„Paskutinius penkiolika metų mes turime sudėtingą procesą tarp atskyrimo musulmonų nuo likusio pasaulio. Yra didžiulis priešiškumas ir matymas žmonių, kurie išpažįsta islamo religiją, kaip iš karto visų labai pavojingų. Nors taip nėra. Nors iš tiesų tai yra pakankamai nedidelis skaičius pasauliniu mastu radikalių, fanatiškų žmonių, kurie kelia pavojų ir savo pačių religijos išpažinėjams“, - sakė D. Šakalienė.

Žmogaus teisių stebėjimo instituto direktorė mano, kad tautiečių požiūrį į svetimšalius lemia žiniasklaida ir konteksto neišmanymas.

„Žiniasklaida dėl populiarumo neduoda pakankamai aiškaus paveikslo, kas vyksta, neduoda gilesnės analizės, nepakalba apie reiškinio esmę ir reiškinio šaknis. Tiesiog, kas, kur ir kodėl vyksta? Tai labai dažnai skandalingas įvykis, teroro aktas užgožia visą kontekstą ir tada labai lengva suformuoti etiketę“, - mano D. Šakalienė.

Tai, kad mes pradėjome kalbėti apie pabėgėlius, o ES kuria mechanizmą, kuris palengvins pabėgėlių srautų tvarkymą, jau yra pagirtina, sakė D. Šakalienė, tačiau pirmiausiai reikia padėti konfliktinėms valstybėms susitvarkyti globalias problemas viduje.

„Manau, kad svarbu globalų aspektą matyti šitų visų konfliktų, kad iš tiesų yra būtina dalintis patirtimi, žiniomis, keistis žmonėmis, kol dar nesugriuvo valstybė, kol dar neprasidėjo masinės žudynės. Matyti savo kaimynus ir daugiau su jais bendrauti ir bendradarbiauti“, - teigė D. Šakalienė.

Laida „Dienos klausimas“ transliuojama darbo dienomis 13.10 val.