Kaip BNS patvirtino Greitosios pagalbos ligoninės atstovai, į ligoninę iš Vilniaus centro jaunuolis buvo atvežtas antradienį. Medikams suteikus pagalbą, jaunuolis tą pačią dieną išleistas į namus.

Ligoninės atstovų teigimu, nustatyta, kad vaikinui įkando angis. Šio vienintelio Lietuvoje nuodingo roplio įkandimas nėra itin pavojingas, tačiau kai kada gali sukelti alerginę reakciją.

Vienintelė nuodinga gyvatė Lietuvoje

Kaip DELFI sakė įvykį savo feisbuko paskyroje komentavęs Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas, jo pažįstamam pagelbėjo netoli įsikūrusios kavinės darbuotojai, kurie pažeistai vietai šaldyti atnešė ledo. Iškviesti greitosios medicinos pagalbos medikai išvežė vilnietį į ligoninę, kur toksikologai skyrė gydymą ir paleido namo.

„Būtų gerai, kad vaikai ten pakraščiais nelandžiotų, o mes ryt pagalvosime, iš kur ir kaip tų gyvačių centre galėjo atsirasti“, - DELFI sakė vicemeras.

Gamtininkui Salemonui Paltanavičiui neįtikėtina, kad Vilniaus centre galėtų šliaužioti angis, nebent gyvatę kažkas specialiai paleido.

Tačiau kaip DELFI sakė Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties direktoriaus pavaduotoja Vanda Pumputienė, jos praktikoje buvo atvejis, kai Vilniaus senamiestyje M. Daukšos gatvėje esančiame vaikų darželyje angis įkirto vaikui.

„Iš miško atvežė nenužievintus medžius tvorai tverti ir po žieve buvo gyvatė. Paskui tą vaiką ligoninėje gydė. Dar atsimenu vieną atvejį, kai prie Žaliųjų ežerų kariškiui nuodinga gyvatė įkando į sprandą – pravažiavęs Santariškes, atvažiavo pas mus, kad suteiktume pagalbą“, – pasakojo greitosios medicinos pagalbos ilgametė darbuotoja.

„Priešnuodį pacientui gali leisti tik toksikologui, nes reikia atidžiai pritaikyti dozę, o tai sudėtinga“, - pabrėžė gydytoja.

Vienas įkandimas - ne mirtinas

Apsinuodijimų informacijos biuro vyriausioji specialistė Daiva Gutauskaitė pabrėžė, jog Lietuvoje yra tik viena nuodinga gyvatė – paprastoji angis.

„Sunku pasakyti, ar konkrečiu atveju būtent ji įkirto žmogui. Tačiau net ir tokiu atveju, vienos gyvatės įkandimas paprastai nebūna mirtinas, jei žmogus nėra ypatingai alergiška“, - sakė specialistė.

Pasak D. Gutauskaitės, gyvatės įkandimo pavojingumas priklauso ir nuo to, kur buvo įkasta – kuo arčiau galvos, tuo pavojingiau. Jeigu įkanda angis, palieka dvi skylutes. Jei žaltys ar gluodenas, lieka dantukų eilė ar kitokią žymė, priklausomai, kaip užkabino, bet nuodų nesuleidžiama.

„Po įkandimo atsirandantis tinimas gali būti pavojingas tam tikrais atvejais. Pvz., jei užtintų gerklos, kiti gyvybiškai svarbūs organai ir dėl to sutriks jų funkcijos.

„Daug priklauso nuo suleistų nuodų koncentracijos ir kiekio, nes gali būti ir vadinamųjų sausų įkandimų, kai nuodai nesušvirkščiami. Tačiau bet kokiu atveju, gyvatės įkandimas yra labai skausmingas, dažniausiai nukenčia galūnės, kurios patinsta. Tad jei žmogus mūvi žiedus, pasipuošęs apyrankėmis ar segi laikodį, reikėtų iš karto viską nusiimti, nes paskui gali būti neįmanoma to padaryti“, - patarė Apsinuodijimų informacijos biuro atstovė.

Pirmoji pagalba įkirtus gyvatei – įmobilizuoti galūnę, kad ji nejudėtų. Jeigu įmanoma, pirmomis valandomis prie pažeistos vietos reikėtų dėti šaltį ir kviesti medikus.

„Žmogus gali bijoti, būti susijaudinęs, jam gali skaudėti, todėl po gyvatės įkandimo skiriamas simptominis gydymas. Jei kyla panika, skiriami raminamųjų vaistų, jei vargina stiprus skausmas – analgetikų. Uždegiminėms komplikacijoms gydyti skiriami antibiotikai, taip - kraujagyslių pralaidumą, krešėjimą mažinantys vaistai. Priešnuodis leidžiamas ne visada, nes ir pats gali turėti šalutinių poveikių“, - sakė D. Gutauskaitė.

Gyvatės nuodai gali sukelti kraujagyslių uždegimą, sutrikdyti kraujo krešumą, nes tirpdo kraujo kūnelius. Nekomplikuotais atvejais po gyvatės įkandimo pacientai pasveiksta per 2-7 dienas. Sunkiausios galimos komplikacijos – uždegiminės reakcijos, sutrikusi kraujotaka, kraujagyslių, limfagyslių uždegimai, tad įkandimo vieta labai patamsėja, patinsta.

Konkretaus žmogaus reakcija į gyvatės nuodus priklauso ir nuo bendros sveikatos būklės, amžiaus.