„Nors tyrimas neįvardijo keleivinį lėktuvą numušusių asmenų, tačiau jis pateikė daugybę faktinių įrodymų, neginčijamai atskleidžiančių tragedijos eigą, jos svarbiausias aplinkybes bei priemones, kuriomis šis kraupus nusikaltimas buvo įvykdytas“, – pranešime cituojamas L. Linkevičius.

Ministras akcentavo atsakomybės svarbą ir pareiškė tvirtą įsitikinimą, kad tolesnis kriminalinis tyrimas nustatys konkrečius nusikaltimo kaltininkus ir jie bus patraukti atsakomybėn, kaip to reikalauja ir Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucija 2166.

Linas Linkevičius

Lietuva reiškia stiprią paramą jungtinės tyrimo grupės, kurią sudaro Olandijos, Ukrainos, Malaizijos, Australijos ir Belgijos prokuratūrų atstovai, atliekamam kriminaliniam tyrimui. Ministras pripažino, kad tyrimas pareikalaus laiko ir kantrybės.

„Aš labai apgailestauju, jog pasiūlymas Saugumo Taryboje įsteigti kriminalinį tribunolą, turėjusį ištirti lėktuvo katastrofos aplinkybes bei patraukti atsakomybėn kaltuosius, buvo užblokuotas Rusijos. Kadangi tribunolo steigimas Saugumo Taryboje buvo blokuotas, tai kelias į kaltųjų nustatymą dabar bus ilgesnis. Tačiau tikimės, kad kaltieji bus nustatyti ir patraukti atsakomybėn“, – pareiškė Lietuvos užsienio reikalų ministras.

L. Linkevičius priminė, kad visos šalys turi pareigą sąžiningai prisidėti prie Malaizijos lėktuvo katastrofos tyrimo bei kaltųjų išaiškinimo ir nubaudimo. „‎Nors negalime sumažinti šio baisaus nusikaltimo aukų artimųjų skausmo, tačiau tarptautinė bendruomenė privalo siekti tiesos ir teisingumo – tai gali garantuoti tik skaidrus ir sąžiningas tyrimas ir kaltųjų patraukimas atsakomybėn“, – pabrėžė ministras.

Olandijos saugumo tarybos (The Dutch Safety Board) vadovaujamos tarptautinės nepriklausomų tyrėjų grupė atlieka tyrimą, laikydamasi Čikagos konvencijos priede Nr. 13 nustatytų nepriklausomumo, nešališkumo ir skaidrumo užtikrinimo taisyklių bei Jungtinių Tautų Tarptautinės civilinės aviacijos organizacijos (ICAO) procedūrų. Lietuva nuosekliai remia nepriklausomą katastrofos tyrimą ir siekia, kad kaltieji neišvengtų atsakomybės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (159)