„Aš visą laiką pasisakiau, ką pateikė Vyriausybė, kad jis (Darbo kodeksas - BNS) iš tiesų yra maksimaliai subalansuotas, bet nereikėtų vertinti tik vieną Darbo kodeksą“, - žurnalistams penktadienį sakė Algimanta Pabedinskienė.

Ministrės teigimu, jai sunku vertinti prezidentės poziciją dėl Darbo kodekso, nes nėra aišku, kurios jo dalys kliūna Daliai Grybauskaitei.

„Man labai būtų sunku vertinti, ką mano, į kokius straipsnius, į kokias pozicijas iš tiesų yra sureagavusi jos ekscelencija prezidentė - vakar svečiuose turėjo verslo ir profesinių sąjungų atstovus. Negaliu pasakyti ir interpretuoti, ką ir jie pasakė“, - tvirtino A.Pabedinskienė.

Anot ministrės, šiuo metu prezidentės pritarimo laukiantis Darbo kodeksas turėtų funkcionuoti be didesnių kliūčių.

„Tobulų dalykų nėra ir derėtis visada galima. Toks, koks jis yra šiandien, jis tikrai turėtų veikti ir funkcionuoti, o po stebėsenos mes tikrai matysime. Darbdaviai nepatenkinti galbūt vienu straipsniu, o darbuotojai - kitu“, - teigė A.Pabedinskienė.

Po D.Grybauskaitės susitikimo su darbdavių bei darbuotojų atstovais jos patarėja Lina Antanavičienė ketvirtadienį sakė, kad Darbo kodekse nėra suderinti darbdavių ir darbuotojų interesai, todėl reikės ieškoti balanso. Prezidentė artimiausiu metu turėtų priimti sprendimą dėl kodekso priėmimo arba vetavimo. Anot jos, į šalies vadovę kreipėsi daugiau nei 20 organizacijų, taip pat fiziniai asmenys, prašydami vetuoti dalį naujojo Darbo kodekso nuostatų.

Tuo metu Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas teigė, kad nėra prašoma atmesti visą Darbo kodeksą, tačiau reikia taisyti atskiras jo dalis. Anot jo, profesinių sąjungų netenkina tai, kad kodekse neliko nuostatos, jog darbuotojas yra silpnoji pusė, be to, jis sumažina socialinę apsaugą, mat nors buvo pažadėta pailginti nedarbo išmokų mokėjimą, sumažinus išeitines kompensacijas, to nepadaryta. Dar darbuotojų atstovų netenkina ir vadinamosios nulio valandų darbo sutartys.

Vienas Darbdavių konfederacijos vadovų Vytautas Zimnickas, kalbėdamas apie šias sutartis, teigė, kad jos yra tiesiog papildoma alternatyva ir tai nereiškia, kad verslas jas taikys.

Seimas praėjusį antradienį po pusmečio svarstymų priėmė naująjį Darbo kodeksą. Jei jį pasirašys prezidentė, jis įsigalios nuo 2017 metų pradžios. Įstatymai numato, kad prezidentė turėtų vetuoti visą Darbo kodeksą, tačiau galėtų pateikti savo pastabas dėl atskirų jo straipsnių.

Darbo kodekse supaprastintas darbuotojų atleidimas, sumažintos išeitinės išmokos, padidintas leistinų viršvalandžių skaičius, sutrumpintos atostogos, numatyta platesnė darbo sutarčių tipų įvairovė. Vyriausybė sako, kad darbo santykių reforma leis pritraukti investicijų ir sukurti naujų darbo vietų. Kritikai tvirtina, kad kodeksas palankus tik darbdaviams, o darbuotojų apsauga smarkiai sumažinta.