Tiesa, BNS kalbinti vidaus tarnybos įstaigų vadovai pripažįsta, jog nelojalumo apraiškų kartais būdavę anksčiau, tačiau labai skirtingų. Vieni pareigūnai vadovybės pastabų dėl galimo „nelojalumo“ yra sulaukę už nuomonę apie gegužės 9- osios šventimą, yra ir tokių, kurie neteko pareigų pasirinkę „netinkamą kompaniją“.

Lojalus – besilaikąs priesaikos valstybei

Šią savaitę interviu DELFI Viešojo saugumo tarnybos (VST) vadas Ričardas Pocius pareiškė, jog tarnyboje yra nelojalių Lietuvai asmenų.

„Čia yra nelojalių tarnybai, nelojalių valstybei žmonių. Net neabejoju, kad dalis jų, jei duosime jiems ginklus, karo atveju tuos ginklus atsuks prieš mus. Tačiau nelojalių valstybei žmonių yra ir ne tik mūsų tarnyboje“, - kalbėjo R.Pocius, kiek vėliau patikslinęs, kad tokių asmenų tarnyboje buvo iki dešimties.

BNS kalbinti kitų statutinių įstaigų vadovai sakė, kad jų tarnybose tokie asmenys aptinkami ir, įrodžius jų nelojalumą, atleidžiami, glaudžiai bendradarbiaujant už imunitetą atsakingoms valdyboms ir specialiosioms tarnyboms. Be to, pareigūnams reguliariai skaitomos paskaitos ar organizuojami patriotiškumą ugdantys mokymai.

Nors įstatymuose „lojalumo valstybei“ sąvoka atskirai nėra apibrėžta, tačiau daugelio statutinių įstaigų vadovai teigia, jog svarstant „lojalumo“ klausimus paprastai vertinamas valstybei duotos priesaikos laikymasis. Prisiekdami vidaus tarnybos pareigūnai pasižada ir įsipareigoja būti ištikimais Lietuvos Respublikai, gerbti ir vykdyti jos Konstituciją ir įstatymus, negailėti jėgų ginant žmogaus teises ir laisves, visuomenės ir valstybės interesus, sąžiningai atlikti patikėtas pareigas ir visada saugoti gerą vidaus tarnybos sistemos pareigūno vardą.

Valstybės saugumo departamento (VSD) atstovas spaudai Vytautas Makauskas, kad su statutinių įstaigų Imuniteto valdybomis keičiasi informacija apie pareigūnų veiklą, kuri „gali kelti grėsmę nacionaliniam saugumui“.

Valstybės saugumo departamentas prevencinių veiksmų imasi prieš tuos asmenis, kurie kvestionuoja gyvybinius nacionalinio saugumo, Vakarų demokratinio pasaulio interesus, valstybės suverenitetą, teritorinį vientisumą, konstitucinę santvarką“, - BNS sakė V.Makauskas.

Pasak jo, tokią informaciją apie statutinius pareigūnus gavusios vidaus tarnybos institucijos pačios ją įvertina, atlieka vidinius tyrimus ir sprendžia, kaip pasielgti su savo darbuotoju ar pareigūnu.

„Tai gali lemti tarnybos veiklos pobūdis, statutas, vidaus teisės aktai arba net vadovų sprendimai“, - pridūrė VSD atstovas.

Pasieniečiai: vienetai nelojalių dirbo dar pernai

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Renatas Požėla sako, kad vienetai nelojalių Lietuvai asmenų šioje tarnyboje dirbo dar pernai.

„Buvo stebimi tam tikri asmenys ir buvo atliekamas tam tikras darbas. (...) Tų asmenų nebėra“, - BNS sakė R.Požėla.

Jis patikslino, kad tie atleisti pasieniečiai socialiniuose tinkluose dalinosi turiniu, kuris buvo susijęs su geopolitine situacija ir buvo nukreiptas prieš „oficialią Lietuvos poziciją“.

Renatas Požėla

Anot R.Požėlos, dalis Rytų Lietuvoje gyvenančių pasieniečių neretai renkasi žiniasklaidos priemones rusų kalba ir „gyvena kitoje informacinėje erdvėje“.

„Todėl dėl geopolitinių priežasčių šviečiame žmones, kas vykta geopolitinėje plotmėje, kviečiami lektoriai vesti paskaitų“, - sakė R.Požėla.

Jis pridūrė, kad apie dešimtmetį VSAT veikianti Imuniteto valdyba aktyviai bendradarbiauja su Valstybės saugumo departamentu (VSD), siekdama efektyviai išaiškinti informaciją apie tarnyboje dirbančius nelojalius Lietuvai asmenis.

Policija tiria pareigūną, pozavusį su Rusijos karine uniforma

Policijos departamento Imuniteto valdybos viršininkas Elanas Jablonskas sakė, kad nelojalūs asmenys įstaigoje „tikrai nedirba“, tačiau teigė, jog šiuo metu pareigūnai atlieka tyrimą dėl vieno asmens, socialiniame tinkle „Facebook“ pozavusio su Rusijos pavyzdžio karine uniforma.

„Jo atžvilgiu atliekame patikrinimą dėl patikimumo“, - sakė E.Jablonskas.

Jo teigimu, asmenį pripažinus nepatikimu jam naikinamas leidimas dirbti su įslaptinta informacija ir tokiu būdu nepatikimas pareigūnas šalinamas iš tarnybos.

Policijos imuniteto tarnybos viršininkas teigė, kad tarp pareigūnų yra daugiau asmenų, kurie, reiškia „tam tikras savo asmenines nuomones“.

„Kviečiame tuos pareigūnus ir oficialiai juos įspėjame. Dažniausiai jie sako taip pasielgę iš kvailumo ir nesuprasdami, kad jie yra policijos pareigūnai“, - sakė E.Jablonskas.

Tačiau E.Jablonskas atkreipė dėmesį, kad vien tik prieštaringi pareigūnų pasisakymai viešojoje erdvėje negali tapti priežastimi juos atleisti iš darbo, todėl ir atliekami papildomi patikrinimai dėl jų patikimumo.

Taip pat Imuniteto valdybos viršininkas sakė, kad galimai nelojalių pareigūnų išaiškinimui policija yra metusi dideles pajėgas, tačiau ne dėl to, jog tai yra ypatingo masto problema.

„Ypatingą dėmesį tam skiriame (...) esant tokiai geopolitinei situacijai. Tą problemą tikrai iškėlėme aukščiau, negu kad ji yra iš tikrųjų“, - teigė E.Jablonskas.

Užkliuvo nuomonė apie grgužės 9-tąją

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) direktorius Remigijus Baniulis pasakojo, kad šiemet PAGD Etikos komisija nagrinėjo du atvejus dėl nevienareikšmiško pareigūnų nuomonės reiškimo viešai, tačiau tai buvo vieninteliai atvejai įstaigoje Lietuvos nepriklausomybės metais ir dėl nelojalumo nei vienas pareigūnas atleistas nebuvo. Minėti asmenys po pareiškimų apsiribojo pokalbiu su jų viršininkais.

Remigijus Baniulis

R.Baniulis sakė, kad minėti Visagine ir Šalčininkuose esantys pareigūnai socialiniame tinkle pasisakė apie prieštaringai Lietuvoje vertinamą gegužės 9-osios kaip pergalės Antrajame pasauliniame kare minėjimą.

„Ten nieko tokio nebuvo, ar kiršinimo, ar prieš valstybę nusistatymo, bet pasisakymai, kad žmonės turi teisę švęsti ir panašiai. Nieko radikalaus, tačiau (...) kartais žmonės užmiršta, kad yra pareigūnai ir kad yra davę priesaiką“, - teigė PAGD viršininkas.

VAD direktorius: ir smegenis plauname, ir paskaitas skaitome

Tuo metu Vadovybės apsaugos departamento (VAD) direktorius Rymantas Mockevičius sakė, kad įstaigos Imuniteto valdyba mažiausiai kartą per metus keičiasi informacija apie tarnaujančius pareigūnus su visomis Lietuvoje esančiomis kriminalinės žvalgybos institucijomis. Be to, VAD pareigūnų lojalumas gali būti tikrinamas poligrafu, departamento darbuotojų pasisakymus viešojoje erdvėje stebi už tai atsakingi asmenys.

„Ir mokymai (vyksta), ir smegenis plauname, ir paskaitas skaitome, kas tai yra informacinė sauga, lojalumas, (...) kokios yra šiandieninės grėsmės, iššūkiai, kokia metodika verbuojami pareigūnai ir panašiai“, - BNS sakė R.Mockevičius.

Pasak jo, per visus Lietuvos nepriklausomybės metus dėl bendravimo su įtartinais asmenimis buvo atleistas vienas VAD pareigūnas.

„Jis tiesiog nesuprato, su kuo draugauja, su kuo šnekasi ir susitikinėja. Tai nebuvo kitos valstybės uniformos ar Georgijaus juostelės užsidėjimas, tiesiog tas žmogus nepasirinko tinkamos kompanijos“, - sakė R.Mockevičius.

Rymantas Mockevičius

„Jis jau šešeri - septyneri metai nebedirba. Aš net nesvarsčiau, tiesiog atleidau jį ir tiek žinių“, - pridūrė jis.

Lietuvos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ vadas Viktoras Grabauskas teigė, kad galbūt nelojalūs valstybei pareigūnai nuo rinktinės atsijojami dar sudėtingų atrankų į ją metu.

„Pas mus yra tam tikra metodika, tai nėra trumpalaikė atranka, ji apima kelias dienas ir per tas dienas yra patikrinama viskas, kas įmanoma“, - sakė „Aro“ vadas.

„Tikrai negalėčiau įtarti, kad yra nelojalių asmenų mūsų rinktinėje“, - pridūrė jis.

Lojalumas įrodomas konkrečioje situacijoje

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) direktorius Kęstutis Jucevičius BNS sakė, kad jo vadovaujamoje įstaigoje nelojalių valstybei pareigūnų niekada nedirbo. Pasak FNTT vadovo, tai užtikrina įvairialypė darbuotojų atranka.

Tuo metu Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktorius Saulius Urbanavičius nurodė, kad jo pavaldinių lojalumą valstybei užtikrina ne tik griežta darbuotojų atranka, bet ir nuolatos kruopščiai tikrinama informacija apie bet kokius įtarimus darbuotojų atžvilgiu.

„Aš manau, kad mūsų tarnyba ir darbuotojai, mūsų pačių vertinimu, yra vieni lojaliausių tarnybai ir valstybei“, - tvirtino STT vadovas.

Muitinės departamento generalinio direktoriaus pareigas laikinai einantis Jonas Miškinis sakė neturintis konkrečių žinių apie išankstinį muitininkų nusistatymą prieš valstybę, tačiau teigė, kad jo vadovaujamoje įstaigoje galimybės nuosekliai tikrinti darbuotojų lojalumą nėra.

„Kita vertus, tai lojalumas įrodomas konkrečioje situacijoje. Kilus pavojams, aišku, kiekvieno žmogaus yra tam tikra rizika, kad jis viduje sudrebės ar neįvykdys savo pareigos“, - BNS sakė J.Miškinis.

Komitetas siūlė spręsti radikaliai

Problemų Viešojo saugumo tarnyboje (VST) šią savaitę nagrinėjęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) nurodė tarnybos vadui R.Pociui užtiktinti, kad nelojalūs valstybei asmenys joje nedirbtų.

„Mes akcentavome nelojalumo klausimą, nes tai mums pasirodė pavojingas reiškinys. Mano supratimu, dar pavasarį VSD yra perdavusi įvairioms tarnyboms apie tokius asmenis visą informaciją. Mes dabar nagrinėdami matome, kad kai kuriais atvejais jie patraukti į kitą darbą, kai kuriais atvejais viskas buvo paaiškinama kaip ne visiškai adekvačios reakcijos pasireiškimu. Man atrodo, tokiais atvejais, kai žmogus siūlo, kaip susprogdinti terminalą, arba fotografuojasi, filmuojasi ir šlovina kitos valstybės kariuomenę ir agresijos veiksmus, turėtų pakakti faktų atsisveikinti su šitu žmogumi“, - po komiteto posėdžio žurnalistams sakė komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas.

VST vadas R.Pocius savo ruožtu sakė, kad galimai nelojalių žmonių tarnyboje yra vienetai, dėl jų atliekamas tarnybinis patikrinimas, o iš karto atleisti jų iš darbo neleidžia įstatymai.

Tarnybos vadovas trečiadienį Seime žurnalistams patvirtino, kad tarp nelojalių yra tokių, kurie turėjo galimybę susipažinti su slapta informacija, bet su ja nebedirba, nors leidimai formaliai dar nepanaikinti.

VST vadovas taip pat patvirtino, jog dalis tokių asmenų saugojo Lietuvos strateginius objektus - Klaipėdos suskystintų dujų terminalą, Vilniaus oro uostą, bet pabrėžė, jog nei vienas iš keliančių įtarimus šuose objektuose nebedirba.

„Meilė rodoma Rusijos imperijai, „Berkutui“ Maidano įvykių metu, prakeikiama Ukrainos tauta, dievinami tie žmonės iš spectarnybų, kurie šaudė į laisvės siekiančius žmones, nešiojamos Georgijaus juostelės visose savo paskyrose internete ir to neslepiama, visur šlovinama Rusijos imperija“, - į klausimą, kuo pasireiškė minimų darbuotojų nelojalumas valstybei, atsakė R.Pocius.

„Kur viešai paskelbia, kad aš saugau terminalą ir žinau, kaip jį galima sunaikinti - ar tai normalu? Tai švieži dalykai, kur net ir Seime komitetai nežinojo, dabar tą darbą darome“, - sakė VST vadas.

Klausiamas, kaip tokie žmonės iš viso gali dirbti VST, tarnybos vadovas pabrėžė, jog atleidimas iš darbo galimas tik griežtai laikantis įstatymų. „Kol kas nėra jokio pagrindo juos atleisti, yra įstatymai“, - sakė R.Pocius.

Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis sakė, kad informacija apie VST tarnaujančius galbūt Lietuvai nelojalius asmenis perduota Valstybės saugumo departamentui.