Pagal tokią legendą vėlų antradienio vakarą surengtos pratybos Kauno tarptautiniame oro uoste. Tai buvo viena iš pratybų „Kardo kirtis“ (Saber Strike) dalių. Tai pirmoji tokio pobūdžio operacija per visą Kauno oro uosto istoriją.

Oro uosto veikla buvo keliom valandom sustabdyta. Apie 60 karių išsibarstė oro uosto teritorijoje – jie tapo sąjungininkų taikiniu.

Pirmiausiai žvalgybą iš oro atliko du JAV Karinių oro pajėgų reaktyviniai strateginiai bombonešiai B-52, kurie į Kauną specialiai atskrido iš Didžiosios Britanijos.

„Virš mūsų aukštai danguje skraido bombonešis B-52, kuris atlieka paruošiamąją ugnį ir naikina taikinius, kurie gali turėti įtakos desanto išsilaipinimui. Pagrindinis taikinys – priešo priešlėktuvinė gynyba. Ją reikia pirmiausiai neutralizuoti tam, kad žemiau skraidantys orlaiviai galėtų jaustis sąlyginai saugiai mūsų oro erdvėje. Taip pat bus naikinami objektai, kur susitelkę priešo kariai tam, kad sumažinti gyvosios jėgos pasipriešinimą“, - kalbėjo vienas Lietuvos kariuomenės oro atakos karininkas, kurio pavardė neatskleidžiama.

Po šios misijos sekė įspūdingiausia dalis – desantininkų nusileidimas.

Penkiais transporto lėktuvais C-130 „Hercules“ ir C-17, atskridę iš Vičenzos oro pajėgų bazės Italijoje, desantininkai atliko šuolius su parašiutu ir šturmavo priešiškų pajėgų užimtus oro uosto objektus.

Lietuviai šioje pratybų dalyje atliko koordinatorių vaidmenį.

„Kardo kirtis“ - tai kasmetinės JAV Sausumos pajėgų Europoje (angl. U.S. Army in Europe, USAREUR) organizuojamos tarptautinės pratybos Baltijos šalyse. Šios serijos pratybos šiemet vyksta jau penktąjį kartą.

Pratybos „Kardo kirtis“ kasmet auga ir apjungia vis daugiau NATO ir partnerių šalių karių. Šių metų pratybose dalyvaus rekordinis skaičius - daugiau nei 6 tūkst. karių iš trylikos NATO ir partnerių šalių: Danijos, Estijos, JAV, Jungtinės Karalystės, Kanados, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Norvegijos, Vokietijos, Portugalijos, Slovėnijos ir Suomijos. Keli šimtai jų treniruosis Estijoje, apie 2,5 tūkst. Latvijoje ir Lenkijoje bei apie 3 tūkst. Lietuvoje.