Lietuvos gėjų lygos (LGL) valdybos pirmininkas Vladimiras Simonko DELFI sakė, kad eitynėse„Už lygybę!” laukiama 12 užsienio valstybių ambasadų atstovų: Didžiosios Britanijos, Italijos, Suomijos, Norvegijos, Danijos, Austrijos, Prancūzijos, Kanados, Izraelio, JAV, Švedijos ir Nyderlandų.

Eitynes savo dalyvavimu pagerbs ir patys ambasadoriai – žygiuos Jungtinės Karalystės, Italijos, Švedijos, Suomijos, Norvegijos, Nyderlandų ambasadų vadovai.

Taip pat laukiama delegacijų iš Latvijos, Estijos, Rusijos, Ukrainos, Belgijos, Lenkijos, Moldovos, Baltarusijos.

„Matyt, žinia yra tokia, kad laisvė ir žmogaus orumas turi būti ginama ne tik piknikais, tai yra, vien deklaracijų neužtenka ir kuo toliau, tuo labiau jų neužteks“, – į klausimą, kokią žinią Lietuvai siunčia aktyviai eitynėse dalyvaujantys diplomatai, atsako Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Liutauras Gudžinskas.

Politologo pastebėjimu, tokios eitynės dar nėra tapusios tradicija, o LGBT teisių klausimai apskritai nesusilaukia didesnio dėmesio, nebent mėginama teises varžyti. Tad, mano L. Gudžinskas, pakankamai suprantama, kad retas politikas ryžtųsi jose dalyvauti arba kaip nors išreikšti paramą.

„Tokia rolė atstovauti Lietuvos valdžios institucijoms šiuo klausimu paskirta užsienio reikalų ministrui, kas savaime yra neįprastas dalykas, nes LGBT asmenys yra tos pačios Lietuvos piliečiai. Kol kas Lietuvos politikams labiau rūpi, kaip „atsiskaityti” tarptautinėms institucijoms nei spręsti realias šių Lietuvos piliečių problemas“, – sakė L. Gudžinskas.

Žygiuos socdemų ir liberalų atstovai

Kokių Lietuvos politikų galima sulaukti „Baltic Pride“ renginiuose?

„Kvietėme kartu žygiuoti socialdemokratus ir Liberalų sąjūdį. Dėl valstybės vadovų – mes pasimokėme iš 2010 m. Prezidentė yra pareiškusi, kad jokiose eitynėse nedalyvauja, gerbiu jos nuomonę, tad nematėme prasmės kviesti, bet jei ji pasirodytų, būtų malonu matyti“, – kalbėjo V. Simonko.

„Prezidentė nedalyvauja jokiose eitynėse“, – DELFI atsakė Prezidentūros Spaudos tarnyba. Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės atstovas Rosvaldas Gorbačiovas teigė oficialios informacijos apie renginį neturintis, tad kol kas negalintis pasakyti, ar Seimo vadovė jame dalyvaus.

Premjero Algirdo Butkevičiaus atstovė spaudai Evelina Lazdauskienė sakė, kad darbotvarkėje premjero dalyvavimas birželio 18 d. renginiuose nenumatytas. Tačiau kaip svečią į žmogaus teisių konferenciją planuojama deleguoti Vyriausybės kanceliarijos atstovą.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius jau anksčiau yra DELFI pareiškęs, kad eitynėms netrukdys, bet pats, priešingai nei kai kurių Vakarų šalių miestų lyderiai, jose nežygiuos. Tačiau dalyje „Baltic Pride“ renginių dalyvaus Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas. Pačiose eitynėse jis negalės žygiuoti dėl tą savaitgalį vyksiančio socialdemokratų sąskrydžio. „Aš esu už visų lygią teisę būti skirtingais“, – DELFI sakė G. Paluckas.

Socialdemokratai žygiavimo eitynėse klausimą pirmą kartą partijos istorijoje svarstė prezidiume. Nuspręsta, kad partijos nariai dėl dalyvavimo eitynėse gali rinktis laisvai.

„Tikrai dalyvaus Marija Aušrinė Pavilionienė, jei neteks išvykti į komandiruotę, prisijungs Giedrė Purvaneckienė. Eitynėse dalyvausime su grupe, sveikinsime nuo socialdemokratų, tikrai bus aiški žinutė, kad socialdemokratai eina ir kovoja“, – sako Tolerantiško jaunimo asociacijos pirmininkas, M. A. Pavilionienės padėjėjas Artūras Rudomanskis.

Kaip ir prieš trejus metus, eitynėse žygiuos Seimo narė liberalė Dalia Kuodytė. Ją palaikys Liberalų sąjūdžio Vilniaus skyriaus žmonės, tarp jų – Vilniaus miesto tarybos nariai Vincas Jurgutis ir Aušrinė Armonaitė.

Žada papildomas pajamas miestui

V. Simonko teigimu, šįmet eitynės bus tikslingesnės, mat turi aiškiai suformuluotą žinią visuomenei ir bendruomenei: „Mes esame žmonės, ne propaganda“.

„Šis šūkis adresuotas kai kuriems valdžios atstovams, mat iki šiol vyrauja nuomonė, kad LGBT piliečiai problemų neturi, tai daugiau propaganda nei realybė. Manau, atėjo laikas parodyti, kad norime būti matomi, esame realūs žmonės ir turime savo lūkesčių. Šį kartą lūkesčiai – gyvenimas partnerystėje, gyvenimas santuokoje“, – kalbėjo V. Simonko. Jis primena, kad prieš trejus metus situacija buvo kitokia – dėl teisės žygiuoti teko kovoti teismuose.

Šįmet pirmą kartą miestui dovanojamas koncertas: taip bus skatinama tolerancija mieste ir visoje valstybėje. V. Simonko džiaugėsi bendradarbiavimu su „Loftu“, kuriame ir vyks koncertas.

Dana International

Pašnekovo teigimu, renginio biudžetą įvardinti sunku, nes dalį išlaidų prisiima ambasados, atvežančios pranešėjus. Tačiau, skaičiuoja V. Simonko, bendrai eitynių biudžetas gali siekti 100 tūkst. eurų.

„Apmokėdamas sąskaitas, matau, kiek sumokame PVM. Atvažiuoja 50-60 žmonių grupės iš kitų valstybių, čia atveža ir palieka pinigus, viešbučiai, maitinimas, kitos paslaugos. Manau, šis renginys miestui atneš pakankamai apčiuopiamos finansinės naudos“, – kalbėjo jis.

V. Simonko atkreipė dėmesį, kad kitose šalyse prie panašių renginių organizavimo prisideda miestas. Nors taip nenutiko, šįmet prie paramos išdrįso prisidėti verslas.

Leidimas žygiuoti išduotas 1000 asmenų.

Koncertuos „Eurovizijos“ nugalėtoja

Birželio 16-22 d. vyksiančiais „Baltic Pride“ renginiais bus koncentruojamasi ne tik į eitynes.

Birželio 16 d. Rusų dramos teatre vyks renginys „Pride Voices“. Jo metu įkvepiančiomis asmeninėmis istorijomis dalinsis buvusi Islandijos ministrė pirmininkė Johanna Sigurdardottir ir jos žmona žurnalistė, dramaturgė bei rašytoja Jonina Leosdottir, Europos Parlamento Pirmininko pavaduotoja Ulrike Lunacek, JAV nužudyto homoseksualaus paauglio Matthew Shepardp tėvai Judy Shepard ir Dennis Shepard bei LGBT aktyvistas iš Ugandos Wamala Dennis Mawejje.

Birželio 17 d. Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre rengiama tarptautinė žmogaus teisių konferencija. Joje bus kalbama apie tos pačios lyties asmenų teisinio pripažinimo problemas. Tą patį vakarą rengiama lėšų rinkimo vakarienė – įsigijusių bilietus lauks vakarienė viešbutyje.

Vladimiras Simonko
Šeštadienis, birželio 18, skirtas eitynėms Gedimino prospektu, po jų menų fabrike „Loftas“ lauks šventinis koncertas, kuriame pasirodys ypatinga viešnia – 1998 m. „Eurovizijos“ dainų konkurso nugalėtoja transseksualė Danna International. Koncerte taip pat pasirodys pasaulinio garso didžėjus iš Prancūzijos DJ Leomeo, drag karalienė iš Prancūzijos LaDiva Live, Donatas Montvydas, Ruslanas Kirilkinas ir kiti.

Birželio 13-23 dienomis Vilniuje taip pat bus surengtas LGBT kino festivalis „Kreivės“.