"Aš tikiuosi, kad bus pateiktas ne tik klausimas, bet ir tam tikri faktai, ir juos įvertinus tada bus galima spręsti. Čia gi kalbama apie piktnaudžiavimus tarnyba, kaip aš suprantu, apie įtarimus korupcija ir panašius dalykus, ir turi būti labai aiškiai pateikta ta informacija, ir tada bus sprendimai", - klausiamas, kaip balsuosiąs Vyriausybėje dėl J. Miliaus, interviu "Žinių radijui" sakė L. Linkevičius.

Ministras teigė kol kas visiškai nematęs faktų, o informaciją apie šią istoriją žinąs iš žiniasklaidos. L. Linkevičius sutiko, kad J. Milius turėtų įsiklausyti į jam iš aukščiausių šalies vadovų išsakytą kritiką dėl galimybės toliau eiti pareigas, bet šiuo atveju užsienio reikalų ministras pasigedo faktų.

"Tai, kad neįsiklauso, deja, jau čia tampa tam tikra tradicija. Aišku, turi įsiklausyti, bet jūs klausiate apie faktus, tai aš juos irgi noriu pamatyti. Tačiau tarnybos prestižas, tiesą sakant, pats tas fonas byloja apie tai, kad, be abejo, reikia daryti sprendimus pačiam, bet aš suprantu, kad pats (J. Milius, -ELTA) sprendimų nepriima", - teigė L. Linkevičius.

Klausiamas, ar tokie skandalai gali turėti įtakos Lietuvos eksporto rinkoms, tarptautiniams maisto kokybės patikimumo standartams, užsienio reikalų ministras vylėsi, kad įtakos nebus, iki šiol tokių pažeidimų ar nekokybiškos VMVT veiklos fiksuota nebuvo.

"Tačiau tarnybos vadovybės skaidrumas, be abejo, irgi yra svarbus faktorius, todėl tai irgi gali turėti įtakos", - sakė L. Linkevičius.

Vis dėlto ministras pripažino, kad J. Milius jau turėjo pats pasitraukti.

"Nušalinimas, tai yra nebūtinai kolektyvinis sprendimas, tačiau, mano nuomone, be abejo, jis turėjo atsistatydinti. Bet jeigu reikia priimti sprendimą, tai reikia vadovaujantis tam tikrais faktais. Aš manau, kad tai ir bus padaryta", - "Žinių radijui" antradienio rytą sakė L. Linkevičius.

ELTA primena, kad klausimas dėl galimybės J. Miliui likti VMVT direktoriumi bus įtrauktas į trečiadienio Vyriausybės posėdžio darbotvarkę.

Premjeras Algirdas Butkevičius buvo susitikęs su J. Miliumi ir šis atsisakė atsistatydinti iš VMVT vadovo pareigų. Pasak Premjero, teisininkams pavesta paruošti išvadas, kuriomis remdamasi Žemės ūkio ministerija pateiktų Vyriausybės nutarimo projektą.

J. Miliui yra pareikšti įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo, jam skirta kardomoji priemonė - pasižadėjimas neišvykti iš šalies. Į teisėsaugos akiratį taip pat pateko ir Seimo narys "tvarkietis" Petras Gražulis, kurį prokurorai apklausė kaip specialųjį liudytoją dėl prekybos poveikiu ir dokumentų klastojimo, tačiau šis atsisakė duoti parodymus.

Kratos ir poėmiai buvo atliekami ne tik pas J. Milių bei P. Gražulį, bet ir šaldytus maisto produktus gaminančioje įmonėje "Judex". VMVT penktadienį pranešė, kad gavus iš teisėsaugos informacijos apie "Judex" produkcijoje nustatytą taršą - salmonelių ir ešerichijų bakterijas - įmonės veikla yra laikinai stabdoma.

J. Milių trauktis ne kartą ragino ir Prezidentė Dalia Grybauskaitė, kuri sakė besitikint, kad Vyriausybei užteks ryžto priimti reikiamus sprendimus dėl VMVT.