, kaip sistemos, pranašumą.

V. Landsbergis prisiminė 1992 m. Barselonos olimpiadą, kada Lietuva po pusę amžiaus trukusios okupacijos grįžo į olimpinę šeimą. Tada, sako V. Landsbergis, svarbiausia buvo ne laimėti, o Olimpinėse žaidynėse būti.



„Čia buvo mūsų laimėjimas, o paskui, žinoma, pirmas auksas – Romo Ubarto diskas, o dar mūsų krepšininkų bronza, brangesnė už auksą. Tai buvo labai dideli dalykai“, – kalbėjo pašnekovas.

Jis prisiminė, kai Rusija į suburtą Nepriklausomų valstybių sandraugos (NVS) krepšinio komandą bandė vilioti mūsiškus sportininkus, tačiau šie laikėsi politinės patriotinės nepriklausomybinės nuostatos – žaisti už savo šalį ir savas spalvas. Tai, sako V. Landsbergis, įkvėpė mūsų krepšininkus.