Parko gyventojų teigimu, prie pat Asvejos ežero kranto esančių poilsio namų skleidžiamas triukšmas savaitgaliais girdimas 10 kilometrų spinduliu, jie nusprendė pasiskųsti Aplinkos ministerijai. O patys poilsio namų atstovai teigia, kad tuo metu jie buvo išnuomavę savo patalpas.

Skundžiasi triukšmu

Vietos gyventojų bendruomenė dėl didelio triukšmo parašė skundą Aplinkos ministerijai, piktindamiesi šalia esančio poilsio centro keliamu triukšmu.

„Šis „Lietuvos energijos“ padaliniui UAB „NT valdos“ priklausantis ir valdomas per poilsio centrą „Dubingiai“ „triukšmo centras“ dar sovietmečiu įsikūręs valstybės saugomoje teritorijoje jau daug metų įžūliai pažeidinėja viešąją tvarką. Neapsikentę nuo skleidžiamo triukšmo ir naktinių fejerverkų dar 2015 m. rudenį kreipėmės į Molėtų savivaldybę, Viešosios policijos skyrių, Asvejos regioninio parko direkciją su prašymu sudrausminti pažeidėjus“, - rašoma Aplinkos ministerijai skirtam laiške.

Toliau bendruomenė dėstė, kad pažeidėjai atsiperka tik menkomis baudomis: „Iš policijos gavome atsakymą, kad nubausti „iešmininkai“, kurie pažeidimo metu nuomojosi šį centrą. Iš savivaldybės gavome neaiškų atsakymą, kad 2016 m. numatyta pirkti paslaugą triukšmo lygiui išmatuoti. Tai absurdas, nes skleidžiamas triukšmas girdisi už 10 km ir nereikia jokio lygio!“

Pasak vietos bendruomenės, pažeidimai pasireiškia vasarą, kai poilsio centrą išsinuomoja įvairios įmonės: „Visos garso ribos buvo viršytos šių metų birželio 4-5 d. „Dubingių“ centre vykusio pobūvio metu. Alkos kaime, esančiame už 3 km nuo „poilsio centro“, drebėjo sienos, braškėjo langų stiklai. Dėl šio pažeidimo vėl raštu kreipėmės į Utenos apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Molėtų rajono policijos komisariato Viešosios policijos skyrių, kuris operatyviai atsakė, kad tomis dienomis „poilsio“ centras buvo išnuomotas SEB bankui. Renginį organizavo ir už tvarką atsakinga buvo UAB „Pirmoji kava“, kurią, kaip žinia, valdo žinomas šaumenas Jogaila Morkūnas. Šios įmonės atstovas buvo nubaustas administracine bauda. Didesni ūkio subjektai, galintys mokėti 10 000 – 20 000 eurų už nuomojamą „poilsio centrą“, nusispjauna į baudą, siekiančią 100-150 eurų.“

Seniūnas: žmonėms gyventi yra sunku

Dubingių seniūnas Kęstutis Kaminskas DELFI pasakojo, kad žmonėms, kurie gyvena apylinkėse, iš tiesų susidaro nepatogumų.

„Pats gyvenu tolėliau, Dubingiuose, miestelio centre, tai manęs kaip gyventojo neerzina tas triukšmas, bet manau, kad tiems artimesniems gyventojams, kai būna koncertai ar uždari vakarai, yra blogiau, nes teko girdėti tokių nusiskundimų“, - pasakojo K. Kaminskas.

Parkas didelių problemų nemato

Asvejos regioninio parko vyr. specialistas Nerijus Brusokas DELFI teigė netikintis, kad koncertai poilsio centre vyksta kiekvieną savaitgalį.

„Būna ten koncertų, būna visokių renginių, bet kad nuo vakaro iki 6 ryto kažkas groja, kaip tam rašte parašyta, tai ten netiesa. Dabar dar kalbėsiuosi su poilsio namų administratoriais, tai jie man dar paaiškins, kaip ten yra. Bet ten yra rekreacinė zona, tam ir skirta parko teritorija ir ta veikla yra galima“, - kalbėjo N. Brusokas.

Pasak parko darbuotojo, šiuo metu didelio poveikio gamtai dėl triukšmo nėra: „Vasaros pabaigoje didelio poveikio gamtai gal ir nėra, čia nebent pavasarį, bet dabar, kaip suprantu iš rašto, kad koncertai vyksta vasarą. Bet aš netikiu, kad ten kiekvieną savaitgalį būna triukšmas, gal labiau pavieniai atvejai, bet juk renginių organizatorių nesuvaldysi taip griežtai.“

Ekologas: gamta yra atiduota pijokams

Pajūrio regioninio parko vyr. ekologas Erlandas Paplauskis, iš šalies žiūrėdamas į situaciją ir ją komentuodamas, pateikė visiškai priešingą poziciją nei Asvejos regioninis parkas. Pasak jo, ir rekreacinėse parko zonose triukšmauti negalima, nes ten gyvena žmonės ir jie turi teisę į ramų gyvenimą, nepažeidžiant sanitarinių ir sveikatos reikalavimų.

„Rekreacinėje parko zonoje žmonės ir gyvena. Rekreacinė zona reiškia poilsio zoną, o triukšmas yra šiukšlė. Yra masė tyrimų, kurie rodo, kad triukšmas gadina sveikatą. Nesvarbu, kur žmogus begyventų, jis turi teisę pagal įstatymus į 35 decibelus nakties metu ir 55 decibelus dienos metu. Kitaip galima triukšmo šaltinį duoti į teismą, kad kompensuotų sveikatos išlaidas“, - kalbėjo E. Paplauskis.

Pasak ekologo, gamtai triukšmas gali ir pakenkti: „Dėl gamtos, ji išgyvens, ką žmogus bedarytų. Bet triukšmas kai kuriais atvejais gali kenkti, jeigu yra rūšys jautrios triukšmui, jos nebegyvens tose vietose. Rūšys, kurių gyvenimas susijęs su garsiniais signalais, pavyzdžiui, paukštis, kad susirastų partnerį skleidžia kažkokį garsą, ar partneris jį girdės per bumčiką? Tiesiog jis gali nesusirasti poros ir toje vietoje tos rūšys išnyks. Jeigu yra vienkartinis renginys kartą į metus, tai yra vienas dalykas, bet jeigu tai vyksta kiekvieną savaitgalį, tai yra kitas dalykas.“

Pašnekovo teigimu, Lietuvoje padoriam žmogui gamtoje nėra net kur nueiti: „Lietuvoje į triukšmą žiūrima visiškai pro pirštus ir inspektoriai net nebaudžia dažniausiai. Jeigu Lietuvoje šiltą savaitgalį sugalvotų padorus žmogus su vaikais pailsėti, jis nerastų vietos, nes viskas yra nudergta, ištisai bumčikai ir pijokų balius. Gamta yra atiduota pijokams. Padoriam žmogui gamtą išeiti nėra kur, nes buduliai yra mus užkariavę.“

Ministerija ketina imtis priemonių

Asvejos regioninio parko gyventojų raštas buvo adresuotas aplinkos viceministrui Linui Jonauskui. Paprašytas pakomentuoti, kokie sprendimai dėl skundo priimti, jis teigė, kad kol kas laukia informacijos iš kitų tarnybų.

„Mes kreipėmės į Visuomenės sveikatos centrą, kad nuvažiuotų ir išmatuotų triukšmo lygį, taip pat kreipėmės į Valstybinę saugomų teritorijų tarnybą, kad jie pasižiūrėtų ir įvertintų, ar yra ten kažkoks poveikis saugomai teritorijai. Paskutinis raštas, kurio dar neišleidome, tai kreipsimės į Molėtų rajono savivaldybę, pagal Triukšmo valdymo įstatymą, jie turi galimybę nustatyti tyliąją zoną, tai reikštų, kad tam tikromis valandomis triukšmo negalėtų būti. Kaip suprantu, Asvejos ežeras yra kaip griovys ir ten aidas gali labai toli sklisti, kai gausime visą informaciją, galėsime priimti tam tikrus sprendimus“, - kalbėjo L. Jonauskas.

Pasak viceministro, triukšmo gamtoje neturėtų būti: „Mano pozicija yra tokia, kad natūralioje gamtoje turi būti tyla. Viskas gerai, kad žmonės lankosi gamtoje, bet jie neturi pamiršti, kad yra svečiai.“

Atsakomybė tenka nuomininkams

Įmonės „NT Valdos“, kuriai priklauso poilsio namai „Dubingiai“, Poilsinių valdymo skyriaus vadovė Guoda Gurauskaitė DELFI teigė, kad atsakomybė už triukšmą tenka nuomininkams, kurie pasirašo taisykles.

„Remiantis Triukšmo valdymo įstatymo nuostatomis, Molėtų savivaldybės institucijos yra atsakingos už triukšmo valdymo priežiūrą savivaldybės teritorijoje. Iki šios dienos mes nebuvome gavę nei iš Molėtų savivaldybės nei iš kitų asmenų nė vieno oficialaus paklausimo ar skundo dėl seminarų ir poilsio centro „Dubingiai“ keliamo triukšmo. Aktyvus renginių laikotarpis per metus trunka apie 2 mėnesius. Mums rūpi gera kaimynystė ir mes stengiamės iš karto reaguoti į bet kokius vietinės bendruomenės prašymus bei nuomones, juolab, kad mūsų centre dirba nemažai šios bendruomenės atstovų (apie 90% poilsio centro darbuotojų). Tenka susidurti su atvejais, kuomet mūsų nuomininkai nepilnai laikosi ramybės užtikrinimo taisyklių“, - laiške rašė G. Gurauskaitė.

Pasak poilsio namų atstovės, nuomotojai turi pasirašyti taisykles ir jų laikytis: „Vasaros laikotarpiu mūsų poilsio centre „Dubingiai“ vyksta įvairių įmonių vasaros renginiai, vaikų vasaros stovyklos, konferencijos, su kurių užsakovais kiekvieną kartą yra pasirašomos sutartys, kurias pasirašydami jie įsipareigoja laikytis ne tik poilsio namų vidaus tvarkos taisyklių, bet ir viešosios tvarkos taisyklių bei privalo užtikrinti, kad visi su Užsakovu susiję asmenys (pvz. įmonių darbuotojai, svečiai) jų laikytųsi. Pagal mūsų centro vidaus taisykles, ramybės laiku, t.y. nuo 23.00 iki 7.00 val., poilsiautojams draudžiama garsiai klausytis muzikos ar kitaip triukšmauti. Jeigu kartais šios taisyklės būna pažeidžiamos, mūsų poilsio centro darbuotojai drausmina renginio užsakovus, perspėja apie galimas sankcijas bei policijos iškvietimą.“