Kaip pranešė agentūra „RIA Novosti“, Georgijaus juostelę popiežiui įteikė Rusijos komunistų partijos narys Pavelas Dorochinas.

„Vakar aš turėjau galimybę dalyvauti generalinėje audiencijoje pas Romos popiežių Pranciškų Šv. Petro aikštėje Vatikane. Mane pristatė ložėje ypatingiems svečiams pirmuoju. Manau, ne atsitiktinai. Aš pasakiau popiežiui, kad po penkių dienų pas mus didi šventė – Pergalės diena, įteikiau jam 70-mečio atminimo medalį. Pasakiau, kad mūsų tauta už ją sumokėjo 26 milijonais gyvybių, paprašiau jo būti kartu su mūsų tauta ir solidarumo vardan prisisegti „Georgijaus juostelę“. Jis pats ją prisisegė ir bendravimas tęsėsi“, – cituojamas P. Dorochinas.

Jis taip pat pasakojo esą priėjus prie popiežiaus šis rusiškai pasakė „Kristus prisikėlė“ ir perdavė palaiminimus Rusijai.

Priminė kontekstą: buvo dešimtys atvejų, kai popiežius priimdavo aksesuarus

DELFI paklaustas, ką mano apie šią situaciją, bažnyčios istorijos žinovas Paulius Subačius aiškino, kad, visų pirma, svarbu suprasti bendrą kontekstą.

„Visi skuba vertinti, smerkti ar girti, priklauso nuo politinių pažiūrų, bet nelabai suvokia, kokia yra situacija. Jau Jonas Paulius II, ypač, iki pasikėsinimo į gyvybę, gana laisvai ir atvirai bendravo su žmonėmis. Pavyzdžiui, lankydamasis Lietuvoje prašė, kad būtų pašalintos aptvaros, kad jis galėtų prieiti prie žmonių. Ir dabartinis popiežius kone visas apsaugas Vatikano soduose, Švento Petro aikštės prieigose yra stipriai patraukęs šalin. Popiežius Pranciškus mėgsta spontaniškai susitikti su žmonėmis“, – aiškino P. Subačius.

Jis prisiminė, kad per popiežiavimo metus buvo dešimtys atvejų, kai pašaliniai asmenys popiežiui uždėdavo vieną ar kitą aksesuarą, savo kraštų simbolius, imdavo su juo fotografuotis.

„Iki šiol popiežius fotografuodavo tik oficialūs fotografai, tai daryti nebuvo leidžiama bet kam. Tačiau dabar sklinda daugybė nuotraukų, asmenukių ir panašiai“, – atkreipė dėmesį jis.

Vadina spontaniškų susitikimų padariniu

P. Subačius spėjo, kad popiežiaus susitikimas su Rusijos komunistų partijos atstovu truko vieną ar dvi minutes, tačiau to užteko padaryti kelias nuotraukas ir paskleisti jas plačiau.

„Popiežius, greičiausiai, nuėjo tolyn, bendrauti su kitais. Jis nepuolė mesti juostelę ant žemės ar daryti dar ką nors. Tuo labiau, to daryti neėmė ir apsauginiai, kuriems jį liepta stebėti iš toli. Matyt, pats popiežius paėjęs toliau ją greitai nusisegė.

Reikia suvokti, kad ši situacija, kuri mums gal yra nemaloni, tikrai neišreiškia Šventojo Tėvo pažiūrų, nereikia jos traktuoti ir kaip politinio pareiškimo. Tai yra spontaniškų susitikimų padarinys“, – aiškino jis.

Spėja, kad ženklo reikšmę žinojo, bet ne iš karto atpažino

P. Subačius spėjo, kad popiežius turėtų žinoti, kokia yra jo segėtos juostelės reikšmė, tačiau svarstė, kad galbūt ne iš karto, ką laiko rankose, atpažino.

„Tų ženklų pasaulyje yra daugybė. Keli jų mums kelia asociacijas ir emocijas. Taip, komentarų yra įvairių, tačiau popiežius stengia rodyti gailestingumo, bendravimo su visais pavyzdį. Politines išvadas iš to daryti tikrai būtų nesusipratimas“, – mintimis dalijosi jis.

Mano, kad buvo pasinaudota gerumu

Savo ruožtu ryšių su visuomene specialistas Liutauras Ulevičius atkreipė dėmesį, kad popiežius atstovauja bene milijardo žmonių grupei, kuri tarsi turėtų paklusti jo liepimams, tad elgtis turėtų labai atsakingai.

„Suprantu, kad galbūt popiežius buvo suklaidintas, nesuvokia, ką ši juostelė reiškia dideliai daliai jo ganomų katalikų. Tačiau bent jau mūsų pasaulio pusėje visi žino, kas vyksta Ukrainoje, kad tai yra būtent okupantų ženklas. Šiuo metu ši juostelė siejama būtent su tuo. Tad jo pozicija yra ganėtinai keista. Jei jis yra suklaidintas, norėtųsi, kad jis tai viešai pasakytų ir konstatuotų, kad jo pozicija yra visiškai kitokia. Labai tikiuosi, kad tai tiesiog nesklandumas“, – sakė jis.

L. Ulevičius aiškino pastebėjęs, kad popiežius – labai atviras ir šiltas žmogus, kuris daug bendrauja, tad, jo teigimu, nenuostabu, jei šiuo atveju tiesiog buvo pasinaudota asmens gerumu.

Tikisi atsiprašymo

Anot L. Ulevičiaus, iš esmės, visi, kurie segasi šį simbolį, suvokia jo prasmę šio laikotarpio kontekste, tad jis negalėjo prisiminti, ar pastaruoju metu buvo panašių atvejų.

„Kaip pavyzdį galima prisiminti, kai dainininkė Monika Linkytė dalyvavo rusiškame festivalyje, pozavo ir iš džiaugsmo šokinėjo greta rusiškų simbolių. Tačiau, jei kalbame apie dainininkus, gal galime sakyti, kad žmogus tiesiog nesuvokė. Savo ruožtu popiežius yra vieno milijardo žmonių atstovas, tad turėtų suprasti, ką daro. Žinoma, visi daro klaidų, tad šiuo atveju aiškus atsiprašymas viską tikrai sudėliotų į vietas“, – patikino specialistas.

Planuoja išplatinti oficialų pranešimą

Savo ruožtu asmeninis apaštalinio nuncijaus sekretorius kunigas Mindaugas Šlaustas komentuoti šią situaciją kol kas atsisakė.

„Šiuo klausimus bus oficialus pranešimas. Kada, nežinau, negaliu to pasakyti. Dar nežinome ir kas platins pranešimą, patys žiūrime, kokia situacija“, – į kalbas nebuvo linkęs jis.

Tuo metu Vilniaus arkivyskupijos kurijos Komunikacijos koordinatorė Živilė Šeporaitytė sakė tegalinti apgailestauti dėl Rusijos propagandos kanalų veikimo būdų.

„Reikia prisiminti, kad popiežius Pranciškus visada šiltai ir betarpiškai bendrauja su daugybe jį pasveikinti norinčių žmonių, šitaip pirmiausia skelbdamas Evangelijos žinią, jog Dievui svarbus kiekvienas žmogus ir kiekvienas yra šaukiamas į atsivertimą. Belieka apgailestauti, kad Rusijos propagandos kanalai net šitai stengiasi išnaudoti savais tikslais“, – aiškino ji.