J. Assange'as penktadienį buvo netiesiogiai kalbinamas LOGIN konferencijoje, kurioje pats fiziškai negalėjo dalyvauti, nes negali išvykti iš politinį prieglobstį suteikusio Ekvadoro ambasados Londone. Jungtinė Karalystė neslepia siekianti sulaikyti J. Assange'ą, nes jam kaltinimus dėl paslapčių viešinimo yra pateikęs Vašingtonas, o Švedija tyrė įtarimus dėl seksualinės prievartos.

Klausiamas apie pagrindinį slaptų dokumentų viešinimo tikslą, J. Assagne'as kalbėjo apie Apšvietos amžiaus filosofiją, kuri pritaikoma modernioms institucijoms. Šiuo atveju J. Assange'as naudoja politikos filosofo Slavojaus Žižeko argumentą, kad tokie paslapčių tekintojai kaip J. Assange'as, Bradley Manningas (tapęs Chelsea Manning) ar Edwardas Snowdenas pabudina viešąjį protą ir tokių žmonių esą reikia visame pasaulyje: ne tik JAV, bet ir Rusijoje, Kinijoje.

B. Manningas yra buvęs JAV ginkluotųjų pajėgų žvalgybos analitikas, WikiLeaks nutekinęs apie tris ketvirtadalius iš vieno milijono slaptų ar neviešų karinių ir diplomatinių dokumentų. 2013 m. jis buvo nuteistas 35 metams kalėjimo ir pakeitė lytį.

Kalbėdamas LOGIN konferencijoje J. Assange'as aiškino, kad duomenų viešinimas turi pozityvios įtakos pasaulio vystymuisi. Jo požiūriu, pokyčiai – tai ne Vyriausybės nuvertimas, režimo pakeitimas ar revoliucija, pokyčiai vyksta intelektualiniu lygmeniu: tai padeda kovoti su manipuliacijomis informacija, neteisingu žmonių persekiojimu. Pasak J. Assange'o, visuomenė jau nebėra tokia izoliuota nuo informacijos ir valstybės nebegali slėptis už nacionalinio intereso širmos.

Edmundui Jakilaičiui pasiteiravus, kodėl WikiLeaks paviešino daug informacijos, kuri neturi nieko bendra su kriminaliniais nusikaltimais ar korupcija, bet tiesiog yra slapta, J. Assange'as teigė, kad WikiLeaks filtravo informaciją kaip tik įmanoma. Jo teigimu, buvo publikuojama ir tokia informacija, kuri turi istorinės reikšmės.

Julian Assange

J. Assange'as nesutiko ir su teiginiu, kad WikiLeaks paviešinti dokumentai buvo naudingi tik „blogiukams“, tai yra Rusijai ar arabų ekstremistams, kurie sužinojo apie slaptus vidinius procesus JAV ir gali badyti pirštais, kad Vašingtonas kalba kur kas gražiau nei elgiasi.

Iš Australijos kilusio J. Assange'o įkurta WikiLeaks nuo 2006 m. yra paviešinusi nesuskaičiuojamą kiekį slaptos informacijos, kuri pridarė didžiulės žalos JAV ir kitoms šalims, bet atskleidė politinio ir karinio elito piktnaudžiavimą bei demokratinių principų nesilaikymą.

WikiLeaks publikavo Afganistano karo dokumentus, iš kurių paaiškėjo NATO ir JAV siekis slėpti tikruosius civilių žūčių skaičius. Viešumoje atsidūrė ir Irako karo žurnalai, kurie atskleidė JAV nereagavimą į pranešimus apie tai, kad irakiečių karinės pajėgos kankino belaisvius ar net surengdavo jiems egzekucijas. Iš Irako paviešintas ir vaizdo įrašas, kaip „Apache“ sraigtasparnio įgula nušauna pasiduoti bandžiusius kovotojus.

Tačiau J. Assange'as sako, kad WikiLeaks publikavo daugybę dokumentų ir apie daugybę valstybių.

„Yra dokumentų apie visas skirtingas puses. Taigi šiuo atveju tai nėra sėkminga kritika“, - teigia J. Assange'as.

„Mes labai stengėmės nesusigadinti reputacijos. Jau praėjo daugiau nei dešimt metų ir nė vieno dokumento patikimumas nebuvo paneigtas“, - priduria WikiLeaks įkūrėjas.

J. Assange'as buvo klausiama ir kaip jis vertina pokyčius pasaulyje po WikiLeaks įkūrimo. Pasak E. Jakilaičio, JAV daro ką dariusi, pasaulis nė trupučio nepasikeitė.

WikiLeaks įkūrėjas sakė, kad tikrai nepasiekė visų tikslų, tačiau, jo požiūriu, WikiLeaks įeis į istoriją – apie organizaciją rašomi net akademiniai darbai. Jis taip pat paminėjo, kad WikiLeaks dokumentai padeda paprastiems žmonėms, nukentėjusiems nuo JAV veiksmų.

Jis paminėjo Vokietijos pilietį Khalidą El-Masri, kuris, remiantis klaidinga informacija, buvo pagrobtas CŽV, mėnesius laikytas kalėjime, kankintas ir išmestas gatvėje Albanijoje. WikiLeaks dokumentai buvo panaudoti bent šešis kartus Europos Žmogaus Teisių Teisme jo naudai.

J. Assange'as nenorėjo atsakyti tik į vieną klausimą – ar jis asmeniškai pažįsta savo šaltinius: „Jokių komentarų. Nekalbu apie šaltinius“.

Pasiteiravus, kaip apsaugo šaltinius, J. Assange'as pradėjo kalbėti, kad šaltinio apsauga yra ištisa industrija, mat šaltiniui reikia parūpinti priedangą, suteikti teisinę pagalbą. „Nelaimei pasaulyje yra labai mažai patyrusių žmonių, kurie turi žinių, kaip iš tiesų apsaugoti šaltinius. WikiLeaks turi tokių žinių ir moka tai daryti“, - sakė J. Assange'as.