Jau šių metų Palangos biudžete bus numatyta 30 tūkst. eurų bažnyčios tvarkybos projektui parengti, o rugsėjo pabaigoje tikimasi Kultūros paveldo departamentui pateikti paraišką dėl tolesnių darbų finansavimo, pranešė savivaldybė.

Pasak pranešimo, galutinis sprendimas įtraukti bažnyčią į valstybės saugomų objektų sąrašą priimtas praėjusių metų pabaigoje, kai čia apsilankė kultūros viceministras Romas Jarockis ir Kultūros paveldo departamento direktorės pavaduotojas Algimantas Degutis.

Per šį vizitą konstatuota, kad būtina tvarkyti bažnyčios fasadus, keisti nusidėvėjusią sveikatai kenksmingą asbestinio šiferio stogo dangą. Patys parapijiečiai savo lėšomis to padaryti neįstengia.

„Valstybės saugomo kultūros paveldo objekto statuso suteikimas atveria valstybės biudžeto finansavimo galimybes. Mums, Palangos, Šventosios bei Būtingės bendruomenei, itin svarbu puoselėti pajūrio kultūros paveldą“, – sako Palangos meras Šarūnas Vaitkus.

Būtingės evangelikų liuteronų parapija, įsikūrusi ties pasieniu su Latvija, turi senas istorines ištakas. Parapija anksčiau buvo netoliese esančio Latvijos miestelio Rucavos parapijos filija ir siekia kryžiuočių laikus – 1560 metus.

Kaip pažymi Palangos savivaldybė, remiantis istoriniais šaltiniais, Būtingės liuteronų parapija yra viena iš keturių seniausiai veikiančių Lietuvoje, jos istorija siekia daugiau nei 450 metų.

Pirmasis bažnyčios pastatas stovėjo prie Šventosios upės žiočių, bet buvo nuneštas į jūrą. Vėliau bažnyčia pastatyta 1640 metais, bet laikui bėgant apleista. XVIII amžiuje bažnyčia perkelta į Būtingę, bet ir ten stovėjo neilgai. 1824 metais Būtingės bažnyčia pastatyta penktąjį kartą ir išsilaikė iki šių dienų. 1866 metais pristatytas bokštas, 1926 metais įkeltas Liepojoje nulietas varpas.