Vidaus reikalų ministerijos teigimu, dabar galiojantys įstatymai yra neaiškūs, pažeidžia Europos Žmogaus Teisių Teismo praktiką ir „sudaro prielaidas panaudoti perteklinę prievartą“.

Tarp tokių pavyzdžių minimas ir leidimas pasieniečiams šauti sulaikant automobilį, jei vairuotojas „nepaklūsta išankstiniams aiškiai išreikštiems reikalavimams sustoti“. Pataisomis siūloma įtvirtinti, kad šauti būtų galima tik tuo atveju, jei vairuotojas sudarytų „neišvengiamą pavojų pareigūno arba kito asmens gyvybei“.

Pagal projektą, konkretūs ginklo panaudojimo atvejai įtvirtinami policijos, pasienio, Viešojo saugumo tarnybos, Vadovybės apsaugos departamento, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnams.

Pritarus Vyriausybei, pataisos keliaus į Seimą.

Diskusijos dėl ginklų panaudojimo kilo, kai rugpjūtį pasienyje su Baltarusija buvo nušautas 18-metis. Incidentas įvyko pasieniečiams persekiojant du įtariamų kontrabandininkų automobilius. Vieną iš automobilių sulaikius Leipalingyje, ant galinės sėdynės rastas sužeistasis, jis vėliau mirė ligoninėje.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė iš karto po šio įvykio pareiškė, kad ginklo panaudojimas buvo perteklinis, o šis atvejis rodo „nekokybišką mūsų pasienio funkcijų atlikimą“. Kiek vėliau ji sušvelnino savo poziciją, sakydama, kad „jokiu būdu negalima stoti nei į vieną, nei į kitą pusę“.