Šiai datai paminėti skirti renginiai prasidės vasario 26 d. Šv. Mišiomis Kauno Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje. Vėliau iškilmingo minėjimo renginiai persikels į Kauno įgulos karininkų ramovę. Šventės metu bus pagerbti visi Rinktinei vadovavę vadai, nusipelnę kariai, bei piliečiai prisidėję prie Rinktinės vystymo ir stiprinimo, skelbiama Krašto apsaugos ministerijos pranešime spaudai.

Kauno savanorių veikla prasidėjo 1990 m. kovo 11-ąją paskelbus Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo aktą. 1990 m. kovo 17 d. Kauno „Sąjūdžio“ „žaliaraiščių“ veiklos koordinavimo taryba spaudoje paskelbė kvietimą stoti į savanorių gretas. Tais pačiais metais iš Kauno savanorių buvo pradėtos formuoti kuopos. Rinktinės kariai pirmąją užduotį gavo 1990 m. kovo 22 dieną – ginti Spaudos rūmus Vilniuje. Lapkričio 23 dieną, aprengti juodomis uniformomis, prisiekė pirmieji savanoriai, pašventinta rinktinės vėliava. Po Sovietų Sąjungos nesėkmingo bandymo jėga nuversti teisėtą Lietuvos vyriausybę 1991 m. sausio 17 d. Lietuvos Aukščiausioji Taryba priėmė įstatymą dėl Savanoriškosios krašto apsaugos tarnybos (SKAT) įkūrimo ir sudarė galimybes Lietuvos žmonėms ginklu ginti savo atkurtą valstybę. Taip juridiškai legalizuotos jau veikiančios savanorių formuotės. 1991 m. vasario 27 dieną išleistas pirmas SKAT Kauno rinktinės įsakymas, kuriuo savanoriai paskirti į pareigas. Šio įsakymo data ir laikoma rinktinės įkūrimo diena. 1993 m. sausio 8 dieną Kauno rinktinė tampa Kauno apskrities teritorinės gynybos rinktine, įkuriami rajonų teritorinės gynybos štabai (Raseinių, Prienų, Kaišiadorių, Jonavos, Kėdainių), suformuojami 4 Kauno miesto batalionai. 1999 m. sausio 15 dienos KAM ministro įsakymu rinktinei suteiktas Dariaus ir Girėno apygardos 2-osios rinktinės vardas.

Rinktinės kariai dalyvauja ne tik įvairaus lygmens pratybose ir mokymuose, bet ir tarptautinėse operacijose. Nuo 2004 m. rinktinės kariai dalyvavo septyniolikoje taikos rėmimo operacijų Kosove, Bosnijoje ir Hercegovinoje, Afganistane.

Šiuo metu Rinktinę sudaro septynios Pėstininkų kuopos ir Štabo aprūpinimo kuopa. Padaliniai dislokuoti Kaune, Šakiuose, Jonavoje, Raseiniuose ir Kėdainiuose. Iš viso rinktinėje tarnauja per 650 karių savanorių ir daugiau kaip 60 profesinės karo tarnybos karių.

Rinktinės užduotys yra rengti karius savanorius ir iš jų suformuotus karinius vienetus Lietuvos Respublikos sausumos teritorijos karinei apsaugai ir gynybai; palaikyti kovinę parengtį Rinktinėje; rengtis tarptautinėms operacijoms ir dalyvauti jose; teikti pagalbą kitoms valstybės ir savivaldybių institucijoms bei administruoti karo prievolę Lietuvos kariuomenės vado nustatytose teritorijose ir komplektuoti Lietuvos kariuomenės karinį personalą.