Pirmininko rinkimuose taip pat dalyvavo Eugenijus Gentvilas, Vitalijus Gailius ir Sergej Zverev.

Dar buvo pasiūlyti Arminas Lydeka ir Julija Mackevič, tačiau pastarieji savo kandidatūras atsiėmė.

Pirmame ture R. Šimašius surinko 350 balsų, E. Gentvilas - 214, V. Gailius - 157 ir S. Zverev gavo 1 balsą.

Remiantis įstatais, laimėtoju laikomas tas, kuris surenka daugiau nei 50 proc. suvažiavimo delegatų balsų. Kadangi R. Šimašiui iki pusės delegatų balsų kiek pritrūko, surengtas antrasis turas.

Antrajame ture R. Šimašius surinko 378 balsus, o E. Gentvilas - 326. Taigi R. Šimašius tapo pirmininku, E. Gentvilas - pirmuoju partijos pirmininko pavaduotoju.

Kiti pavaduotojai: V. Gailius, Aušrinė Armonaitė, Simonas Gentvilas, Simonas Kairys, Edita Rudelienė, Marcijonas Urmonas ir Petras Auštrevičius.

Pirmininko pavaduotojo pareigas prarado Gintaras Steponavičius, kurio vardo paramos fondą penktadienį krėtė Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai.

R. Šimašius iki rinkimų ėjo laikinojo partijos pirmininko pareigas, kurias perėmė iš partiją palikusio europarlamentaro Antano Guogos.

Lyderystės krizę Liberalų sąjūdis išgyvena dėl korupcijos skandalo, kai teisėsauga pateikė įtarimus kyšininkavimu, prekyba poveikiu ir neteisėtu praturtėjimu buvusiam Liberalų sąjūdžio pirmininkui Eligijui Masiuliui.

Suvažiavimo išvakarėse partija patyrė dar vieną smūgį – Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai penktadienį atliko kratas buvusio Kauno mero Rimanto Mikaičio namuose ir G. Steponavičiaus paramos fondo direktoriaus namuose.

„Dešimt metų dirbome, kad pelnytume žmonių palaikymą ir galėtume pradėti dirbti Lietuvai su pilna jėga ir atsakomybe. Trūko visai nedaug. Ir tuomet - įtarimai korupcija buvusiam lyderiui. Jie kirto per mūsų pagrindinę stiprybę – skaidrios ir sąžiningos politikos idėją. Jie pakirto žmonių pasitikėjimą liberalais, tikėjimą Lietuvos politikais ir demokratine sistema", - sako kalboje suvažiavime sakė R. Šimašius, prašydamas partijos narių palaikymo.

R. Šimašius kvietė į kovą

Vilniaus meras R. Šimašius savo kalbą pradėjo kvietimu liberalams į kovą dėl vertybių. Jis minėjo, kas svarbu liberalams: laisvė su atsakomybe, atsakomybė už savo veiksmus, didesnis neapmokestinamųjų pajamų dydis, kova prieš naujų mokesčių įvedimą, biurokratijos mažinimas, krepšeliai vaikų būreliams, dviguba pilietybė užsienyje gyvenantiems lietuviams, asmens laisvė nuo Talibano, ekonominė laisvė nuo komunizmo išpuolių.

Tačiau R. Šimašius nepaaiškino, ką turi mintyse, minėdamas Talibaną - radikalų Afganistano islamistų režimą, kurio pavadinimas šnekamojoje kalboje kartais reiškia vertybinį radikalumą. Paties politiko kalboje šis žodis vartojamas didžiąja raide.

Politikas savo kalboje pabrėžė, kad patekusi į skandalą partija nesidangsto, nesislapsto ir nemeluoja.

„Darome rimtas išvadas, keičiamės, ir keliame sau dvigubai aukštesnius reikalavimus negu iki tol. Ne vieną žingsnį jau padarėme: veikia skaidrumo linija, atveriame finansinius duomenis ir viešų asmenų darbotvarkes. Jums visiems pristatytas Skaidrumo standartas. Iš šitos tribūnos galiu jus visus patikinti – mūsų partijoje nebus jokios tolerancijos šešėliui ir korupcijai", - aiškino R. Šimašius.

Politikas nupiešė tolesnį partijos gyvavimo vaizdą po pirmininko rinkimų. R. Šimašius žadėjo dirbti kartu su E. Gentvilu, kuris, remiantis pirmine idėja, turi tapti kandidatų sąrašo vedliu Seimo rinkimuose.

Galiausiai, kalbą R. Šimašius baigė sveikinimais: „Noriu pasveikinti su nauju mūsų partijos gyvavimo etapu, kuris yra pažymėtas bendradarbiavimo, atvirumo, skaidrumo bei principingumo ženklu".

Supainiojo žodžius „komisariatas“ ir „sekretoriatas“

Suvažiavimas prasidėjo nuo gana nemenkos juoko dozės, kai posėdžiui drauge su P. Auštrevičiumi pirmininkavusi E. Rudelienė, vietoje žodžio „sekretoriatas“, pasakė „komisariatas“. „Visai į temą“, - besijuokdami komentavo kai kurie liberalai.

„Jaudulys daro savo“, - apgailestavo suklydusi E. Rudelienė.

Liberalų suvažiavimą sveikino Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas Gabrielius Landsbergis, socialdemokratų vicepirmininkas Ramūnas Burokas ir Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis, kuris yra Liberalų sąjūdžio nario Andriaus Mazuronio tėvas. Liberalus taip pat sveikino Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas Žilvinas Šilėnas.

Beveik visi sveikinusieji atkreipė dėmesį į sudėtingą situaciją, kai partija pateko į korupcijos skandalo sūkurį, nors įtarimai pačiam Liberalų sąjūdžiui, kaip politinei organizacijai, nėra pareikšti. Įtarimai pareikšti buvusiam Liberalų sąjūdžio pirmininkui E. Masuliui, kuris, kaip manoma, paėmė 106 tūkst. eurų iš „MG Baltic“ koncerno viceprezidento Raimondo Kurlianskio mainais už partijos paramą koncernui rūpimais klausimais. Šiame tyrime kratos atliktos ir Darbo partijos vicepirmininko Vytauto Gapšio namuose bei darbo vietoje, taip pat Liberalų sąjūdžio atstovo R. Mikaičio namuose ir G. Steponavičiaus paramos fondo direktoriaus namuose.

G. Landsbergis apie bendradarbiavimą: aš nežinau

G. Landsbergis prisiminė, kad labai neseniai laikinasis Liberalų sąjūdžio pirmininkas R. Šimašius toje pačioje salėje sveikino konservatorius ir atkreipė dėmesį į skaidrią Kongresų rūmų tribūną. Tuomet šis R. Šimašiaus pastebėjimas sukėlė konservatorių juoko bangą salėje, mat visuomenės tikėjimas Liberalų sąjūdžio skaidrumu susvyravo, nors pati partija bando parodyti, kad nėra susijusi su neskaidriais sandoriais.

„Akivaizdu, kad skaidrumo tribūna savo aktualumo neprarado“, - teigė G. Landsbergis.

Konservatorius prisiminė, kad anksčiau liberalai yra pakvietę jį sveikinimo žodžiui, vartodami kreipinį „broli“. Jis sako, kad jam tai labai daug reiškia, tiek gerais laikais, tiek nelabai.

„Daug dabar klausimų kyla apie laimėtojus ir pralaimėtojus, svarsto žiniasklaida, visuomenė, kas čia dabar toliau bus po visų šitų įvykių. Aš žinau viena, kad laimėtojų čia nėra. Galima būtų klausti, kas pralaimėjo daugiau. Ir man turbūt liūdniausia, kad aš galiu pasakyti: aš žinau, kas pralaimėjo daugiausia. Pralaimėjo daugiausia tie, kurie tikėjo, kad Lietuvai atėjo kiti laikai, kad Lietuva nebėra kolūkis, kad Lietuva nebėra medžioklės plotai, kad Lietuva yra bendras visų reikalas“, - sakė G. Landsbergis.

Jis išsišaipė iš Darbo partijos švietimo ir mokslo ministrės Audronės Pitrėnienės, kuri neseniai viešėdama Šilutėje pareiškė plaukiojusi Merkiu ir Ūla, tai yra upėmis, kurios yra Dzūkijoje. Pašaipos teko ir socialdemokratų premjerui Algirdui Butkevičiui, kuris kalbėdamas apie maisto produktų kainas aiškino, jog maisto produktai pastaruoju metu nebrango, brango tik vaisiai ir daržovės.

„Šiek tiek pralaimėjo tie, kurie žino, kur teka Merkys ir Ūla, dar šiek tiek pralaimėjo tie, kurie žino, kad vaisiai ir daržovės taip pat yra maisto produktai“, - sakė G. Landsbergis.

Kalbėdamas apie galimą bendradarbiavimą, G. Landsbergis sakė paprastai: „Aš nežinau". Kaip žinoma, Liberalų sąjūdis laikomas natūraliu konservatorių partneriu formuojant koaliciją.

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai yra gana nemėgstami koalicijų partneriai, kitų partijų akimis, todėl Liberalų sąjūdis iš esmės yra viena iš nedaugelio partijų, su kuriomis konservatoriai gali dirbti.

E. Gentvilas: su liberalais nieko nenutiko, išskyrus vieną dalyką

Savo poziciją apie įvykius pateikė ir planuojamas Liberalų sąjūdžio kandidatų sąrašo vedlys rinkimuose E. Gentvilas. Jis sako pastaruoju metu labai daug važinėjęs po partijos skyrius, siekdamas nuraminti kolegas, bet patyręs, kad nieko raminti nereikia.

Arminas Lydeka, Eugenijus Gentvilas

„Pasižiūrėkime, kas atsitiko su liberalais? Nieko, išskyrus vieną dalyką: partijai ir iš esmės kiekvienam partijos nariui krenta didesnė ar mažesnė reputacijos dėmė, tai yra abejonės šešėlis susitikus gatvėje, kalbantis su pažįstamu ar nepažįstamu žmogumi. Kas mums lieka? Mums lieka du dalykai. Partijos lygmenyje pasitvirtinti skaidrumo standartą, skaidrumo taisykles, kurios turi tapti mūsų gyvenimo taisyklėmis. Gal reikėjo tą seniau padaryti, bet nesigraužkime", - sakė E. Gentvilas.

Jis pabrėžė, kad kitos partijos jau seniai turi bėdų su korupcija, tačiau nedaro jokių išvadų, bet liberalams tai netinka.

E. Gentvilas siūlė išsiskaidrinti visiems ir asmeniškai. Politikas citavo XVI a. Reformacijos pradininką Martiną Liuterį bei jo debatus su Katalikų Bažnyčios hierarchais. „Principo laikymasis, principo tvirtumas yra esminis dalykas kiekvienam žmogui. Mano toks santykis su korupcija, su nešvariais dalykais. Kiekvienas išsianalizuokime ir audituokime save ir pamatysite: palengvės", - aiškino E. Gentvilas, sakydamas, kad tolerancijos neskaidrumui nebus.

Jis taip pat paneigė gandus, esą Liberalų sąjūdyje prasidėjo tarpusavio rietenos.

Liberalai pastaruoju metu dėjo pastangas atsiriboti nuo E. Masiulio ir „MG Baltic“, bet kitų narių sąsajos ar įtarimai sąsajomis smogia partijai iš naujo. Gegužės mėnesio „Spinter tyrimų“ duomenimis, Liberalų sąjūdžio reitingas siekė 6,6 proc., kai balandžio mėnesį, tai yra prieš kratas pas E. Masiulį, buvo 15,5 proc.