V. Tamoliūnė įvardijo ne tik klaidas, kurias daro jaunavedžiai bendraudami su fotografu, bet ir papasakojo apie tokius sutuoktinius, kurių profesionalūs fotografai vengia.

„Vestuvių fotografija – mano pagrindinė veikla, aistra ir erdvė, į kurią esu pasinėrusi iki plaukų galiukų. Tai hobis pamažu privertęs lietuvių literatūros magistro diplomą slėpti stalčiuje. Vestuves fotografuoju 4-ąjį sezoną“, – pasakojo V. Tamoliūnė.

Ji patikino – jau dabar matė daugiau vestuvių nei statistinis žmogus, todėl prikaupė visokių pastebėjimų apie vestuvių fotografo darbą.

„Labai norėjosi išsakyti savo nuomonę ir pastebėjimus, kad būtų kuo daugiau abipusio supratimo tarp kliento ir fotografo“, – sakė fotografė.

Patarimais, ką jaunieji turėtų žinoti, ji sutiko pasidalinti ir su DELFI skaitytojais:

TAIP. Vestuvių fotografai gyvi ne vien oru ir vandeniu, o tuo labiau ne šampanu, pasiūlomu kiekvienose vestuvėse. Atidavus 100-tą procentų savo fizinių jėgų, bendravimo įgūdžių, įveikus netikėtas stresą keliančias situacijas ir psichologinius iššūkius 8, 10 ar net 12 valandų, fotografai mielai pasidžiaugtų jūsų vaišingumu ir pavalgytų, net jei tai nėra aptarta vestuvių sutartyje.

NE. Mes nesame skaitmeninių failų pardavėjai. Mes fotografai, sukuriantys Jūsų neįkainojamus prisiminimus. Kruopščiai atrenkame, redaguojame ir retušuojame Jums atiduodamas nuotraukas. Todėl ne, mes neatiduodame netvarkytų „rawį“ failų, kaip rašytojai parduodami savo knygas neprideda savo juodraščių.

NE. Nei „Canon“, nei „Nikon“ neturi mygtuko, pavadinimu „Šedevras“. Šedevras – mūsų (jaunųjų ir fotografo) bendro darbo ir kūrybos rezultatas. Kaskart jauniesiems sakau – „mes turime būti vieninga komanda, aš ateinu dėl jūsų, jūs pasistengiat dėl savęs“. Fotografas ateina ne jūsų pakankinti, o sukurti ypatingas nuotraukas, tad abipusis supratimas ir kantrybė – būtini.

TAIP. Fotografai mato ir įamžina visų kitų darbo rezultatus – makiažą, šukuoseną, suknelę, dekoracijas, maistą... Nebijokite paklausti savo fotografo patarimų ar rekomendacijų, nepataupykite tiems dalykams, kurie privalo būti kokybiški.

TAIP. Fotografas yra tas žmogus, kuris šalia Jūsų bus arčiausiai ir ilgiausiai visą vestuvių dieną. Artimiau nei mama, tėtis, liudininkai, draugai. Rinkdamiesi fotografą, kreipkite dėmesį ne tik į kainą bei nuotraukų stilių, bet ir bendravimo būdą – norite tylaus, nematomo snaiperio ar charizmatiškos asmenybės, gebančios prajuokinti net rimčiausią kompaniją?.. Fotografai tokie skirtingi, rinkitės labiausiai „limpantį“.

NE. Mes nenorime kopijuoti savo kolegų (ypač lietuvių) darbų, kad ir kokie geri jie būtų. Pinterestas (Pinterest.com yra nuotraukų dalijimosi svetainė – DELFI) – puiki pasižvalgymų ir idėjų pasisėmimo, o ne kopijavimo erdvė. Mes norime kurti originalias, meniškas, Savo stiliaus nuotraukas, tad pasirinkdami fotografą atidžiai peržvelkite ir jo stilių. Mes norime būti geriausiais savimi.

TAIP. Tai nėra pats geriausias klausimas kitą dieną ar savaitę po vestuvių: „O tai kada bus nuotraukytės?..“! Vasarą mūsų fotoaparatai vos spėja atvėsti, o mūsų hardai zvimbia nuo sukeliamų nuotraukų kiekio. Mes turime šeimas, vaikus, mylimuosius, mes norime ištrūkti dienai kitai, panirt į šaltą vandenį ir pajaust, kad Vis-dėl-to-vasara !!!! Mes ne buhalteriai ir ne kasininkės, mes įkvepiam – iškvepiam, pasikraunam fizinius ir dvasinius akumuliatorius ir pailsėjusiomis akimis grįžtame prie Jūsų nuotraukų. Ir jos bus sutvarkytos, bus!

Vita Tamoliūnė

Kokių klientų fotografai nemėgsta?

Anot fotografės, ne tik klientas renkasi fotografą, bet ir fotografas klientą.

„Jau pirmojo susitikimo metu svarbu išsiaiškinti abipusius lūkesčius, norus, galimybes. Matant, kad bendravimas nelimpa, lūkesčiai skiriasi, geriau draugiškai išsiskirti pradiniame etape. Kai intuicija (ar logika) ima sufleruoti, kad su šiuo klientu ateityje bus sunku susitarti ar rasti abipusį supratimą, yra tekę keleto fotografavimo užsakymų atsisakyti. Tai sumažina riziką sutikti „piktus jaunavedžius“, – šyptelėjo V. Tamoliūnė.

Ji patikino, kad jai suprantama, kai naujieji sutuoktiniai piktinasi fotografais, kurie nesilaiko sutartyje numatytų sąlygų, elgiasi nepagarbiai ir neetiškai, tačiau konfliktų kartais nepavyksta išvengti ir kitais atvejais.

„Visada buvo ir bus jaunavedžių, ieškančių mažiausios kainos, ir tokių, kurie nepagailės solidžios investicijos savo prisiminimams įamžinti. Visada bus tokių, kurie su malonumu laikysis tiek prasmingų, tiek jau pasenusių tradicijų, ir tokių, kurie nepabijos būti kitokie, inovatyvūs, ir svarbiausia – bus savimi savo vestuvių dieną. Apie pastaruosius jaunavedžius svajoja visi fotografai“, – prasitarė fotografė.

Bando būti komanda

Jos teigimu, tarp jaunųjų ir fotografo turi užsimegzti jei ir ne meilės, tai bent jau supratimo ir nuoširdaus bendravimo trikampis.

„Pastebėjau, kad mano laikas, skirtas bendravimui su jaunaisiais iki vestuvių, yra tiesiogiai proporcingas gaunamam rezultatui. Jei skiri laiko ir dėmesio idėjų išgryninimui, fotosesijos vietų parinkimui, plano B (blogas oras) apgalvojimui, jei su fotografu susitiko ne tik būsimoji nuotaka, bet ir jaunikis, jei jaunikis yra psichologiškai „paruoštas“, kad mes turime būti vieninga komanda, tuomet galima sakyti, kad pusė darbo jau atlikta“, – patikino V. Tamoliūnė.