Sausio 13-osios bylą nagrinėjančiame teisme liudijęs A. Šimėnas trečiadienį teigė, kad sausio 12-osios vakare, jau gavęs informaciją apie prasidėjusį pastatų šturmą, savarankiškai su šeima pasitraukė į Druskininkus.

„Nes po agresijos neaišku buvo, kuo čia viskas baigsis", - teismui teigė A. Šimėnas.

Teisėjai taip pat pagarsino buvusio Premjero anksčiau prokurorams duotus parodymus, kuriuose A. Šimėnas teigė, kad sausio 12-osios vakarą, dar prieš agresiją, su Ministrų Kabineto nariais vakarieniavo, o po to išvyko į savo namus Turniškėse, kur jį pasiekė informacija apie Vilniuje prasidėjusius įvykius. Išgabenti jį su šeima į Druskininkus A. Šimėnas esą paprašė draugo.

„Tokį sprendimą padariau todėl, kad mačiau jog vyksta karinis perversmas, valstybiniai organai bus verčiami - A. Šimėno liudijimus citavo teisėja. - Nusprendžiau pasislėpti nuo perversmininkų ir dirbti slapta, netrukdomas, nes maniau, kad taip buvo galima daugiau padaryti".

Parodymuose taip pat užfiksuota, kad A. Šimėnas buvo nurodęs apie jo buvimo vietą informuoti Vytautą Landsbergį. Į Vilnių A. Šimėnas grįžo sausio 13-ąją, kai Premjeru jau buvo paskirtas Gediminas Vagnorius.

A.Šimėnas taip pat teigė, kad kainų pakėlimas tebuvo dingstis 1991 m. sausio 8 d. vykusiam „Jedinstvos" mitingui ir bandymui įsiveržti į Aukščiausiosios Tarybos pastatą, kuriuo iš tiesų buvo siekiama valdžios pakeitimo Lietuvoje.

„Kainų pakėlimo faktas jiems tikrai nebuvo esminis, jie jį panaudojo tam, kad išvaikytų parlamentą (...) Man buvo toks įspūdis, kad šie žmonės įsiveržė į parlamentą, užims parlamento rūmus ir išvaikys jo narius. Aš tai suvokiau kaip realią jėgą, kuri gali tai padaryti", - A. Šimėną citavo teisėja.

Savo parodymuose A. Šimėnas taip pat teigė, kad vos tavęs Premjeru ėmė ieškoti kontaktų su SSRS politine vadovybe Maskvoje, tuometiniu Sovietų Sąjungos prezidentu Michailu Gorbačiovu, taip pat Lietuvoje esančiais sovietų kariškiais, tačiau šios pastangos buvo bevaisės.

„Telefono ryšys jau buvo blokuojamas, o jei kur nors ir prisiskambindavau, pasakydavo, kad reikiamų asmenų nėra" - A. Šimėno parodymus skaitė teisėja.

Sausio 13-sios byla teismui buvo perduota praėjusių metų rugpjūtį, šiuo metu Vilniaus apygardos teismas vykdo liudininkų apklausas, kuriose jau dalyvavo Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo Pirmininkas Vytautas Landsbergis, Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo narys Algirdas Saudargas, buvęs Krašto apsaugos departamento direktorius Audrius Butkevičius, tuometinis sveikatos apsaugos ministras Juozas Olekas ir kiti.