Centrinėje miesto aikštėje ir pagrindinėje pramogų gatvėje šiomis dienomis zuja statybininkai, burzgia ekskavatoriai, blizginamos vitrinos, dažomos sienos, o šalia užeigų, kavinių, barų skubiai rikiuojasi lauko stalai, suolai ir pintos kėdės.

Gedimino prospekto dvynė

Šią vasarą J.Basanavičiaus gatvė bus Palangos liuksas. Bent jau taip juokauja palangiškiai. Tilto link besitiesiančioje gatvėje jau sulapojo jauni, vietoje iškirstų senųjų liepų pasodinti medeliai. Pastatyti nauji suolai banguotu paviršiumi, išbandomi modernūs šviestuvai, o remontininkai, plušantys nuo ankstyvo ryto iki vakaro, grindžia trinkelėmis paskutiniuosius gatvės dangos lopinėlius.

Nepaisydami replikų, kad dabar neatpažįstamai atsinaujinusi J.Basanavičiaus gatvė prarado bet kokią romantiką ir tapo sostinės Gedimino prospekto dvyne, Palangos gyventojai patys mėgsta užsukti ir užmesti akį į gatvę, kokią galima išvysti tik Europos kurortuose.

J.Basanavičiaus gatvė nusipurtė kioskelių ir kukurūzų spragėsių bei cukraus vatos aparatų. Ji praplatėjo ir pašviesėjo. Kai kas sako, kad tapo nejaukiai sterili, bet visi sutinka, kad sutvarkyta Rąžės krantinė ir dvispalvėmis trinkelėmis išklota buvusi duobėta “basanoškė” dabar siūlo žymiai daugiau erdvės čia šurmuliuosiantiems atostogautojams.

Sausakimši savaitgaliai

Paprastą darbo dieną net Palangos centre dar pasitinka neveikiantys spaudos kioskai, kavinės ir parduotuvės, tačiau savaitgaliais, kai į kurortą plūsteli dešimtys tūkstančių poilsiautojų, masiškai pakyla apsauginės žaliuzės ir atsiveria durys.

“Dabar jau vietas savaitgaliams reikėtų užsisakyti iš anksto, - sako valstybinei įstaigai “Baltija” priklausančio viešbučio “Žilvinas” vedėja Rasa Narbutienė. - Nors sezonas dar neprasidėjo, poilsio dienomis Palanga jau tampa traukos centru. Pavyzdžiui, šiam savaitgaliui vietų nebeturime”.

Trijų žvaigždučių “Žilviną”, kuriame vasaros viduryje apgyvendinami Lietuvos krepšinio rinktinės vyrai, pagal kainas, komforto ir paslaugų lygį galima vadinti Palangos vidurkiu.

Vasaros sezono metu dvivietis kambarys parai čia kainuoja 300 litų, dviejų miegamųjų liuksas - 380, o šešiavietis šeimyninis numeris - 480 Lt. Į kainą įeina pusryčiai, o sauna su nedideliu baseinėliu, interneto ryšys, dviračių nuoma - už papildomą mokestį.

Nuo minimumo iki prabangos

Šį sezoną paslaugas Palangoje siūlys apie 100 viešbučių, poilsio namų, sanatorijų ir reabilitacijos centrų.

Kainų žirklės, kaip visuomet, didelės. Vienai parai - nuo 85 litų už dvivietį kambarį su itin kukliais patogumais iki 2000 Lt už “Prezidentinius” apartamentus. Tokius galima rasti penkių žvaigždučių “Vanagupėje”, kurią jau spėjo pamėgti daugelis Lietuvos įžymybių.

Penkių žvaigždučių viešbutyje “Auska”, kažkada vadintame Brežnevo vila ir išsaugojusiame dabar žinovų labai vertinamą 1978-ųjų interjerą su židiniais, kilimais ir masyviais baldais, viena para kainuoja 800 litų. Čia ilsisi valstybės vadovai ir tokio pat rango jų svečiai. Lietuvos žemėlapio formos baseine, kuriame nuolat keičiamas pašildytas jūros vanduo, plaukiojo ir Estijos, Latvijos, Ukrainos, Lenkijos prezidentai.

“Auskoje”, turinčioje 10 didingų apartamentų, du baseinus, sauną ir uždarą 23 ha teritoriją, ko gero, vienoje gražiausių Palangos vietų, vienu metu gali ilsėtis 30 žmonių. “Ne tik prezidentų, premjerų ir diplomatų, - šypteli “Auskos” administratorius Irinejus Andriekus. - Užsisakyti mūsų apartamentus gali visi norintieji”.

Pasirinkimas didelis

Apartamentai Arvydo Sabonio keturių žvaigždučių viešbutyje “Pušų paunksnė” vienai parai kainuoja iki 880 litų. Dvivietis kambarys trijų žvaigždučių “Palangos line” - iki 145 Lt.

Poilsio namams “Baltija” priklausančiame dviejų žvaigždučių viešbutyje “Vyturys” arba jame veikiančiame reabilitacijos centre vienvietis kambarys iki birželio 15-oios kainuoja 50 litų, paskui kainuos 88 Lt. Liuksas su svetaine, dviem miegamaisiais ir dviem voniom čia kol kas kainuoja 136 litus, o nuo birželio vidurio - 256 Lt.

“Turint galvoje tai, ką siūlo ir privatus sektorius, pasirinkimas pas mus didelis, nuo kuklių patogumų iki ištaigos, - kalba Palangos turizmo ir informacijos centro vadybininkė Egidija Smilingienė. - Prasidėjus vasaros pikui, kai į kurortą atvyksta šimtai tūkstančių poilsiautojų, laisvų vietų nebelieka net brangiausiuose apartamentuose”.

“Kino teatras” prie tilto

Sezono atidarymui besiblizginančioje Palangoje vasarą duris atvers per 200 kavinių, barų, restoranų, šašlykinių ir alinių.

“Nežiūrėkite į valgiaraštį, neturime nei šaltibarščių, nei kepsnių. Kol kas prekiaujame tik dešrelėmis ir karštais sumuštiniais, - atsiprašė tilto prieigose dirbančios vasaros kavinės barmenė. - Tuo, kas parašyta meniu, prekiausime tik savaitgalį”.

Užtai garsiojoje “Šachmatinėje” veikiančioje “Čili picoje” darbo dieną pietų metu sunku rasti laisvą stalelį. Pilnas ir naujas restoranas “Žuvinis”, siūlantis Baltijos jūros žuvų patiekalus. Karštas menkės patiekalas čia kainuoja 14 litų, tačiau yra valgių ir už 65 Lt.

Jau aišku, kad viena populiariausių vietų šią vasarą bus tilto prieigose sustatyti suolai, nuo kurių galima komfortiškai lyg kino teatre stebėti saulėlydį. “Kauno dienai” dairantis po Palangą, naujasis “kino teatras” prie tilto buvo pilnas žmonių. Jie kaitinosi saulėje ir stebėjo narsuolius, besipliuškenančius dar gana šaltame jūros vandenyje.