„Kaip suprantu, jie to optimizmo ras teisminiu keliu. Galėčiau pasiūlyti, jeigu jie norėtų, naują Palangos šūkį – tau Palanga patiks, o jeigu nepatiks, tai priversime, kad patiktų. Man, kaip autoriui, gana linksma, kad žmonės pasiruošę eiti teisiniu keliu, kad įrodytų, jog Palanga turi patikti, ir pamokytų, kaip apie ją reikia rašyti“, – sako A. Užkalnis.

Prie ieškinio ketinančios prisidėti Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovas Darius Miklovas atkreipia dėmesį, kad Palangoje iš tiesų būna visko, bet apie ją reikėtų kalbėti gražiai.
Kritikuoti siūlo, esant blogai situacijai

Anot D. Miklovo, apie Palangą reikėtų rašyti gražiai ir pozityviai, o A. Užkalnis pasirinko priešingą būdą – pagal kelis bruožus apibūdino visą kurortą. „Manau, kad apie Palangą geriau kalbėti gerai negu blogai. Manau, kad kai išsakyta tiek sakinių – viskas blogai, lietuviai galvoja pesimistiškai. Tiesiog nėra optimizmo tame straipsnyje“, – tvirtina D. Miklovas.

Jo įsitikinimu, kurortą būtų galima kritikuoti, jei jame būtų kažkas blogai. Jis tvirtina, kad daugeliui poilsiautojų Palanga atrodo gera tik tuomet, kai joje šviečia saulė, galima degintis ir maudytis jūroje, tačiau pabrėžia, kad kurortas gali pasiūlyti ir daugybę kitos veiklos bei įdomių pramogų.

„Kritikuoti reikėtų, jeigu kažkas yra blogai. Situaciją galima gerinti. Palanga – unikalus kurortas, kuris turi Baltijos jūrą, kopas, gražią gamtą. Yra, ką veikti. Čia galima praleisti laiką, nepaisant to, ar yra saulė, ar nėra. Lietuvaičiams visada norisi atvažiuoti prie jūros ir mėgautis saule, pačia jūra, gražiu kurortu. Dėl to, kad nėra saulės, nieko nepadarysi. Žinoma, poilsiautojai nepatenkinti, bet iš to nepasitenkinimo turėtų kilti optimizmo gaida – yra, ką veikti ir be saulės. Galima važinėtis dviračiais, vaikščioti po parką, leisti laiką miške, grybauti, uogauti, sportuoti“, – siūlo D. Miklovas.

Įžvelgia norą pamokyti, kaip ir apie ką rašyti

Savo ruožtu A. Užkalnis tvirtina besidžiaugiantis, kad yra paduodamas į teismą dėl parašyto komentaro. Apžvalgininko teigimu, tai rodo dar vieną bandymą autorius pamokyti ne tik apie ką, bet ir kaip jie turi rašyti, dėstyti savo mintis ir pateikti skaitytojams.

„Labai džiaugiuosi, nes girdžiu, kad miesto valdžiai ir verslininkams mano tekste pristigo optimizmo. Kaip suprantu, jie to optimizmo ras teisminiu keliu. Galėčiau pasiūlyti, jeigu jie norėtų, naują Palangos šūkį – tau Palanga patiks, o jeigu nepatiks, tai priversime, kad patiktų. Man, kaip autoriui, gana linksma, kad žmonės pasiruošę eiti teisiniu keliu, kad įrodytų, jog Palanga turi patikti, ir pamokytų, kaip apie ją reikia rašyti“, – sako A. Užkalnis.

Jis atkreipia dėmesį, kad visais laikais buvo gana daug norinčių pamokyti, kaip autoriai turi rašyti, iš ko galima juoktis, o iš ko – ne. Apžvalgininkas tvirtina sveikinantis dar vieną bandymą pamokyti kūrėjus, kaip ir kas turi būti atspindėta jų kūriniuose.

D. Miklovas prieštarauja, kad teisminiu keliu nesiekiama pridėti tekstui optimizmo, tačiau norima paneigti parašytą netiesą. „Kalbama apie tai, kad lietuvaičiai čia, kelyje, stovi su automobiliais, kurių radiatoriai perkaitę, kad žmonės kone vemia prie barų. Žinoma, pasitaiko visko. Galbūt būna ir taip, bet reikia pasižiūrėti ir plačiau. Tiesiog reikia pasižiūrėti ne tik į tai, kas yra Jono Basanavičiaus gatvėje, bet visoje Palangoje“, – tikina D. Miklovas.

D. Miklovas: atrodo, kad tokie straipsniai – užsakomieji

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovas pripažįsta, kad sunku įvertinti, ar dėl A. Užkalnio parašyto komentaro Palangoje realiai gali sumažėti arba jau sumažėjo poilsiautojų. Jis svarsto, kad tokie komentarai gali ketinantiems poilsiauti parodyti, jog į Palangą važiuoti neverta.

„Palanga gyvuoja dėl orų – jeigu šviečia saulė, Palanga atsigauna. Ji tai padaro ne tik vasarą. Tendencijos rodo, kad Palanga gyvuoja ir pavasarį, ir rudenį, ir žiemą. Tiesiog reikia gero oro. Žinoma, viskas kuriama, daroma, gerinama infrastruktūra. Ji ne taip greitai statosi, bet Palanga gražėja“, – teigia D. Miklovas.

Jis neslepia, kad apžvalgininko komentare atkreipiamas dėmesys į netinkamai besielgiančius poilsiautojus nėra visiškai klaidingas, tačiau tikina, kad pagal kelis atvejus nederėtų apibūdinti visų į Palangą atvažiuojančių ar ten gyvenančių žmonių.

„Pasitaiko tokių, kurie išgeria ar apsivemia. Tiesiog yra visokių žmonių. Nereikia į juos lygiuotis. Kiti atvažiuoja su šeimomis, vaikais. Jie leidžia laiką, džiaugiasi Palanga ir tais 99 km paplūdimio, kuriuos turime. Jie apsistoja vieninteliame kurorte. Žinoma, rašyti galima, bet reikia įvertinti, ką ir dėl ko rašyti. Kartais atrodo, kad tokie straipsniai yra užsakomieji, kažkam naudingi. Palanga yra tiesiog graži Lietuvos vietovė“, – sako D. Miklovas.

A. Užkalnis: matyt, pažino tikrovę ir įsižeidė

Anot A. Užkalnio, nei šis, nei kiti jo parašyti tekstai nebuvo ir nėra užsakyti. Apžvalgininkas teigia, kad jo rengiamos publikacijos – juos vaizduotės, fantazijos ir nuotaikos vaisius. Jis taip pat svarsto, kad, jeigu tekste nebūtų parašyta tiesos, į komentarą nebūtų reaguoja taip aršiai.

„Žmonės Palangoje, matyt, tiek apsivalgė savo čeburekų ar cukraus vatos, kad jiems pradėjo atrodyti, jog jie gali pamokyti autorių, kaip rašyti tekstus. Dėl to ir turime tokį rezultatą. Labai sveikinu miesto valdžios didelį dėmesį mano tekstui. Mane be galo džiugina ir glosto savimeilę, kad visa Palangos valdžia po visų milijoninių investicijų ir savo veiksmų, daugybės darbo vietų bijo vieno Užkalnio. Tai nepaprastai man glosto savimeilę“, – tvirtina A. Užkalnis.

Palangos valdžios ir verslininkų nuomonę, kad paviešintas komentaras gali paveikti poilsiautojų srautus, A. Užkalnis vertina kaip komišką. Jo nuomone, dėl parašytos tiesos labiausiai ir įsižeidė tiek palangiškiai, tiek valdžios bei verslo atstovai.

„Didžiausias palangiškių, Palangos valdžios ir šio miesto verslininkų įsižeidimas yra dėl to, kad tame komentare jie perskaitė tai, ką yra girdėję šimtus ir tūkstančius kartų. Seniau tai nebuvo paskleista taip plačiai, nebuvo parašyta naujienų portale. [...] Ko gero, jeigu būčiau parašęs tai, kas nesusiję su tikrove, niekas nebūtų pergyvenęs ir šokinėjęs, grasinęs teismais. Matyt, per daug žmonių pažino realybę ir vaizdinius, kuriuos jie žino, pažįsta ne pirmus metus“, – svarsto A. Užkalnis.

Palanga dėl šmeižto ir, jų nuomone, nepagrįsto kurorto reputacijos menkinimo ketina į teismą paduoti apžvalgininką Andrių Užkalnį ir jo komentarą paviešinusį portalą „Delfi“.