APF tinklapyje skelbiama, kad V. Simulikas kartu su Latvijos ateities tyrimų institutui vadovaujančiu Normundu Grostinu, kuris garsėja savo euroskeptiškomis nuotaikomis, neseniai pradėjo „sėkmingą informacinę programą“.

Biržuose V. Simulikas pozavo kartu su N. Grostinu, Latvijos Ateites tyrimų instituto atstovu Edzusu Apeltinsu ir euroskeptiškomis pažiūromis garsėjančiu Biržų rajono meru Valdemaru Valkiūnu.

„Sakykime taip, tai yra bendradarbiavimas. Ne tiesiogiai su APF, o su su latviais dėl inforamacijos pateikimo apie referendumus, apklausas imigracijos politiką.

Mūsų tikslas yra pateikti aljanso nariams informaciją apie esamą situaciją pasienyje su mūsų didžiuoju kaimynu. Kadangi daugelis kolegų tų mūsų problemų nesupranta, tai su latviais pateikiame informaciją, kad tas pasienis yra daug pavojingesnis nei jiems atrodo“, – apie bendradarbiavimą su APF kalbėjo parlamentaras.

APF vienija įvairius kraštutinės dešinės judėjimus Europoje ir jau spėjo išgarsėti, kaip remianti Vladimiro Putino režimą, ypač Ukrainos klausimais. Be to, šios kraštutinės dešinės politinės jėgos vadovai neslepia savo paramos Basharo Al Assado režimui Sirijoje.

Tuo tarpu partijos pirmininkas„ italas Roberto Fiore save atvirai įvardija kaip fašistą. O jo pavaduotojas Nickas Griffinas pasirodė pernelyg radikalus netgi Britanijos nacionalistų partijai, iš kurios jis buvo išmestas 2014 metais. Tad ką su tokia marga kompanija veikia Lietuvos valstiečių-žaliųjų (LVŽS) kandidatas „Saulės“ vienmandatinėje apygardoje kandidatuojantis V. Simulikas?

Bandome paaiškinti, kad Lietuva, Latvija yra nukentėjusios nuo sovietų, tremta, žudyta, bandome kalbėtis tai paaiškinti. APF veikla ne visiškai priimtina. Jei kažkas nepriimtina, pavyzdžiui, V. Putino, tai bandome su jais šnekėtis. Tik šnekantis ir aiškinant galima pakeisti požiūrį.

Ir aš tai jau bandžiau būdamas Briuselyje. Vieni aljanso nariai sakė, kad aš durnius, kiti palaikė diskusijos būtinybę“, – aiškino parlamentaras. Jis pažadėjo, kad nesutapus nuomonėms su APF nariais atsiribos nuo pastarųjų.

R. Karbauskis ėmėsi veiksmų

Vis dėlto V. Simulikui su bendradarbiavimo su APF teko atsiriboti dar greičiau. Valstiečių-žaliųjų lyderis Ramūnas Karbauskis, paklaustas, kaip vertina tokį V. Simuliko bendradarbiavimą su kraštutinių dešiniųjų vertybes propaguojančia partija sakė esąs labai nustebęs.

„Fašistinis aljansas, sakot? Tai būtu nepriimtina, pasidomėsime ir be abejonės reaguosime. Jei mūsų partijos narys taip elgtųsi, tai keltume klausimą dėl pašalinimo iš partijos, – žadėjo R. Karbauskis. Po kurio laiko LVŽS lyderis pranešė apie priimtą sprendimą: išsiaiškinome ir V. Simulikas nutraukė bet kokius kontaktus su ta organizacija. Kadangi kyla abejonių – pagrįstų ar ne, tai jis nutraukė, nes mums tai yra nepriimtina“.

Tai patvirtino ir pats V. Simulikas, teigdamas, kad sprendimą priėmė tam, kad "nekiltų politinių aistrų ir nereikėtų šnekėti, kad esu kokios nors kitos rasės".

"Tikslai buvo patys geriausi, bet pasiklausiau DELFI argumentacijos ir norėdamas, kad rinkiminėje kampanijoje nebūtų kokių nors lipdukų", - pabrėžė parlamentaras. Tiesa, jis neigė, kad apsispręsti padėjo pokalbis su R. Karbauskiu, kuriam V. Simulikas tvirtino pats paskambinęs.

"Jis išklausė mano samprotavimus ir sakė "spręsk pats". Ir aš priėmiau sprendimą, kad nebūtų lipdoma nei juodų, nei raudonų ar geltonų minčių nei man, nei ponui Karbauskiui", - tvirtino pašnekovas, pabrėžęs, kad susitikęs su APF atstovais oficialiuose renginiuose savo pozicijos nesiruošiantis keisti.