„Prezidentė pakvies Šventąjį Tėvą atvykti į Lietuvą“, - vizito išvakarėse pranešė prezidentės spaudos tarnyba.

Atvykti į Lietuvą popiežių vasario mėnesį pakvietė ir su juo Vatikane susitikę Lietuvos vyskupai.

Popiežius Jonas Paulius II Lietuvoje lankėsi 1993 metais. Jis buvo pirmasis istorijoje Lietuvą aplankęs popiežius.

Maltos ordino veikla bus įvertina didžiajam ordino magistrui skirtu aukščiausiu Lietuvos apdovanojimu, o popiežiui Pranciškui bus padovanotos dvi Vilnių simbolizuojančios reprodukcijos. Tokias dovanas veža oficialaus vizito į Vatikaną vykstanti šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė.

– Vykstate dviejų dienų oficialaus vizito į Vatikaną, kur susitiksite su popiežiumi Pranciškumi. Kiek Jums, kaip Lietuvos prezidentei, svarbus šis susitikimas ir ką ketinate aptarti su popiežiumi?

– Pirmiausia, Vatikanas yra ir valstybė, todėl vykstu kaip valstybės vadovė susitikti su Vatikano vadovu. Yra daug svarbių iššūkių ir reikalų, apie kuriuos būtina kalbėti. Mums Vatikanas išlikęs kaip šalis, valstybė, kuri nepripažino Lietuvos okupacijos ir smerkė sovietinio režimo nusikaltimus. Katalikų Bažnyčia visada buvo aktyvi rezistencijos dalyvė, todėl tų tradicijų tęstinumas labai svarbus.

Naujasis popiežius yra ir Bažnyčios reformatorius, ir kovoja su skurdu, ir padeda pabėgėliams. Jis – nauja asmenybė, naujas žmogus, kurio autoritetas pasaulyje, dvasinė lyderystė ir vertybės tikrai galėtų daryti įtaką siekiant nutraukti konfliktus pasaulyje, stiprinant Jungtinių Tautų (JT) vaidmenį. Matome, kad popiežius daug dėmesio skiria Ukrainai, pasisako už Baltarusijos visuomenės ryšių stiprinimą su Vakarais, jis tarpininkavo atnaujinant JAV ir Kubos santykius.

Matome žmogų, kuris yra ne tik Bažnyčios vadovas, turintis didžiulį moralinį autoritetą pasaulyje. Jis tikrai gali lemti didelius pokyčius, todėl svarbu palaikyti gerus santykius tarp valstybių ir pakalbėti asmeniškai su tokiu žmogumi. Audiencija bus visiškai asmeniška, be liudininkų.

– Vizito Vatikane metu numatytas Jūsų susitikimas su Maltos ordino vadovu. Taip pat Jums bus įteiktas aukščiausias Maltos ordino apdovanojimas. Ką Jums reiškia šis apdovanojimas ir apie ką kalbėsite su ordino vadovu?

– Norėčiau iš karto pasakyti, kad Lietuvai Maltos ordinas taip pat labai svarbus, nes labdaringą veiklą vykdo ir pagalbą mūsų žmonėms teikia daugiau kaip 20 metų, nuo 1991 m. Šis ordinas yra matomas, girdimas: mūsų žmonės girdėjo apie „Maltos sriubą“, „Maistą ant ratų“, taip pat devyniuose miestuose veikia socialinės priežiūros namų projektas, dešimtyje – vaikų dienos centrai. Maltiečių sriuba prieš Kalėdas Lietuvoje dalijama jau dešimtą kartą. Kadangi šis ordinas aktyviai veikia Lietuvoje, todėl ir kviečiame jį dalyvauti prezidentūroje rengiamuose kalėdiniuose renginiuose, kuriuose dalyvauja ir nevyriausybinės organizacijos.

Lapkričio 2 d. su Vokietijos prezidentu Joachimu Gaucku globosime Maltos ordino Miunchene rengiamą labdaros koncertą, per kurį surinktos lėšos bus skirtos Lietuvoje gyvenantiems žydų gelbėtojams. Maltos ordinas aktyviai dalyvauja ir labdaringoje veikloje, ir skatinant savanorystę, ir teikiant humanitarinę pagalbą bei paramą mūsų žmonėms, todėl Lietuvos ir Maltos ordino ryšiai labai artimi. Šį apdovanojimą, kaip visus apdovanojimus, priimu Lietuvos ir jos žmonių vardu. Tikiuosi, kad tai yra apdovanojimas ir pačiai Lietuvai, nes Lietuva vis matomesnė ir vis labiau padeda kitiems, kurie užsiima labdara, parama, savanoryste. Neseniai skyrėme tam tikrą pinigų sumą tokiems konfliktuojantiems regionams, kaip Sirija, kur vyksta karai.

Apsikeisime apdovanojimais, nes aš taip pat didžiajam magistrui vežu aukščiausią mūsų apdovanojimą už ypatingą Maltos ordino veiklą Lietuvoje, už labdarą, humanitarinių vertybių skatinimą. Manau, kad tai – ir mūsų valstybės pripažinimas. Kartu mes įvertiname ir Maltos ordino veiklą Lietuvoje per tiek daug metų. Noriu pasidžiaugti, kad 2014 m. žmonės iš 2 proc. pajamų mokesčio Maltos ordinui skyrė netgi 36 tūkst. eurų. Tai – visai nebloga suma. Matome, kad žmonės supranta ir remia Maltos ordino veiklą Lietuvoje.

– Popiežiui Pranciškui turbūt irgi vešite dovanų?

– Taip, yra tradicija apsikeisti dovanomis, nes tai oficialus vizitas į Vatikaną. Įdomiai susiklostė, kad popiežius Pranciškus, gailestingumui skiriantis ypatingą reikšmę, 2016-uosius paskelbė Gailestingumo metais. Vilnius, įvardijamas kaip gailestingumo miestas, turi du paveikslus – Aušros vartų Gailestingumo Motinos paveikslą ir Gailestingojo Jėzaus paveikslą. Todėl vežu reprodukcijas, skirtas parodyti tą Vilniaus ryšį su gailestingumu ir su ateinančiais Gailestingumo metais. Tai – simbolinė dovana, bet, kalbant apie gailestingumą, ji labai išskiria Vilnių pasaulio kontekste.