Tai paskelbta po virtinės incidentų ir pernelyg artimų prasilenkimų karo lėktuvais Baltijos jūros oro erdvėje, dėl ko sustiprėjo įtampa Maskvos ir Aljanso santykiuose.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova sakė, kad Maskva planuoja kelti „aviacijos saugumo gerinimo Baltijos jūros regione“ klausimą, kai Rusijos ir NATO atstovai trečiadienį susitiks Briuselyje.

NATO narės Baltijos šalys pastaraisiais mėnesiais kaltina Maskvą, kad ši nuolat pažeidinėja oro erdvę, skraido išjungtais atsakikliais – prietaisais, kurie leidžia radarams identifikuoti lėktuvus ir išvengti susidūrimų.

Prezidentas Vladimiras Putinas šį mėnesį palaikė siūlymą virš Baltijos skraidyti tik su įjungtais atsakikliais.

Susitikime su NATO atstovais Maskva taip pat pabrėš „strateginiam stabilumui keliamą pavojų dėl tebesitęsiančios JAV ir NATO priešraketinės gynybos sistemos Europoje statybos“, sakė M.Zacharova.

NATO ir Rusijos santykiai yra pablogėję nuo 2014-ųjų kovo, kai Maskva aneksavo Ukrainai priklausančią Krymo sritį, o Europos šalys sunerimo, kad ir jos gali tapti Rusijos agresijos objektais.

NATO per šalių vadovų susitikimą Varšuvoje praėjusią savaitę pažadėjo stiprinti Aljanso rytinį sparną prieš stiprėjančią Rusiją ir nutarė keturis batalionus dislokuoti Lenkijoje ir Baltijos valstybėse. Maskva šį sprendimą pasmerkė, kaltindama NATO veikimu prieš „neegzistuojančią grėsmę“.

Nors V.Putinas praėjusį mėnesį tvirtino, kad Maskva neįsitrauks į ginklavimosi varžybas su NATO, jo gynybos ministras Sergejus Šoigu pažadėjo į NATO veiksmus atsakyti 2 000 naujausios modernios ginkluotės vienetų dislokavimu prie Rusijos vakarinės sienos greta Baltijos valstybių.