URM pabrėžia, kad teismai Lietuvoje nepriklausomi ir nešališki, o bylos juose nagrinėjamos ir sprendimai priimami vadovaujantis tik ikiteisminio tyrimo metu nustatytais faktais.

"Konstatuojame, kad būtent Rusija mėgina politizuoti šį teisminį procesą. Pastarasis Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovės spaudai pareiškimas - dar vienas to įrodymas. Rusijos išsakyti kaltinimai skamba ypač veidmainiškai, nes būtent Rusija ignoruoja Lietuvos institucijų siųstus daugkartinius tarptautinės teisinės pagalbos prašymus tiriant Sausio 13-osios ir Medininkų žudynių bylas", - rašoma URM išplatintame pranešime.

Rusijos URM atstovė Marija Zacharova kritiką dėl Sausio 13-tosios bylos išsakė praėjusios savaitės pabaigoje, sausio 29 dieną, socialinio tinklo "Twitter" paskyroje. Tą pačią dieną Vilniaus apygardos teismas iš esmės pradėjo nagrinėti šią bylą.

709 tomų byloje kaltinimai karo nusikaltimais ir nusikaltimais žmoniškumui pateikti 65 Rusijos, Ukrainos ir Baltarusijos piliečiams, iš kurių Lietuvoje šiuo metu yra du. Likę asmenys bus teisiami už akių.